Продължава участието на ВВС в гасенето на пожара край Твърдица

142 прочитания

Вертолет AS 532AL Cougar участва вече втори ден в гасенето на сериозен пожар в борова гора в района на град Твърдица, област Сливен. Това съобщиха от ВВС днес, 28 юли 2021 г.

Вертолет Cougar от състава на вертолетната авиационна база – Крумово участва в гасене на пожар, обхванал труднодостъпна местност на един километър североизточно от Твърдица от вчера в 16,16 часа.

Гасенето на пожара продължи над четири и половина часа и бяха извършени 37 пуска на общо над 70 тона вода. За зареждане на системата за пожарогасене „bambi bucket” с вода беше използван изкуствен водоем микроязовир „Метрокук” в землището на Твърдица.

Командир на екипажа беше майор Йордан Йорданов, втори пилот – майор Марин Тасков, бордни техници – капитан Божидар Славчев и офицерски кандидат Светослав Стоянов, а специалисти по авиационно въоръжение – офицерски кандидат Никола Николов и редник Мирослав Начев. На борда на вертолета като координатор от структурите на ГД ПБЗН беше включен главен инспектор Денчо Чомаков.

По време на изпълнението на задачата военнослужещите от авиобаза Крумово работиха при изключително трудни условия и за пореден път доказаха добрата си подготовка и високия си професионализъм, пише в съобщението на ВВС.

Рано тази сутрин вертолет от състава на авиобазата излетя отново, за да продължи участието си в потушаването на пожара.

Свързани теми

Предишна публикация
За трети ден ВВС гасят от въздуха пожара край Твърдица
Следваща публикация
Cougar се включи в гасенето на горски пожар
142 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Докладът за състоянието на Въоръжените сили чертае мрачна картина във ВВС

Приетият от Министерски съвет днес, 24 април 2019 г., „Доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на Република България” чертае картина на висока аварийност във ВВС, неизправна авиационна техника техника, остаряла инфраструктура и тежки проблеми в РТВ.

Bell представи нов проект за разузнавателно-ударен вертолет

Американският вертолетостроител Bell представи своя проект за нов разузнавателно-ударен вертолет наречен 360 Invictus. Машината е предназначена за участие в проекта FARA (Future Armed Reconnaissance Aircraft), който трябва да създаде нов вертолет скаут за армейската авиация на САЩ.

Авиацията на Армия-2018

Отбранителното изложение или както официално се именува, „международен военно-технически форум“, се проведе от 22 до 26 август 2018 г. в конгресно-изложбения център „Патриот“ до Кубинка, недалеч от Москва, а авиационните демонстрации бяха на военното летище в Кубинка. Заедно с това се провеждаха и редовни демонстрации на сухопътна техника с бойни стрелби на близкия полигон Алабино.

Меню