Появиха се снимки на новия руски изтребител от пето поколение

627 прочитания

Първите снимки на новия руски изтребител от пето поколение, който ще бъде официално показан на изложението МАКС, се появиха в руския интернет. Машината е под покривало, но може да се съди за общия ѝ вид. Това стана днес, 15 юли 2021 г.

Още на 13 юли от руската държавна корпорация „Ростех” съобщиха, че възнамеряват да представят на 20 юли, първия ден на изложението МАКС, което се провежда край Москва, нов боен самолет. Тогава от корпорацията разпространиха само рекламен клип, от който почти не може да се съди за вида на изтребителя, но от който се разбира, че новият продукт явно е експортно ориентиран.

Не е ясно дали ще бъде показан пълномащабен макет или прототип на въпросната нова машина. По-вероятно е да става въпрос за макет. След изтичането на снимките, които явно са правени от голяма дистанция и извън пределите на летището в Жуковски, от „Ростех” прегърнаха факта с шеговит туит.

Снимките показват не голям изтребител с два вертикални стабилизатора. В края на май, руската държавна информационна агенция ТАСС съобщи, че конструкторското бюро „Сухой” работи по нов еднодвигателен боен самолет и излетна маса от 18 тона.

По същество, това не бе новост, защото още през декември миналата година директорът на руската държавна корпорация „Ростех” Сергей Чемезов, заяви че компанията му работи по създаването на такава машина. „Сухой” влиза в състава на „Ростех”.

Тогава Чемезов тогава уточни, че самолетът се разработва със собствени средства, тъй като няма официална поръчка от страна на руското правителство.

Темата за създаването на нов руски лек многоцелев изтребител изплува отново тази година. Последно тя активно се обсъждаше през 2017 г., когато генералният директор на РСК „МиГ” Илий Тарасенко съобщи, че компанията му работи по поръчка на Обединените арабски емирства (ОАЕ) за създаване на изтребител от следващо поколение. Програмата бе известна като ЛМФС (Легкий многоцелевой фронтовой самолёт – лек многоцелев фронтови самолет). По същото време множество официални лица говореха за това, че в МиГ работят по подобен проект, но без държавна поръчка. През ноември 2019 г. Дмитрий Шугаев, директор на Федералната служба по военно-техническо сътрудничество на Русия, каза че работата с ОАЕ по този проект продължава, но не дава други детайли.

Не е ясно как тази разработка си съжителства заедно с проекта на „Сухой”. И РСК „МиГ” и „Сухой” са под шапката на „Ростех”. В началото на годината от компанията решиха да ликвидират „МиГ” и „Сухой”, като самостоятелни фирми и да ги обединят в едно конструкторско бюро. Това, обаче още не е реализирано.

Свързани теми

Предишна публикация
Гърция получи своя първи Rafale
Следваща публикация
Швейцария избра F-35
627 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Димитър Стоянов остро коментира твърденията на депутата Христов

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството, бивш началник на щаба на ВВС и бивш ръководител на проекта за нов изтребител излезе с остър коментар по отношение на твърденията, които депутата Емил Христов направи по отношение на проекта за нов изтребител.

Франция и Германия подписаха първите договори за разработка на изтребител от следващо поколение

Правителствата на Франция и Германия подписаха договори с Airbus, Dassault, Safran Aircraft Engines и MTU Aero Engines за старт на разработката на изтребителя и безпилотните системи от следващо поколение, известни като програмата Future Air Combat System (FCAS). Това стана днес, 7 февруари 2019 г.

Великобритания получи първите си F-35B

Великобритания получи първите четири многоцелеви изтребители от следващо поколение F-35B. Самолетите пристигнаха вчера, 6 юни 2018 г., в базата на Кралските ВВС Мархам в Норфък.

Покупката на изтребители е фарс

През юли Словакия избра да купи 14 броя F-16 Block 70/72 на стойност от малко под €1,6 млрд. Ситуацията там придоби неочакван обрат, когато на 30 ноември 2018 г. словашкото МО съобщи, че е подписало договори за покупката, а по-късно същия ден министър-председателя на страната заяви, че тези договори са невалидни, защото не те не са били съгласувани. Индикациите, че вътре в коалиционното словашко правителство има много противоречия, включително и за покупката на изтребители, са много.

Меню