Гешев взе на специален отчет разследването на катастрофата с МиГ-29

261 прочитания

Пряко ръководената от главния прокурор Иван Гешев Върховна касационна прокуратура взе на специален надзор образуваното от Военно-окръжната прокуратура в Сливен досъдебно производство във връзка с инцидента с военен самолет МиГ-29, съобщават от държавното обвинение днес, 1 юли 2021 г.

Причини за това решение на се съобщават.

Към момента са разпитани всички участници в ръководството на полета от кулите в Шабла и Балчик, пилотите от самолета, пуснал мишената, и техници. Изяснено е, че преди полета е извършен тест на техническото състояние на самолета,  при който не е установена неизправност, отчитат от прокуратурата.

В хода на разследването са били иззети радарните картини от кулите в Шабла, Балчик, Щъркелово (вероятно става дума за Щръклево – бел.ред.), от Базата за командване, управление и наблюдение и Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ (ГД ГВА), аудиозаписи на разговорите между кулата в Шабла и пилота, и кулите в Шабла и Балчик, документи относно техническото състояние на самолета, видеозаписи и др., казват още от прокуратурата.

Назначени са експертизи на откритите при огледите материали за наличие на следи от взрив, горене, механични въздействия или за наличието на други следи върху тях. Разследването по случая продължава, казват от прокуратурата.

Припомняме, че по случая с катастрофата на МиГ-29, при която загина майор Терзиев, се водят две паралелни разследвания – едното на специализирано звено към Военна полиция, което търси причините за инцидента от авиационна гледна точка и второ на Военна прокуратура, което търси закононарушения.

Свързани теми

Предишна публикация
Вертолетната авиация тренира заедно с алпийския полк
Следваща публикация
Черната кутия ще бъде разчетена в Русия
261 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Окончателният доклад около изчезването на MH370 дава малко нова информация

Малайзия публикува днес, 30 юли 2018 г. окончателния доклад около изчезналия полет MH370 на Malaysia Airlines, но в него има много малко нова информация, а основният извод остава непроменен – самолетът е умишлено отклонен от курса, но неизвестно от кой и как.

Открити са останките на японския F-35A

Японските въоръжени сили са заявили, че в Тихия океан са намерени останките от изчезналия изтребител F-35A. Те са били открити през нощта от кораби и самолети, които са издирвали машините.

Окончателният доклад за издирването на полет MH370 не може да даде категорични отговори

Австралийският борд за транспортна безопасност (ATSB) излезе с окончателния си доклад за издирването на полет MH370 на Malaysia Airlines от 8 март 2014 г. От документа става ясно, че не могат да се направят никакви категорични заключения за причината за инцидента, докато не бъдат открити неговите останки.

F-35B се разби при тренировъчен полет в САЩ

Изтребител F-35B от състава на Корпуса на морската пехота на САЩ се разби при тренировъчен полет в Южна Каролина. Пилотът се е катапултирал успешно. Това е станало вчера, 28 септември 2018 г.

Разногласие за юрисдикцията при разследването на инцидента с A380

Все още не е започнало разследването по инцидента с A380 на Air France, който претърпя тежък отказ в единия двигател на 30 септември, по време на полет от Париж за Лос Ангежилс. Причините за това, са разногласие за това, коя страна да поеме разследването. Това съобщава Reuters.

Меню