Украинските ВВС прехванаха Ан-2 с контрабанда

237 прочитания

Украинските ВВС и Службата за гранична охрана на страната са успели да заловят биплан Ан-2, който е използван за превоз на контрабанда за Румъния. Това съобщават от Службата за гранична охрана.

Инцидентът е станал факт на 7 август 2021 г. От службата за гранична охрана съобщават, че е бил забелязан биплан Ан-2, който е изпълнил нерегламентиран полет между Украйна и Румъния, като на борда му най-вероятно са били превозвани контрабандни цигари.

На обратния полет биплана е бил прехванат от боен самолет на украинските ВВС. Машината се е приземила на летище в Ивано-Франкивска област, недалеч от румънската граница. Намиращите се на борда му четирима души са опитали да избягат, но са били заловени. На тях са били повдигнати обвинения.

На видеото, което Службата за гранична охрана на Украйна е разпространила, регистрацията на контрабандисткия Ан-2 е скрита, но машината най-вероятно е украинска.

Няма информация дали румънските власи са знаели за операцията или дали въобще украинския Ан-2 е бил открит от ВВС на страната.

Контрабандата на цигари и други акцизни стоки от Украйна за Румъния е огромен проблем. Смята се, че северната ни съседка консумира около 10% от всички контрабандни цигари, които се продават в Европейския съюз.

Част от тази контрабанда се извършва по въздуха. Преди две години в Румъния бе открит катастрофирал вертолет Ка-26 без опознавателни знаци, който също бе използван за контрабанда от Украйна.

 

Свързани теми

Предишна публикация
Вертолет от състава на ВВС продължава да гаси в Рила
Следваща публикация
Cougar гаси пожар в Рила
237 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Украйна подписа за 55 вертолета от Airbus Helicopters

Украинското правителство подписа договор за доставката на 55 вертолета от европейската вертолетостроителна компания Airbus Helicopters. Това е станало на 29 май 2018 г., а стойността на договора е малко над €550 млн.

Румъния взима H215M

Румънското правителство обяви, че ще купи вертолети Airbus Helicoters H215M, които ще се експлоатират от въоръжените сили на страната, както и от МВР на Румъния.

Румъния подписа за още пет португалски F-16

Румънският военен министър Николае-Йонел Чюка подписа със своя португалски колега Жоао Гомес Кравиньо договор за покупката на още пет употребявани изтребители F-16. Това стана на 27 януари 2020 г. в португалската авиобаза Монте Реал.

Меню