Повечето проекти в Граф Игнатиево са на ниво „идеен проект”

411 прочитания

Повечето проекти в рамките на ремонта и модернизацията на авиобаза Граф Игнатиево са все още на ниво „идеен проект” и същинската работа по тях е много далеч. Това се чете в отговора на служебния министър на отбраната Георги Панайотов на парламентарен въпрос.

Военният министър разяснява, че инженеринга по строителните проекти в авиобазата се разделят на два етапа – идеен проект и работен проект. Във вече сключените договори са заложени срокове от 15 до 50 дни за идейните проекти и 60 до 100 дни за работните проекти. Панайотов съобщава, че въпреки, че тези договори са сключвани през ноември – декември 2020 г., те са още на ниво „идеен проект”.

Според отговора на министъра на отбраната, това е така заради сложна система на съгласувателен режим, който включва множество структури в България и извън нея.

Панайотов пише още, че проектите в авиобаза Граф Игнатиево имат срок за реализация от 120 до 510 дни на строително-монтажните работи. Той обобщава, че в момента закъснението в реализацията на проекта е между шест и осем месеца, но се работи по неговото наваксване.

Отговорът на Панайотов е на въпрос на депутата от ГЕРБ Христо Гаджев за детайли около проекта. От отговора става ясно, че Панайотов е предоставил на Гаджев списък на фирмите с които има сключени договори за работа в авиобазата, но той не е публичен. Служебният министър вече на няколко пъти отказа да дава имена на компаниите заети с проекта, но даде да се разбере, че са от кръга на „обичайните заподозрени”, когато става въпрос за изпълнение на големи инфраструктурни проекти.

Проектът за основен ремонт в Граф Игнатиево и изграждане на специфична за F-16 инфраструктура се изчислява на 300 млн. лева. Кабинета „Борисов 3“ вече отпусна 200 млн. от тях. Министър Панайотов, обаче съобщи, че в разчета не се включват парите за нова писта, които са били 56 млн. лева. Те тепърва трябва да се осигуряват.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС продължава да гаси пожара в Карловско
Следваща публикация
ВВС отново гасят голям горски пожар
411 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС отбелязват празника си на 16 октомври

С тържествени ритуали, концерт, ден на отворените врати във Враждебна и вход свободен в Музея на авиацията в Крумово, ще бъде отбелязан Празника на авиацията и ВВС. Всички събития ще станат факт на 16 октомври 2017 г. Това съобщават от МО.

Меню