Единственият Cougar се бори срещу два пожара днес

503 прочитания

Единственият вертолет AS 532AL, който ВВС могат да използват за борба с пожарите, участва в две акции днес, 12 август 2021 г. Това съобщиха от ВВС.

Днес вертолетът Cougar с борден номер 704 излетя в 08,30 часа сутринта, за да продължи битката с огъня, който е обхванал над 15 декара иглолистна гора между връх Голям Медарник и заслон „Кобилино бранище“. Участъкът е с надморска височина 2150 метра и е труднодостъпен, заради скалите и наклона.

Благодарение на незаменимата помощ от въздуха пожарът беше максимално ограничен, въпреки промените в посоката на вятъра. За близо 4-часовата борба с огнената стихия бяха изпълнени 15 захода и хвърлени 24 тона вода.

Освен екстремните метеорологични условия в резултат от горещото време, топлината от огъня и силните пориви на вятъра вертолета е бил на височина над 2000 метра, което представлява сериозно изпитание за техническите му възможности и уменията на екипажа, съобщават още от ВВС.

Командири на екипажите при гасенето на пожарите през последните три седмици са полковник Димитър Павлов с нальот над 2500 часа и майор Йорданов Йорданов с нальот над 3500 часа, а втори пилоти са подполковник Цветомир Гърков, майор Александър Цанков и майор Марин Тасков. Въпреки тежките условия те успяват да се справят със задачите, благодарение на отличната си подготовка и високия си професионализъм, казват още от Военновъздушните сили.

Освен военнослужещите от 24-та авиационна база на борда на вертолета при всяка от задачите присъства координатор от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”. Той поддържа връзка с пожарникарите на земята и насочва екипажа, за да бъде хвърлянето на вода възможно най-точно и ефективно.

С приключването на работата в Рила идва нов сигнал за сериозен пожар. От 12,00 часа екипажите вече гасят голям горски пожар в района на село Югово, община Лъки в труднопроходим район.

През последните три седмици екипажи от авиобазата се включиха активно в гасене на пожари в различни краища на страната: край Твърдица, област Сливен от 27 до 29 юли; в района на село Розино, община Карлово на 2 и 3 август; край Старосел, община Хисаря, област Пловдив на 4 август и край село Михалци, община Хисаря, област Пловдив на 7 август. Отделно, три поредни дни от 10 до 12 август вертолетът участва в гасенето на пожар в района на Мусаленската пътека под хижа „Ястребец” в Рила планина

Тази динамична обстановка налага огромно натоварване на екипажите и техниката от авиобазата.

Свързани теми

Предишна публикация
ГЕРБ се интересува до къде са преговорите за покупката на още F-16
Следваща публикация
Санитарни задачи за българските C-27J
503 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Провали се поръчка за поддръжката на Bell 206

Процедурата за възлагане на обществена поръчка за ремонт и инспекции на агрегати, блокове и възли на вертолети Bell 206B-3, които са на въоръжение в българските ВВС, се провали. Тя е била прекратена със заповед на военният министър от 2 май 2018 г.

Стартира приема за ВВВУ

Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“ започна кампания по прием на курсанти за учебната 2023/2024…

Две компании дават оферти за поддръжка на L-39

Българска и чешка компания са поканени да дадат оферти в процедурата за възлагане на обществена поръчка за сключване рамково споразумение за логистичната поддръжка на учебно-тренировъчните самолети L-39ZA от състава на българските ВВС. Това се чете от протокола на комисията, публикуван на 24 юли 2018 г.

Турция и TAI сключиха договор за разработка на щурмови вертолет

Турското Главно управление на отбранителната промишленост SSB е сключило договор с местната авиокосмическа компания TAI за създаване на нов тежък щурмови вертолет. Това е станало вчера, 22 февруари 2019 г.

България ще участва в многонационална програма за подготовка на летци за специални операции

Меморандум за разбирателство между министерствата на отбраната на България, Словения, Унгария и Хърватска за създаването на Многонационална програма за подготовка на авиацията за специални операции беше подписан днес, 4 октомври 2018 г., в Брюксел.

Меню