Талибаните плениха Ми-24

697 прочитания

Талибаните плениха щурмови вертолет Ми-24В от състава на афганистанските ВВС. Това става ясно от кадри, публикувани в социалните мрежи днес, 11 август 2021 г.

Машината има борден номер 123 и е била пленена на летището на северния град Кундуз. Регионалната столица бе превзета от талибаните на 8 август. Вертолетът изглежда здрав, но е със свалени лопати на носещия винт. Възможно е да е бил подготвен за евакуация по земя.

Вертолетът е подарък от Индия, заедно с още три други, през 2019 г. Машините са били купени от Беларус, където са преминали и техническо обслужване.

От както през май започна широкомащабната офанзива на талибаните, военната авиация на правителството в Кабул търпи сериозни загуби. От огъня на противника, както и при инциденти са загубени общо пет вертолета от фамилията Ми-17, три UH-60A Black Hawk и два бойни MD 530F.

Свързани теми

Предишна публикация
Афганистански A-29 и узбекистански МиГ-29 се сблъскаха във въздуха
Следваща публикация
Авиокаст: Епизод 10
697 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ТЕРЕМ ЕАД ще ремонтира българските Ми-17 и Ми-24

ТЕРЕМ Холдинг ЕАД спечели обществената поръчка за възлагане на ремонт на два броя Ми-17 и четири вертолета Ми-24. Това се чете в решение на министъра на отбраната Красимир Каракачанов от днес, 26 март 2019 г.

Два милиона часа за AW139

Италианският производител на вертолети Leonardo Helicopters (бивш AgustaWestland) съобщи в края на декември 2017 г., че моделът AW139 е надхвърлил границата от два милиона пролетни часа.

Екипажът на катастрофиралия Ми-17 е имал 17 – 18 часа във въздуха от началото на годината

Командирът на катастрофиралия вертолет Ми-17 капитан Пламен Панталеев е имал 18 часа нальот от началото на годината, а вторият пилот капитан Стоян Неделчев е имал 17 часа. Това бе съобщено на брифинг на командването на ВВС, който се проведе днес, 12 юни 2018 г. Въпреки мизерният им нальот, за сега водеща е версията за технически отказ.

Първият военен Ми-38 изпълни дебютния си полет

Първият Ми-38 предназначен за руските въоръжени сили изпълни своя дебютен полет на 23 ноември 2018 г. Полетът е преминал успешно и е бил проведен от заводското летище на Казанския вертолетен завод в Казан.

Меню