ГЕРБ се интересува до къде са преговорите за покупката на още F-16

477 прочитания

Депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев е задал парламентарен въпрос до служебния министър на отбраната Георги Панайотов до къде са стигнали преговорите за покупка на още осем изтребителя F-16.

„За да не се забави във времето придобиването на вторите осем самолета, преговорите за тяхната доставка започнаха още през 2020 г., чрез изпращане на писмо за цените и наличностите. Отговорът на това писмо трябва да даде цените за следващите осем самолета с тяхното въоръжение и техника, както и времевия диапазон за тяхната доставка. До колкото съм запознат, отговорът от американската страна е пристигнал в МО в края на мандата на преходното правителство. Ако България иска да получи своевременно следващите осем, преговорният и подготвителен въпрос не трябва да бъде преустановяван дори в рамките на служебното правителство”, пише депутатът Гаджев, известен с действията си в т.нар. „Комисия Gripen” в 44-ото Народно събрание.

Гаджев се интересува какви действия са преговори със САЩ са предприети и как се придвижва процедурата. Целият въпрос може да бъде намерен тук.

Изложението във въпроса на депутата Гаджев повдига някои интересни въпроси, които сочат към това, че или той не е запознат с процесите, или през есента на 2020 г. обществото е било заблудено за действията на кабинета „Борисов 3”. Според Гаджев, през 2020 г. са започнали преговори за доставката на още осем броя F-16 Block 70.

Темата за вторите осем F-16 бе повдигната неочаквано от тогавашния премиер Борисов в края на септември 2020 г., когато след среща с представители на Lockheed Martin и посланикът на САЩ у нас. Случайно или не, темата влезе в общественото пространство паралелно с посещението у нас на Франсис Фанън, помощник-държавен секретар в Бюрото по енергийни ресурси към Държавния департамент на САЩ. Той разкритикува остро проектите „Турски/Балкански поток” и АЕЦ „Белене”.

Малко по-късно стана ясно, че месец по-рано българското МО е изпратило  LOR (Letter of Request – писмо за запитване) в което се търси информация за цените и наличностите (т.нар.„LOR for Price and Availability).

След бурните обществени реакции и на фона на антиправителствените протести, Константин Попов, който тогава бе шеф на комисията по отбрана в Народното събрание и тогавашният заместник-министър на отбраната Атанас Запрянов побързаха да обявят, че няма да се водят сега преговори за още изтребители, нито се планира скорошно подписване на сделка, а страната просто събира информация за да планира бъдещите си разходи. На техния фон, Красимир Каракачанов (министър на отбраната тогава) директно каза, че ако получим зашеметяваща оферта страната ни ще стартира веднага преговори за още осем изтребителя.

Така или иначе, темата заглъхна през октомври миналата година. Българските законови ограничения и бюрокрацията от американска страна около една такава сделка правят така, че реални преговори през миналата есен не е могло да има. Възможно е обаче да са поемани неформални ангажименти.

През март 2021 г. информацията за цените и сроковете на доставка бе пристигнала у нас и това породи политически престрелки, включително и по линия, че офертата за следващите осем самолета е осезаемо по-скъпа от вече подписаната сделка за първите осем. На парламентарен въпрос зададен тогава, Каракачанов категорично отказа да дава детайли за цените, но и заяви следното:

„Министерство на отбраната не е в процес, нито на разговори, нито на преговори с правителството на САЩ за придобиването на още осем самолета F-16 Block 70. Това ще е задача на някое от следващите народни събрания и правителства на страната”

Фактът, че Каракачанов декларира, че не прави нищо по придобиването на още F-16, явно не е притеснявал Гаджев, който беше депутат и в 44-ото Народно събрание.

Колкото до процедурата за покупка на още F-16, то законите в България в момента предвиждат изготвянето на инвестиционен проект, в който да се посочи най-вече финансовата рамка. По въпроса за финансовата рамка има проблем и той е свързан с липса на актуален план за развитие на въоръжените сили след 2020 г. Такъв план не бе приет от 44-ото и 45-ото Народно събрание, по всичко личи, че няма да бъде приет и от настоящия парламент, чийто дни са преброени. Така или иначе, инвестиционният проект трябва да премине за одобрение последователно през борда за управление на проекта, Съвета по отбрана в МО, Министерски съвет и след това да бъде даден за гласуване от българския Парламент.

Едва след наличието на одобрен инвестиционен проект България може да търси от САЩ обвързваща оферта за доставка на още изтребители F-16.

През май 2018 г.  Народното събрание прие Проектът за инвестиционен разход за първите осем, като в него бе разписано, че купуването на нови изтребител ще има т.нар. „втори етап”, който включва:

„…придобиване на още 8 броя (или по-малко – до 16 броя общо, в зависимост от количеството, придобито през първия етап) самолети от същия тип след приключване на доставките по първия етап. След доставката на самолетите, ще се извърши и снемане от въоръжение на МиГ-29. За реализацията на втория етап се предвижда да се изготви нов проект за инвестиционен разход.”

В самият документ не е записан ясно срок за реализацията на втория етап, освен че ще стане факт „след приключване на доставките по първия етап”, което в българския случай с F-16 значи някъде след средата на 2024 г.

Трябва да се припомни, че през януари 2019 г. Народното събрание практически анулира този инвестиционен проект, след като даде разрешение на кабинета „Борисов 3“ да води преговори за придобиването на осем F-16 Block 70, без да се съобразява със задължителните условия в този проект. Как точно юридически съжителстват инвестиционния проект от май 2018 г. и решението от януари 2019 г. е неясно.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС показаха кадри от борбата с пожарите
Следваща публикация
Единственият Cougar се бори срещу два пожара днес
477 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полковник Русев: Решението за изтребителя бе политическо, експертизата бе игнорирана

Заместник-командира на авиобаза Граф Игнатиево полковник Николай Русев директно заяви, че решението за покупката на F-16 е било чисто политическо и експертното мнение не е било зачетено. Това каза той днес, 29 май 2019 г., в ефира на БНТ1.

Стрелби на Графа

Малко, но от сърце! Това е може би най-точното определение за тазгодишните стрелби с управляеми…

Полша е изпратила запитване за оферта за F-35

Полша официално е изпратила запитване за даване на обвързваща оферта (Letter of Request – LOR) за покупката на 32 броя F-35A. Това е заявил днес, 28 май 2019 г., полският министър на отбраната Мариуш Блашчак.

Политическите коментари след приемането на проекта за нов изтребител

Предаването „Офанзива” по Канал 3 събра коментари от представители на ДСП, БСП и ГЕРБ, след като вчера Народното събрание прие инвестиционния проект за нов изтребител. В предаването се включи и военният министър Красимир Каракачанов.

Меню