Повечето проекти в Граф Игнатиево са на ниво „идеен проект”

411 прочитания

Повечето проекти в рамките на ремонта и модернизацията на авиобаза Граф Игнатиево са все още на ниво „идеен проект” и същинската работа по тях е много далеч. Това се чете в отговора на служебния министър на отбраната Георги Панайотов на парламентарен въпрос.

Военният министър разяснява, че инженеринга по строителните проекти в авиобазата се разделят на два етапа – идеен проект и работен проект. Във вече сключените договори са заложени срокове от 15 до 50 дни за идейните проекти и 60 до 100 дни за работните проекти. Панайотов съобщава, че въпреки, че тези договори са сключвани през ноември – декември 2020 г., те са още на ниво „идеен проект”.

Според отговора на министъра на отбраната, това е така заради сложна система на съгласувателен режим, който включва множество структури в България и извън нея.

Панайотов пише още, че проектите в авиобаза Граф Игнатиево имат срок за реализация от 120 до 510 дни на строително-монтажните работи. Той обобщава, че в момента закъснението в реализацията на проекта е между шест и осем месеца, но се работи по неговото наваксване.

Отговорът на Панайотов е на въпрос на депутата от ГЕРБ Христо Гаджев за детайли около проекта. От отговора става ясно, че Панайотов е предоставил на Гаджев списък на фирмите с които има сключени договори за работа в авиобазата, но той не е публичен. Служебният министър вече на няколко пъти отказа да дава имена на компаниите заети с проекта, но даде да се разбере, че са от кръга на „обичайните заподозрени”, когато става въпрос за изпълнение на големи инфраструктурни проекти.

Проектът за основен ремонт в Граф Игнатиево и изграждане на специфична за F-16 инфраструктура се изчислява на 300 млн. лева. Кабинета „Борисов 3“ вече отпусна 200 млн. от тях. Министър Панайотов, обаче съобщи, че в разчета не се включват парите за нова писта, които са били 56 млн. лева. Те тепърва трябва да се осигуряват.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС продължава да гаси пожара в Карловско
Следваща публикация
ВВС отново гасят голям горски пожар
411 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ПСС се оплака от липса на спасителни вертолети

Планинска спасителна служба (ПСС) се оплака от липса на специализирани спасителни вертолети, което е наложило провеждане на изключително тежка спасителна операция в Пирин изцяло по земя.

Повече от половината българи подкрепят президента Радев по темата за новия изтребител

59% от българите подкрепят критичната позиция на президента Румен Радев, която той изразява по процедурата за избор на нов боен самолет за българските ВВС. Това показва експресен сондаж на общественото мнение, който бе публикуван днес, 30 януари 2019 г. от социологическата агенция „Галъп интернешънал”.

Премиерът Борисов се оплаква от високите цени на американското оръжие

Премиерът Бойко Борисов се оплаква от високите цени на американското въоръжение и заяви, че е искал преференциални цени и от САЩ, и от Европа, заради геостратегическото положение на България. Това заяви той днес, 16 февруари 2018 г., по време на конференцията по сигурност, провеждаща се в момента в Мюнхен.

Меню