Гешев взе на специален отчет разследването на катастрофата с МиГ-29

261 прочитания

Пряко ръководената от главния прокурор Иван Гешев Върховна касационна прокуратура взе на специален надзор образуваното от Военно-окръжната прокуратура в Сливен досъдебно производство във връзка с инцидента с военен самолет МиГ-29, съобщават от държавното обвинение днес, 1 юли 2021 г.

Причини за това решение на се съобщават.

Към момента са разпитани всички участници в ръководството на полета от кулите в Шабла и Балчик, пилотите от самолета, пуснал мишената, и техници. Изяснено е, че преди полета е извършен тест на техническото състояние на самолета,  при който не е установена неизправност, отчитат от прокуратурата.

В хода на разследването са били иззети радарните картини от кулите в Шабла, Балчик, Щъркелово (вероятно става дума за Щръклево – бел.ред.), от Базата за командване, управление и наблюдение и Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ (ГД ГВА), аудиозаписи на разговорите между кулата в Шабла и пилота, и кулите в Шабла и Балчик, документи относно техническото състояние на самолета, видеозаписи и др., казват още от прокуратурата.

Назначени са експертизи на откритите при огледите материали за наличие на следи от взрив, горене, механични въздействия или за наличието на други следи върху тях. Разследването по случая продължава, казват от прокуратурата.

Припомняме, че по случая с катастрофата на МиГ-29, при която загина майор Терзиев, се водят две паралелни разследвания – едното на специализирано звено към Военна полиция, което търси причините за инцидента от авиационна гледна точка и второ на Военна прокуратура, което търси закононарушения.

Свързани теми

Предишна публикация
Вертолетната авиация тренира заедно с алпийския полк
Следваща публикация
Черната кутия ще бъде разчетена в Русия
261 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Нова катастрофа в леката авиация

Нова катастрофа с летателен апарат от българската лека авиация стана днес, 29 май 2019 г. Моторен делтапланер се е разбил край мъглижкото село Юлиево, при което е загинал един човек.

Нов тежък инцидент с полски МиГ-29

Полски изтребител МиГ-29 се разби малко след излитането си. Пилотът се е катапултирал успешно. Това е третият загубен полски МиГ-29 в рамките на последните 15 месеца. Инцидентът е станал днес, 4 март 2019 г.

Катастрофа с Ан-26 в Казахстан

Военно-транспортен самолет на казахстанската служба за гранична охрана катастрофира при опит за кацане на Алмати.…

B-1B се разби при кацане

Стратегически бомбардировач B-1B от състава на ВВС на САЩ се разби при опит за кацане…

Министър Каракачанов: Инцидентът с C-27J е човешка грешка

Грешка на екипажа е причината за инцидента с военния транспортен самолет C-27J Spartan, която стана на 19 януари 2018 г. Това съобщи военният министър Красимир Каракачанов. Инцидентът стана по време на учебен полет от авиобаза Граф Игнатиево.

Меню