Талибаните плениха Ми-24

698 прочитания

Талибаните плениха щурмови вертолет Ми-24В от състава на афганистанските ВВС. Това става ясно от кадри, публикувани в социалните мрежи днес, 11 август 2021 г.

Машината има борден номер 123 и е била пленена на летището на северния град Кундуз. Регионалната столица бе превзета от талибаните на 8 август. Вертолетът изглежда здрав, но е със свалени лопати на носещия винт. Възможно е да е бил подготвен за евакуация по земя.

Вертолетът е подарък от Индия, заедно с още три други, през 2019 г. Машините са били купени от Беларус, където са преминали и техническо обслужване.

От както през май започна широкомащабната офанзива на талибаните, военната авиация на правителството в Кабул търпи сериозни загуби. От огъня на противника, както и при инциденти са загубени общо пет вертолета от фамилията Ми-17, три UH-60A Black Hawk и два бойни MD 530F.

Свързани теми

Предишна публикация
Афганистански A-29 и узбекистански МиГ-29 се сблъскаха във въздуха
Следваща публикация
Авиокаст: Епизод 10
698 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Нов вариант на Ми-8/171 в изпитания в Улан Уде

Най-новият вариант на семейството Ми-8/171 преминава в момента летателни изпитания в завода в Улануденския авиационен завод (У-УАЗ) в Русия. Той е създаден за експорт, основно за държавни и военни клиенти, като в него са въплътени много от техническите новости на граждански сертифицирания в Русия вариант Ми-171А2, който е пуснат вече в серийно производство. Засега новата машина носи старото означение Ми-171Е, използвано за фамилията вертолети, предназначени за чужди държавни и военни клиенти, което е в производство в У-УАЗ от близо 15 години. При влизане в производство тя най-вероятно ще получи промененото означение Ми-171Е2, за да се отличава от предшествениците си.

Полша купува AW101

Полша ще подпише договор с Leonardo Helicopters за покупката на тридвигателните вертолети AW101, които ще се използват от полските ВМС за борба с противникови подводници.

Вертолет на ВВС гаси пожар в района на Сандански

Вертолет Ми-17 от състава на Военновъздушните сили се включи в потушаването на голям горски пожар в района между селата Илинденци и Плоски, община Сандански, област Благоевград. Това съобщават от МО.

Меню