За трети ден ВВС гасят от въздуха пожара край Твърдица

94 прочитания

Трети пореден ден военнослужещи и техника от състава на българските ВВС участват в гасенето на големия горски пожар в Стара планина в района на Община Твърдица, Област Сливен. Това съобщиха по-рано днес, 29 юли 2021 г. от МО.

От 07,00 часа сутринта стартира гасенето на пожара от въздуха с вертолет AS 532AL Cougar с екипажи от състава на 24-а авиационна база Крумово. 30 военнослужещи от Центъра за подготовка на специалисти в Сливен от състава на Сухопътните войски също са на терен, за да подкрепят усилията на противопожарните екипи.

Вчера, в продължение на повече от девет часа, вертолетът Cougar, с два екипажа, участва в гасенето на пожара. През целия ден бяха извършени общо 86 пуска на над 150 тона вода, като за зареждане на системата за пожарогасене „Bambi Bucket” се използва изкуствен водоем микроязовир в землището на Твърдица.

В късния следобед от МО обявиха, че пожарът е локализиран. Вертолетът Cougar е налетял четири часа за деня и е извършил 35 хвърляния, при което над пожара са изсипани 56 тона вода.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС отново гасят голям горски пожар
Следваща публикация
Продължава участието на ВВС в гасенето на пожара край Твърдица
94 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС откри учебната си година

С тържествен строй на личния състав и посрещане на бойното знаме днес, 7 януари 2019 г. във военните формирования на Военновъздушните сили беше открита новата 2019-та учебна година.

Министър Каракачанов: „Загуба на рефлекси” е причинила катастрофата с Ми-17

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов даде разтегливата трактовка, че „загуба на рефлекси” е основната причина за катастрофата с Ми-17 борд 417 от 11 юни 2018 г. При инцидента загинаха двама авиатори, а трети беше ранен.

Румъния взима H215M

Румънското правителство обяви, че ще купи вертолети Airbus Helicoters H215M, които ще се експлоатират от въоръжените сили на страната, както и от МВР на Румъния.

Прекратиха обществената поръчка за доставка на леки учебни самолети за ВВС

С решение на министъра на отбраната Красимир Каракачанов № 43 от 30.03.2018 г., публикувано днес, 4 април 2018 г., процедурата на Министерството на отбраната за придобиване на лек витлов учебно-тренировъчен самолет беше прекратена.

Още 114 Ка-52 за ВКС на Русия

Руското военно министерство официално оповести в началото на февруари 2018 г. своите планове за купуване на допълнителна партида от 114 бойни вертолета Ка-52. Според заместник-министъра на отбраната Юрий Борисов (отговарящ за закупуването на нови оръжейни системи), това е залегнало в плановете по новата руска програма за въоръженията в периода 2018 – 2027, очакваща финално одобрение всеки момент от президента Владимир Путин.

Меню