Кипър може да продаде своите Ми-35П на Сърбия

465 прочитания

Кипър води преговори със Сърбия за продажбата на своите 11 щурмови вертолета Ми-35П. Това съобщава кипърския вестник ΠΟΛΙΤΗΣ.

Според изданието, Министерския съвет на Кипър вече е дал благословията за продажбата на щурмовите вертолети. Машините са били огледани от сръбски представители през април, а през май е било изпратено официално писмо-намерение до кипърското правителство, с което сръбската страна потвърждава намерението си да купи вертолетите.

Сделката трябва да се финализира с междудържавен договор, но ΠΟΛΙΤΗΣ не дава информация, кога може да се случи това. Няма данни и за цената на сделката, в която се включва не само 11-те вертолета, но и цялото съпътстващо оборудване и въоръжение.

Новината все още не е потвърдена от сръбски източници.

Кипърското правителство, обаче няма намерение да оставя страната без бойни вертолети и планира да купи нови 12 в рамките на бюджет от €300 млн. Проектът ще се осъществи на два транша от по шест машини.

Според гръцкия вестник, основните причини за продажбата на Ми-35П са две – скромните способности за водене на бойни действия през нощта и факта, че до края на десетилетието кипърските вертолети трябва да минат през два капитални ремонта, чиято обща цена ще достигна €100 млн.

Кипър придобива 12 новопроизведени Ми-35П през 2001 г. Сделката е осъществена тайно, като страната показва за първи път машините си едва през декември 2002 г.

Кипърските Ми-35П са в уникална конфигурация. По същество, те са Ми-24П, но с непребираем колесник и скъсено крило (с цел намаляване на масата). Кабината на екипажа е приспособена за използване на очила за нощно виждане. През юли 2006 г. катастрофира един от вертолетите, при което загива руски инструктор и кипърски обучаем.

В последните години Кипър и Сърбия се сближиха във военната сфера. През 2019 г. бяха доставени 24 сръбски самоходни гаубици Nora B-52 и осем бронирани машини BOV M16 Miloš.

През 2019 г. Сърбия получи от Русия четири щурмови вертолета Ми-35М. Също бяха купени и пет H145M, които също могат да носят въоръжение.

Свързани теми

Предишна публикация
Туркменистанският президент се похвали с новата си авиационна техника
Следваща публикация
Украинските ВВС прехванаха Ан-2 с контрабанда
465 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Черна гора получи последните два Bell 412

Въоръжените сили на Черна гора получиха последните два транспортни вертолета Bell 412, които се доставят в рамките на договор сключен в началото на годината.

Франция показа новия си военен вертолет

Макетът на новия военен вертолет за френските въоръжени сили бе показан днес, 27 май 2019 г. на министърът на отбраната на Франция Флоранс Парли. Вертолетът ще бъде създаден на базата на цивилния модел Airbus Helicopters H160.

ОАЕ поиска да купи Chinook

Държавният департамент на САЩ разреши експорта на тежките транспортни вертолети CH-47F Chinook за Обединените арабски емирства (ОАЕ). Това се чете в съобщение до Конгреса на САЩ от агенцията за сътрудничество в областта на сигурността и отбраната DSCA.

Bell представи нов проект за разузнавателно-ударен вертолет

Американският вертолетостроител Bell представи своя проект за нов разузнавателно-ударен вертолет наречен 360 Invictus. Машината е предназначена за участие в проекта FARA (Future Armed Reconnaissance Aircraft), който трябва да създаде нов вертолет скаут за армейската авиация на САЩ.

Super Galeb катастрофира в Сърбия

Учебно-боен самолет G-4 Super Galeb от състава на сръбските ВВС е катастрофирал днес, 11 април 2018 г. при изпълнение на учебен полет. Има един загинал.

Меню