От ГЕРБ се заинтересува кой изпълнява инфраструктурните проекти в Граф Игнатиево

427 прочитания

Депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев е задал парламентарен въпрос към служебния министър на отбраната за това, кои фирми са спечелили поръчки за изпълнение на инфраструктурните проекти в авиобаза Граф Игнатиево.

Въпросът на Гаджев, известен с дейността си в т.нар. „Комисия Gripen” в 44-тото НС, е свързан с това, какви договори са сключени за изпълняване на проектите за модернизация и изграждане на допълнителна инфраструктура в авиобаза Граф Игнатиево. Той иска да знае и коя структура в МО е отговорна за сключените договори, по какъв ред са избирани изпълнителите, какви мерки са взети са прозрачност в тези дейности и дали ще има забавяне в реализацията на проектите.

Гаджев иска да получи отговорите в писмен вид. Срокът за това е този петък (30 юли).

Интересно е, че Гаджев не се интересува за първи път от тези теми. През ноември 2020 г. той е задал сходни въпроси към тогавашния министър Красимир Каракачанов. Тогава Гаджев се е интересувал, защо МО сключва договорите с изпълнителите без публична процедура, като пита и с кои фирми има договорни отношения и на какви суми.

Тогава Каракачанов отказва да дава информация за фирмите, с които са сключени договори, оправдавайки се с изричното желание на изпълнителите.

Няма нужда да се споменава, че тогава ГЕРБ и ВМРО бяха коалиционни партньори в кабинета „Борисов 3”, но въпросите на Гаджев показваха, че партията му явно има проблем с това как Каракачанов сключва договори за ремонта в Граф Игнатиево. Тогава обаче темата породи минимално обществено внимание.

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов повдигна отново темата през последните седмици, като изнесе информация за сключване на договори без ясни критерии за избор на изпълнителите, сериозни забавяния в изпълнението, 100-процентови авансови плащания и неясно остойностяване на работата.

Панайотов, който определи ситуацията, като „каша”, отказа да назове фирмите, с които МО е сключило договори за почти 185 млн. лева. Той обаче намекна, че компаниите са от кръга на „обичайните заподозрени”, когато става въпрос за изпълнение на крупни инфраструктурни проекти.

Когато Панайотов изнесе тези данни от ГЕРБ запазиха мълчание, като в своя защита се изказа само Каракачанов. Сега видимо от партията нямат проблем да „чоплят” темата и през парламентарни въпроси.

Проектът за основен ремонт в Граф Игнатиево и изграждане на специфична за F-16 инфраструктура се изчислява на 300 млн. лева. Кабинета „Борисов 3“ вече отпусна 200 млн. от тях. Министър Панайотов, обаче съобщи, че в разчета не се включват парите за нова писта, които са били 56 млн. лева. Те тепърва трябва да се осигуряват.

Целият въпрос на депутата Гаджев може да прочетете тук.

Свързани теми

Предишна публикация
Cougar се включи в гасенето на горски пожар
Следваща публикация
Първият Су-25 направи 100 часа след ремонта
427 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Отлични стрелби за българските МиГ-29 на Шабла

Днес, 13 юни 2019 г., бе третият ден от участието на екипажите на изтребители МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево в стрелбите на зенитен полигон „Шабла”, които се провеждат в периода 11-14 юни. Това съобщиха от авиобазата.

Премиерът Борисов лично ще преговаря за F-16 с Тръмп, но иначе не се бъркал в процеса

Премиерът Бойко Борисов заяви, че лично ще преговаря с президента на САЩ Доналд Тръмп за условията на сделката за F-16, но и в същото време каза, че не се меси в процеса и дори е забранил да му докладват за него. Това каза той днес, 12 април 2019 г. в Дубровник пред репортери.

Депутати от ГЕРБ се запознаха с F-16 Block 70

Депутати от управляващата партия ГЕРБ, сред които и председателя на парламентарната група Цветан Цветанов, се запознаха с изтребителя F-16 Block 70. Това стана днес, 15 март 2019 г.

Меню