Амфибия Бе-200 катастрофира при пожарогасене в Турция

1K прочитания

Летяща амфибия Бе-200ЧС от състава на руските ВМС е катастрофирал в Турция, по време на операция по пожарогасене. Това стана днес, 14 август 2021 г.

Машината е катастрофирала в района на град Кахраманмараш, в югоизточната част на страната. Самолетът е участвал в гасене на пожар в планински район, който е възникнал по-рано днес.

По официална информация, на борда се е намирал петчленен руски екипаж и трима представители на турската горска служба, които са координирали операцията с наземните сили. Няма оцелели.

На кадрите от мястото на катастрофата се вижда, че машината е имала борден номер 20 „жълт“ (RF-88450). Самолетът е бил от състава на руските ВМС и е бил даде под аренда на Турция за участие в операции по пожарогасене.

От руското МО съобщиха, че самолетът е катастрофирал при кацане, но на разпространените видеоклипове се вижда, че Бе-200 се е врязал във висок планински склон. В интернет циркулират и кадри, за които се твърди, че показват самолета, непосредствено преди катастрофата му. На тях се вижда, че евентуалният сблъсък става няколко секунди, след пускането на вода върху огнената стихия.

Самолетът, който се разби днес, е чисто нов и е произведен през февруари 2020 г., а през юли същата година е предаден на руските ВМС. Той става първият сериен Бе-200ЧС използван от военноморската авиация на Русия.

Това е първата катастрофа с Бе-200. Вариантът ЧС е предназначен за операции по търсене и спасяване, както и гасене на пожари от въздуха.

Самолетът, малко след построяването му

Свързани теми

Предишна публикация
Афганистански A-29 и узбекистански МиГ-29 се сблъскаха във въздуха
Следваща публикация
ВВС показаха кадри от борбата с пожарите
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Лек самолет се разби край Шумен

Лек двудвигателен самолет Piper PA-44 Seminole се разби днес, 22 август 2018 г., край летището на град Шумен. При инцидента са пострадали двамата души намиращи се на борда му.

TAI скоро ще експортира Hürkuş-C

TAI (Turkish Aerospace Industries) скоро ще подпише експортен договор за въоръжения турбовитлов самолет Hürkuş-C. Това…

Катастрофа с турски Cougar

Вертолет AS 532U2 Cougar от състава на турската армейска авиация катастрофира днес, 4 март 2021…

САЩ са отказали да изпратят инструктори за F-16 на Турция

САЩ са отказали да изпратят инструктори за обучение на F-16 в турските ВВС. Анкара е направила такова запитване наскоро поради проблеми с обучението на нови изтребителни пилоти. Това съобщава турския вестник Hürriyet.

Меню