Каракачанов: Швеция и САЩ се бяха разбрали за новия изтребител

1K прочитания

Бившият министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов лансира версия, според което Швеция нарочно е загубила конкурса за нов български изтребител, защото е имало задкулисна договорка със САЩ. Това заяви той в интервю по телевизия Евроком.

„Убеден съм, като гледах офертите и като гледах последиците, че между САЩ и Швеция имаше договорка. Защо? За пръв път го казвам публично, вече мога да го кажа. Гледайки офертите две неща ми направиха впечатление. Цените на Gripen не бяха фрапантно по-ниски. Имаше разлика, но не беше много голяма. По-важното обаче е, че цените, които бяха дали само преди една година за поддръжка на самолетите бяха много по-високи и се доближаваха до тези на F-16. И тогава трябваше да избираш между два самолета, от които, няма какво да се лъжем, F-16 е по-добрият самолет. Той има два пъти по-голям пробег и още два пъти повече оръжия, а цената за поддръжка е една и съща. И сега ще Ви кажа защо е така. Защото просто американската компания Boeing беше пред сключване на договор със същата шведска фирма за 4 милиарда за строеж на нов американо-шведски разузнавателно-учебен самолет в Швеция. Просто шведите направиха услуга на американците с високата си оферта. Това е истината. Това е геополитиката.”, обяснява Каракачанов в предаването “Не се страхувай”, с автор и водещ Васил Василев.

Бившият военен министър на свършва тук с версията на събитията. Според него, от евентуалната българска сделка, шведите са щели да спечелят няколкостотин милиона, докато от другата сделката – 4 млрд. Според Каракачанов, Швеция е щяла да загуби тази сделка, ако в България е била дала конкурентна оферта.

„Няма как да загубиш 4 милиарда, обаче за да не направиш оферта, с която можеш да спечелиш, вдигаш цената, доближаваш я до американската и естествено, че логиката е да спечелят другите. Това е истината, геополитика и икономически интереси.”, казва в заключение Каракачанов.

Думите на бившия военен министър, обаче търпят много коментари.

Сделката, за която той говори, е за новия реактивен учебно-тренировъчен самолет T-7A Red Hawk, който бе създаден на база на джойнт венчър между Boeing и Saab. На 16 септември 2018 г. машината бе избрана за нов учебен самолет за напреднало обучение за ВВС на САЩ. Сделката за 351 самолета, с тренажори и съпътстващо оборудване бе за $9,2 млрд.

Припомняме, че шведското правителство подаде оферта в конкурса за нов български изтребител на 1 октомври 2018 г. Тоест, след като офертата на Saab и Boeing е била вече избрана.

От думите на лидера на ВМРО не става ясно какъв ангажимент е поела компанията Saab, за да спечели конкурса в САЩ. Още повече, че ако шведската страна е искала да загуби у нас, просто е трябвало да не подава оферта, а не да върти сложни схеми със завишени цени. Трябва да се отбележи, че Boeing е водещата фирма в проекта T-7 и всички преговори с американското правителство минават през нея.

Трябва да се спомене и че у нас, офертата идваше от шведското правителство, а не от компанията Saab.

Каракачанов твърди, че е нямало голяма разлика в офертите на САЩ за F-16 и Швеция за Gripen C/D. Интересно е да се отбележи, че първоначалната американска оферта е била около 2 млрд. лева, като в крайна сметка сделката за осем изтребителя F-16 Block 70 бе подписана за 2,1 млрд. лева.

На този фон, представителите на Saab и шведското правителство твърдяха многократно, че тяхната оферта се вписва в българския бюджет от 1,5 млрд. лева. Твърдение, което бе мъгляво оспорено от МО.

Припомняме, че когато на 21 декември 2018 г. МО излезе с предложение до правителството за старт на преговори със САЩ за F-16, в доклада, който бе изготвен по темата се казваше, че не е могло да се изготви финансова оценка на постъпилите оферти, защото една от страните е отказала да дава конкретна информация. Неофициално бе известно, че това е САЩ.

Също така, в същия доклад се казва, че Gripen C/D получава най-висока оценка по графа „Оперативна ефективност“, което означава, че обобщените бойни способности на изтребителя са били оценени най-високо, поне според българските изисквания. На второ място в тази графа е поставен F-16, докато италианския Eurofighter е оценен най-ниско.

Този факт, посочен в документ разписан от самия Каракачанов, влиза в интересна колизия със сегашните му твърдения за качествата на F-16, отново, поне що се касае за българските изисквания, така както са били разписани в запитването за даване на обвързващи оферти (RFP).

Като цяло, твърденията на бившия военен министър за някакви задкулисни договорки, трябва да се гледат доста скептично, особено на фона на наличната фактология. Шведската страна игра доста силно в България, предлагайки различни опции, като в последните минути на „мача“ дори се опита да оферира 10 самолета, в рамките на българския бюджет, но загуби, това, което по-късно от ГЕРБ нарекоха политическо решение. Това също слабо се връзва с версията на Каракачанов.

Темата за покупката на F-16 вече на няколко пъти излиза в последните дни. Бойко Борисов извади покупката, докато се оправдаваше и разграничаваше от американските санкции срещу редица лица, които според американските власти са свързани с корупция у нас.

Александър Манолев, бивш заместник-министър на икономиката, който също е сред санкционираните, пък си призна, че е участвал в избора на F-16 и зададе философския въпрос, кога е станал корумпиран, преди или след, като е избрал американския изтребител.

Свързани теми

Предишна публикация
Ремонтът и модернизацията на Граф Игнатиево ще закъснее с поне 6 – 8 месеца
Следваща публикация
Вертолетната авиация тренира заедно с алпийския полк
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: С влизането на новия изтребител няма да свалим веднага МиГ-29 от въоръжение

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза, че влизането на въоръжение на нов изтребител не означава, че веднага ще бъде свален от въоръжение МиГ-29. Това изказване направи той днес, 19 април 2018 г., след заседанието на КСНС.

Какво обсъждаше „Комисията „Gripen” на последното си заседание

На 20 септември 2017 г. се състоя шестото и последно заседание на Временната комисия за проучване на изпълнението на процедурата по избор на нов боен самолет. На заседанието бе обсъден окончателния доклад за работата на комисията.

Министър Каракачанов: „Загуба на рефлекси” е причинила катастрофата с Ми-17

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов даде разтегливата трактовка, че „загуба на рефлекси” е основната причина за катастрофата с Ми-17 борд 417 от 11 юни 2018 г. При инцидента загинаха двама авиатори, а трети беше ранен.

Държавният секретар на САЩ е обещал на премиера Борисов, че F-16 ще влезе в българския бюджет

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео е обещал, че американската оферта за F-16 ще влезе в българския бюджет и е заявил, че очаква в най-скоро време страната да избере своя нов изтребител. Това е казал той в разговор с премиера Бойко Борисов, който е станал вчера, 18 декември 2018 г.

Меню