Кипър може да продаде своите Ми-35П на Сърбия

498 прочитания

Кипър води преговори със Сърбия за продажбата на своите 11 щурмови вертолета Ми-35П. Това съобщава кипърския вестник ΠΟΛΙΤΗΣ.

Според изданието, Министерския съвет на Кипър вече е дал благословията за продажбата на щурмовите вертолети. Машините са били огледани от сръбски представители през април, а през май е било изпратено официално писмо-намерение до кипърското правителство, с което сръбската страна потвърждава намерението си да купи вертолетите.

Сделката трябва да се финализира с междудържавен договор, но ΠΟΛΙΤΗΣ не дава информация, кога може да се случи това. Няма данни и за цената на сделката, в която се включва не само 11-те вертолета, но и цялото съпътстващо оборудване и въоръжение.

Новината все още не е потвърдена от сръбски източници.

Кипърското правителство, обаче няма намерение да оставя страната без бойни вертолети и планира да купи нови 12 в рамките на бюджет от €300 млн. Проектът ще се осъществи на два транша от по шест машини.

Според гръцкия вестник, основните причини за продажбата на Ми-35П са две – скромните способности за водене на бойни действия през нощта и факта, че до края на десетилетието кипърските вертолети трябва да минат през два капитални ремонта, чиято обща цена ще достигна €100 млн.

Кипър придобива 12 новопроизведени Ми-35П през 2001 г. Сделката е осъществена тайно, като страната показва за първи път машините си едва през декември 2002 г.

Кипърските Ми-35П са в уникална конфигурация. По същество, те са Ми-24П, но с непребираем колесник и скъсено крило (с цел намаляване на масата). Кабината на екипажа е приспособена за използване на очила за нощно виждане. През юли 2006 г. катастрофира един от вертолетите, при което загива руски инструктор и кипърски обучаем.

В последните години Кипър и Сърбия се сближиха във военната сфера. През 2019 г. бяха доставени 24 сръбски самоходни гаубици Nora B-52 и осем бронирани машини BOV M16 Miloš.

През 2019 г. Сърбия получи от Русия четири щурмови вертолета Ми-35М. Също бяха купени и пет H145M, които също могат да носят въоръжение.

Свързани теми

Предишна публикация
Украинските ВВС прехванаха Ан-2 с контрабанда
Следваща публикация
Туркменистанският президент се похвали с новата си авиационна техника
498 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

А109К-2 на Кончето в Пирин

Хеликоптер А109К-2 на авиационния оператор „Хели Ер“ изпълни превоз на товари на външно окачване на 2760 метра надморска височина в Пирин.

Избраха изпълнител за поръчката за поддръжка на Bell 206

Компанията „Ротсас Интернешънъл” ЕООД е избрана за изпълнител на обществената поръчка с предмет поддръжката на леките еднодвигателни вертолети Bell 206, които са на въоръжение във ВВС. Това се чете от решение на министъра на отбраната от 16 ноември 2018 г., публикуван на сайта на МО.

Меню