Гърция получи своя първи Rafale

574 прочитания

Първият многоцелев изтребител Rafale, предназначен за гръцките ВВС, бе тържествено предаден на церемония във френската авиобаза Мариняк. Това се случи днес, 21 юли 2021 г.

На церемонията са присъствали гръцкия военен министър Николаос Панайотопулос, шефът на гръцкия ГЩ генерал Константинос Флорос и командирът на ВВС на Гърция генерал-лейтенат Георгиос Блюмис.

Първият Rafale предаден на Гърция е двуместна машина по стандарта F3R, която преди това е експлоатирана от френските ВВС. Изтребителят ще остане във Франция, поне засега, за да подпомага обучението на пилоти за гръцките ВВС.

До края на годината Гърция ще получава по един изтребител Rafale месечно.

През януари 2021 г. Гърция и Франция подписаха договор, който се разделя на няколко части. Първата покрива покупката на шест новопроизведени и 12 употребявани изтребителя Rafale (в момента летящи във френските ВВС), всички по последният производствен стандарта F3R. Втората част е за голям пакет въоръжение производство на европейската компания MBDA (сериозни количества ракетите за далечен въздушен бой Meteor, крилатите ракети SCALP EG и противокорабните Exocet). Третата част покрива пълната поддръжка на изтребителите за 4,5 години, а последната част осигурява логистика за гръцкия флот от Mirage 2000.

Стойността на цялото споразумение бе €2,5 млрд. Самите изтребители струваха около €2 млрд.

През есента на 2022 г. се очаква доставката на шестте новопроизведени Rafale. Последните шест изтребителя, които ще са употребявани, ще бъдат получени в Гърция през пролетта на 2023 г.

Ескадрилата ще се базира в авиобаза Танагра, до столицата Атина.

Сделката се реализира в рекордни срокове. За евентуалната покупка на Rafale от Гърция се заговори в края на август 2020 г., а през септември гръцкото правителство обяви официално намеренията си в тази посока.

Гърция става четвъртият експортен клиент на Rafale, след Египет, Катар и Индия.

Свързани теми

Предишна публикация
Lockheed Martin е натрупала загуби от класифицирана авиационна програма
Следваща публикация
Появиха се снимки на новия руски изтребител от пето поколение
574 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Румъния получи още два F-16

Румънските ВВС са получили още два изтребителя F-16, в рамките на споразумението за покупка на…

Първият сериен Су-57 е почти готов

Първият сериен изтребител от следващо поколение Су-57 е почти готов. Това съобщи заместник-министъра на отбраната на Русия Алексей Криворучко, цитиран от ТАСС.

Tejas продължава да се бави

Индийското МО призна за нови сериозни забавяния в производството на лекия еднодвигателен изтребител Tejas, предназначен…
Меню