Върви обучението на екипажите, които ще летят на Zlin Z242

619 прочитания

Пилотите, инженерите и механиците, които ще експлоатират леките витлови учебни самолети Zlin Z242 в България продължават с обучението си в Чехия. Това съобщава Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) на профила си в социалната мрежа Facebook.

Обучението се извършва в базата на производителя Zlin Aircraft в чешкия град Отроковице.

Пилотите Добрин Русев, следван от майор Валентин Иванов, Румен Маринов и майор Тихомир Тодоров извършиха първите си полети със самолет Zlin Z242 . Те са от състава на ВВВУ и учебната авиобаза в Долна Митрополия.

Групата от 14 човека замина за Чехия през миналата седмица за двуседмичен курс за обучение на Zlin Z242. Групата се състои от четирима пилоти и 10 души инженерно-технически състав. Обучението е двуседмично, като през първата седмица е теоретичната му част, а през втората – практическата.

Четирите Zlin Z242, които МО поръча през миналата година, се очаква да пристигнат тази есен. Два самолета ще се експлоатират от ВВС по военните правила, а другите два от ВВВУ по цивилните, като машините ще се използват в курса за обучение на млади пилоти.

Свързани теми

Предишна публикация
Правителството предложи система за HEMS в рамките на Плана за възстановяване
Следваща публикация
Безмер стартира участието си в „Тракийска звезда 2021”
619 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

L-39NG получи типова сертификация

Учебно-тренировъчният самолет L-39NG получи типова сертификация от чешкото МО, което дава зелена светлина за стартиране…

Премиерът Борисов: И мен ме е страх да летя в лошо време

„Така, че моите уважения към неразположението им (на военните пилоти – бел. ред.). Да, времето е лошо и мен ме е страх в такова време да летя, но летя, когато имам задача”, така премиерът Бойко Борисов коментира днес, 25 октомври 2017 г., вчерашния случай в авиобаза Граф Игнатиево.

Стартира производството на T-7A

Американският самолетостроител Boeing стартира производството на предсерийните учебно-тренировъчни самолети T-7A Red Hawk. Това съобщиха от…

Скромен ръст на военния бюджет и неясноти около финансирането на програмите за превъоръжаване

Военният бюджет за 2019 г. ще нарасне едва с 84 млн. лева, като в същото време не става ясно какво ще е финансирането за големите програми за превъоръжаване. Това се чете в проектобюджета за догодина, който бе публикуван днес, 22 октомври 2018 г., от Министерство на финансите.

Премиерът се гневи, че „те” нито нови самолети са купували, нито старите са ги ремонтирали.

Премиерът Бойко Борисов се е отдал на неясно насочен гняв във връзка със ситуацията с военната ни авиация. Това е станало на правителственото заседание, провело се на 28 ноември 2018 г. За това се чете в публикуваната стенограма от заседанието.

Виетнам купува L-39NG

Виетнам купува 12 броя учебно-тренировъчни самолета Aero Vodochody L-39NG. Това съобщи днес, 15 февруари 2021…
Меню