Кипър може да продаде своите Ми-35П на Сърбия

415 прочитания

Кипър води преговори със Сърбия за продажбата на своите 11 щурмови вертолета Ми-35П. Това съобщава кипърския вестник ΠΟΛΙΤΗΣ.

Според изданието, Министерския съвет на Кипър вече е дал благословията за продажбата на щурмовите вертолети. Машините са били огледани от сръбски представители през април, а през май е било изпратено официално писмо-намерение до кипърското правителство, с което сръбската страна потвърждава намерението си да купи вертолетите.

Сделката трябва да се финализира с междудържавен договор, но ΠΟΛΙΤΗΣ не дава информация, кога може да се случи това. Няма данни и за цената на сделката, в която се включва не само 11-те вертолета, но и цялото съпътстващо оборудване и въоръжение.

Новината все още не е потвърдена от сръбски източници.

Кипърското правителство, обаче няма намерение да оставя страната без бойни вертолети и планира да купи нови 12 в рамките на бюджет от €300 млн. Проектът ще се осъществи на два транша от по шест машини.

Според гръцкия вестник, основните причини за продажбата на Ми-35П са две – скромните способности за водене на бойни действия през нощта и факта, че до края на десетилетието кипърските вертолети трябва да минат през два капитални ремонта, чиято обща цена ще достигна €100 млн.

Кипър придобива 12 новопроизведени Ми-35П през 2001 г. Сделката е осъществена тайно, като страната показва за първи път машините си едва през декември 2002 г.

Кипърските Ми-35П са в уникална конфигурация. По същество, те са Ми-24П, но с непребираем колесник и скъсено крило (с цел намаляване на масата). Кабината на екипажа е приспособена за използване на очила за нощно виждане. През юли 2006 г. катастрофира един от вертолетите, при което загива руски инструктор и кипърски обучаем.

В последните години Кипър и Сърбия се сближиха във военната сфера. През 2019 г. бяха доставени 24 сръбски самоходни гаубици Nora B-52 и осем бронирани машини BOV M16 Miloš.

През 2019 г. Сърбия получи от Русия четири щурмови вертолета Ми-35М. Също бяха купени и пет H145M, които също могат да носят въоръжение.

Свързани теми

Предишна публикация
Туркменистанският президент се похвали с новата си авиационна техника
Следваща публикация
Украинските ВВС прехванаха Ан-2 с контрабанда
415 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Аварира Ми-171 на македонската полиция

Транспортен вертолет Ми-171Е от състава на вертолетния отряд към македонската полиция е аварирал днес, 4 май 2020 г., на летище Скопие. Няма загинали.

Черна гора подписа за три вертолета Bell 412

Министерството на отбраната на Черна гора подписа договор с Bell Helicopter за доставката на три двудвигателни транспортни вертолета Bell 412. Сделката е на стойност €30 млн.

Меню