Амфибия Бе-200 катастрофира при пожарогасене в Турция

1K прочитания

Летяща амфибия Бе-200ЧС от състава на руските ВМС е катастрофирал в Турция, по време на операция по пожарогасене. Това стана днес, 14 август 2021 г.

Машината е катастрофирала в района на град Кахраманмараш, в югоизточната част на страната. Самолетът е участвал в гасене на пожар в планински район, който е възникнал по-рано днес.

По официална информация, на борда се е намирал петчленен руски екипаж и трима представители на турската горска служба, които са координирали операцията с наземните сили. Няма оцелели.

На кадрите от мястото на катастрофата се вижда, че машината е имала борден номер 20 „жълт“ (RF-88450). Самолетът е бил от състава на руските ВМС и е бил даде под аренда на Турция за участие в операции по пожарогасене.

От руското МО съобщиха, че самолетът е катастрофирал при кацане, но на разпространените видеоклипове се вижда, че Бе-200 се е врязал във висок планински склон. В интернет циркулират и кадри, за които се твърди, че показват самолета, непосредствено преди катастрофата му. На тях се вижда, че евентуалният сблъсък става няколко секунди, след пускането на вода върху огнената стихия.

Самолетът, който се разби днес, е чисто нов и е произведен през февруари 2020 г., а през юли същата година е предаден на руските ВМС. Той става първият сериен Бе-200ЧС използван от военноморската авиация на Русия.

Това е първата катастрофа с Бе-200. Вариантът ЧС е предназначен за операции по търсене и спасяване, както и гасене на пожари от въздуха.

Самолетът, малко след построяването му

Свързани теми

Предишна публикация
Афганистански A-29 и узбекистански МиГ-29 се сблъскаха във въздуха
Следваща публикация
ВВС показаха кадри от борбата с пожарите
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

“Саратовские авиалинии” спират полетите с Ан-148

Руската авиокомпания „Саратовские авиалинии”, чийто Ан-148 катастрофира вчера край Москва, заяви, че спира полетите с останалите си самолети от същия тип и ще направи корекции в разписанието си за да компенсира липсващите машини.

Разногласие за юрисдикцията при разследването на инцидента с A380

Все още не е започнало разследването по инцидента с A380 на Air France, който претърпя тежък отказ в единия двигател на 30 септември, по време на полет от Париж за Лос Ангежилс. Причините за това, са разногласие за това, коя страна да поеме разследването. Това съобщава Reuters.

МиГ-29М се разби в Египет

Изтребител МиГ-29М от състава на египетските ВВС се е разбил вчера, 3 ноември 2018 г., при регулярен тренировъчен полет. Това съобщава руският вестник „КоммерсантЪ”.

Тежка катастрофа с Ил-76 в Алжир

Военно-транспортен самолет Ил-76 от състава на алжирските ВВС катастрофира днес, 11 април 2018 г. при излитане от авиобаза Боуфарик. При инцидента са загинали поне 257 души.

Спешен преглед двигателите GP7200 на A380

Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) е разпоредила спешна инспекция на всички двигатели GP7200. Трябва да бъде извършен визуален преглед на главината на степента за ниско налягане (вентилатора).

Меню