Санитарни задачи за българските C-27J

154 прочитания

Две санитарни задачи изпълняват българските военно-транспортни самолети C-27J Spartan в рамките на 11 август 2021 г. Това съобщиха от ВВС.

Първо в 07,18 часа военно-транспортен самолет C-27J Spartan с борден номер 071 излетя за парижкото летище Шарл дьо Гол за осъществяване на авиомедицинска евакуация по искане на Министерството на здравеопазването  – транспортиране на тримесечно бебе до клиника в Париж. Екипажът на самолета е в състав: командир на екипажа майор Добрин Иванов, помощник-командир на екипажа капитан Йордан Димитров, бордни инженери – майор Мирослав Пипев и капитан Пламен Пехливанов.

По време на полета детето беше придружено от медицински екипи от две столични болници. От Военномедицинска академия (ВМА) – медицинска сестра борден старшина Мария Борисова и  от специализирана болница за активно лечение по детски болести (СБАЛДБ) „Професор Иван Митев“ – доктор Благомир Здравков, доктор Мила Байчева и медицинска сестра Петя Руневска.

След това, в 17,00 часа от София излетя друг C-27J, който се отправи за австрийския град Клагенфурт. Задачата му е да евакуира група от 13 български ученици и учители заразени с COVID-19. Освен тричленния екипаж, на борда имаше и две медицински лица. Мисията, извършена по молба отново на здравното министерство, бе успешно изпълнена и машината се върна в София малко след 22 часа.

Този понеделник (9 август), военнослужещи от 16-та транспортна авиационна група, отново със самолет Spartan, изпълниха друга медицинска задача. Те транспортираха пациент с аневризма в мозъка и медицински екип. Пoлeтът бeшe пo мaршрут Coфия – Варна – Coфия.

Свързани теми

Предишна публикация
Единственият Cougar се бори срещу два пожара днес
Следваща публикация
Сърбия планира да купи противопожарни Ка-32
154 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Генерал Стойков: Новият изтребител не е на ВВС, а на България

Официалният вестник на МО „Българска армия” публикува интервю с командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, в което той говори за настоящата ситуация във военната ни авиация, за новия изтребител и други актуални теми.

Крумово отбеляза 56 години от създаването си

Днес, 1 ноември 2017 г. на територията на военно формирование 32040 – Крумово бяха тържествено отбелязани 56 години от създаването на 44-ти вертолетен авиационен полк, който се явява първата вертолетна авиационна част в България и чийто наследник е 24-та авиационна база. Това съобщиха от базата.

ПСС се оплака от липса на спасителни вертолети

Планинска спасителна служба (ПСС) се оплака от липса на специализирани спасителни вертолети, което е наложило провеждане на изключително тежка спасителна операция в Пирин изцяло по земя.

Меню