ВВС показаха кадри от борбата с пожарите

482 прочитания

Военновъздушните сили разпространиха няколко видеоклипа, които дават уникален поглед към изключително сложните задачи за пожарогасене в планински район.

Тези кадри показват горския пожар в района на село Югово в Родопите.

И днес, 13 август 2021 г., в потушаването на пожара участва вертолет „Кугар“ с екипаж от 24-а авиационна база Крумово, който излетя в 09,17 часа, за да участва в гасенето на пожара чрез обливане на терена с вода от въздуха. Вертолетът разполага с противопожарен контейнер с външно окачване „bambi bucket”, с вместимост до два вода.

Следващият клип показва пожара край село Михалци, край Хисаря. Той бушуваше в началото на месец август.

Клипът от гасенето в Рила, показва как вертолетът Cougar загребва вода от малък планински язовир и след това лети към пожара си. Той добре демонстрира сложният терен, над който летят вертолетните авиатори.

На последният клип може да се види как вертолетът носи кофата от системата „Bambi Bucket“ и как освобождава водното ѝ съдържание върху горски пожар.

От 22 юли до 12 август 2021 г. единственият наличен вертолет Cougar е изпълнил 48 часа нальот в борба с горските пожари и е хвърлил 385 вода. Както стана ясно през миналата седмица, ВВС в момента разполагат само с един AS 532AL Cougar, който може да гаси пожари. Повече за темата – тук.

Свързани теми

Предишна публикация
Амфибия Бе-200 катастрофира при пожарогасене в Турция
Следваща публикация
ГЕРБ се интересува до къде са преговорите за покупката на още F-16
482 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Заместник-министър Запрянов: Генерал Стойков и неговия екип определиха орязването на пакета за F-16

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, който бе натоварен с преговорния процес, заяви, че орязването по проекта за покупка на F-16, е плод на преценка на командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. Това Запрянов каза днес, 11 юли 2019 г., в сутрешния блок на bTV.

Меню