Санитарни задачи за българските C-27J

149 прочитания

Две санитарни задачи изпълняват българските военно-транспортни самолети C-27J Spartan в рамките на 11 август 2021 г. Това съобщиха от ВВС.

Първо в 07,18 часа военно-транспортен самолет C-27J Spartan с борден номер 071 излетя за парижкото летище Шарл дьо Гол за осъществяване на авиомедицинска евакуация по искане на Министерството на здравеопазването  – транспортиране на тримесечно бебе до клиника в Париж. Екипажът на самолета е в състав: командир на екипажа майор Добрин Иванов, помощник-командир на екипажа капитан Йордан Димитров, бордни инженери – майор Мирослав Пипев и капитан Пламен Пехливанов.

По време на полета детето беше придружено от медицински екипи от две столични болници. От Военномедицинска академия (ВМА) – медицинска сестра борден старшина Мария Борисова и  от специализирана болница за активно лечение по детски болести (СБАЛДБ) „Професор Иван Митев“ – доктор Благомир Здравков, доктор Мила Байчева и медицинска сестра Петя Руневска.

След това, в 17,00 часа от София излетя друг C-27J, който се отправи за австрийския град Клагенфурт. Задачата му е да евакуира група от 13 български ученици и учители заразени с COVID-19. Освен тричленния екипаж, на борда имаше и две медицински лица. Мисията, извършена по молба отново на здравното министерство, бе успешно изпълнена и машината се върна в София малко след 22 часа.

Този понеделник (9 август), военнослужещи от 16-та транспортна авиационна група, отново със самолет Spartan, изпълниха друга медицинска задача. Те транспортираха пациент с аневризма в мозъка и медицински екип. Пoлeтът бeшe пo мaршрут Coфия – Варна – Coфия.

Свързани теми

Предишна публикация
Единственият Cougar се бори срещу два пожара днес
Следваща публикация
Сърбия планира да купи противопожарни Ка-32
149 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ден на отворените врати във Враждебна

Във връзка с Международният ден на авиацията и космонавтиката и 40-ата годишнина от космическия полет на първия български космонавт Георги Иванов, на 12 април 2019 г. (петък) 16-та транспортна авиогрупа Враждебна ще отвори врати за посетители. Това съобщиха оттам.

ВВС са приключили работата по инвестиционния проект за новия изтребител

Военновъздушните сили са актуализирали Проектът за инвестиционен разход за покупката на нов боен самолет и са го предали в Министерство на отбраната. Това е заявил командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, цитиран от сайта otbrana.com.

alt

Как купихме МиГ-29

Днес изтребителят МиГ-29 е един от символите на военната авиация на нашата страна. И докато болшинството от състава на ВВС и фенове на авиацията приемат присъствието му като даденост, малцина си спомнят за трудния път, извървян до доставката на 22-та самолета.

Меню