САЩ пребазираха F-16 за учение у нас

366 прочитания

Днес, 9 юли 2021 г., в авиобаза Граф Игнатиево успешно се пребазираха изтребители F-16 от 555-та авиационна ескадрила от състава на 31-во авиокрило на ВВС на САЩ в Европа, базирани в Авиано, Италия. Това съобщиха от ВВС.

Изтребителите ще вземат вземат участие в международна летателна тренировка “Тракийска звезда 2021”, която ще се проведе от 12 юли до 22 юли съвместно със сили и средства от състава на Военновъздушните сили на България, Гърция и Румъния.

От българска страна съвместни задачи със страните-партньори ще изпълняват екипажите на самолети Су-25 от База за предно разполагане – Безмер, вертолети Ми-24, AS 532AL Cougar и Bell 206 от авиобаза Крумово, както и формирования от Зенитно-ракетни войски на Военновъздушните сили и Сухопътни войски.

Авиобаза Граф Игнатиево ще осигурява въздушното ръководство на полетите и логистичната поддръжка на американските сили, като страна-домакин.

Прави впечатление, че от българска страна в учението няма да вземат участие изтребителите МиГ-29. Тя бяха планирани за участие, но са спрени от полети след катастрофата от 9 юни тази година, при която загина майор Валентин Терзиев. На вчерашната си пресконференция, служебният министър на отбраната Георги Панайотов заяви, че очаква в близките дни полетите да бъдат възстановени. Дори и това да стане факт е малко вероятно българските изтребители да се включат в тази тренировка.

Румънските и гръцките екипажи на F-16 ще се включат в тренировъчните действия от базовите си летища.

Съгласно сценария, българските ВВС ще усъвършенстват подготовката си в съвместни въздушни действия, като изпълняват полети за нанасяне на удари по обекти, защитавани от групировка за Противовъздушна отбрана и реализират задачи по бойно търсене и спасяване.

„Тракийска звезда 2021“ е международна летателна тренировка, която се провежда във въздушното пространство на Република България, Република Гърция и Румъния и предоставя на участниците възможности да генерират богат опит и реално взаимодействие.

Свързани теми

Предишна публикация
Загуба на пространствена ориентация е причината за катастрофата с майор Терзиев
Следваща публикация
Ремонтът и модернизацията на Граф Игнатиево ще закъснее с поне 6 – 8 месеца
366 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

F-16 за България – между пиленето и рязането

До края на юли 2019 г. България ще е подписала и ратифицирала договора за покупката на осем изтребителя F-16C/D Block 70. И ако политическата воля това да се случи бе предостатъчна, то остават въпросите какво се купува, за колко пари, ще има ли още разходи в близко бъдеще и каква работа ще ни свърши въпросният изтребител.

Безмер с 500 полета през 2018 г.

Успешно изпълнение на поставените от Командването на ВВС цели и задачи, въпреки значителното забавяне на възобновяването на плановата летателна дейност отчете База за предно разполагане – Безмер на състоялия се на 14 януари Анализ на подготовката и войсковия ред през 2018 г.

Меню