Върви обучението на екипажите, които ще летят на Zlin Z242

617 прочитания

Пилотите, инженерите и механиците, които ще експлоатират леките витлови учебни самолети Zlin Z242 в България продължават с обучението си в Чехия. Това съобщава Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) на профила си в социалната мрежа Facebook.

Обучението се извършва в базата на производителя Zlin Aircraft в чешкия град Отроковице.

Пилотите Добрин Русев, следван от майор Валентин Иванов, Румен Маринов и майор Тихомир Тодоров извършиха първите си полети със самолет Zlin Z242 . Те са от състава на ВВВУ и учебната авиобаза в Долна Митрополия.

Групата от 14 човека замина за Чехия през миналата седмица за двуседмичен курс за обучение на Zlin Z242. Групата се състои от четирима пилоти и 10 души инженерно-технически състав. Обучението е двуседмично, като през първата седмица е теоретичната му част, а през втората – практическата.

Четирите Zlin Z242, които МО поръча през миналата година, се очаква да пристигнат тази есен. Два самолета ще се експлоатират от ВВС по военните правила, а другите два от ВВВУ по цивилните, като машините ще се използват в курса за обучение на млади пилоти.

Свързани теми

Предишна публикация
Правителството предложи система за HEMS в рамките на Плана за възстановяване
Следваща публикация
Безмер стартира участието си в „Тракийска звезда 2021”
617 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС откри учебната си година

С тържествен строй на личния състав и посрещане на бойното знаме днес, 7 януари 2019 г. във военните формирования на Военновъздушните сили беше открита новата 2019-та учебна година.

Адмирал Ефтимов: Няма нищо извънредно около руските бомбардировачи над Черно море

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви, че няма нищо екстраординарно около активността на руските военни самолети над Черно море и реакцията на българската изтребителна авиация. Това каза той днес, 21 май 2020 г., след изслушване в Народното събрание.

Меню