Сърбия планира да купи противопожарни Ка-32

266 прочитания

Сръбският президент Александър Вучич обяви планове за придобиване на два вертолета Ка-32 предназначени за борба с пожарите. Това е казал той вчера, 10 август 2021 г., в телевизионно интервю.

„Планираме да купим два новопроизведени вертолета Ка-32, които могат да носят по пет тона вода. В момента имаме вертолети, които носят само по един тон. Ще купим тези два вертолета, за да пазим себе си и да помагаме на съседите си при горски пожари. Видя се, че всички имат нужда от такива машини”, казва Вучич в интервю за сръбската телевизия Pink.

През март тази година отново Вучич каза, че се планира покупка на два противопожарни вертолета, които ще бъдат използвани от сръбското МВР. Тогава той не каза за какъв тип става въпрос.

Не става ясно, кога ще бъде подписан договора и кога ще се чака доставката на тези машини. Ка-32

Сръбското МВР използва Bell 212 и H145M за борба с пожарите. Първият носи 1,5 тона вода, а вторият 1 тон със системата „Bambi Bucket”. ВВС на страната разполага и с Ми-17В-5, които носят 3,5 тона вода.

Ка-32 от своя страна носи около 4 – 4,5 тона вода в зависимост от конкретната модификация.

Сърбия активно участва с вертолети в борбата с горските пожари в Северна Македония и Гърция. Там бяха пратени полицейски Bell 212 и H145M.

Свързани теми

Предишна публикация
Санитарни задачи за българските C-27J
Следваща публикация
Вертолет от състава на ВВС продължава да гаси в Рила
266 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Bell очаква да продаде UH-1Y в Чехия

Американският вертолетостроител Bell очаква в близко време Чехия да подпише договор за доставка на 12 многоцелеви вертолети UH-1Y. Това съобщава IHS Jane’s.

Италианската пожарна получи два AW139

Италианската национална пожарна (Vigili del Fuoco) получи първите два двудвигателни вертолета AW139, които ще им помогнат за рязка модернизация на възможностите за отговаряне на бедствия и аварии.

Меню