Афганистански A-29 и узбекистански МиГ-29 се сблъскаха във въздуха

743 прочитания

По време на хаотичната евакуация на десетки афганистански военни летателни апарата в Узбекистан, във въздуха са се сблъскали турбовитлов ударен самолет A-29 Super Tucano и изтребител МиГ-29. Това съобщава узбекистанската прокуратура.

Според държавното обвинение на средноазиатската държава, между 14 и 15 август 2021 г. държавната граница на страната е била незаконно пресечена от 22 военни самолета и 24 военни вертолета, носещи опознавателните знаци на Афганистан. На техния борд са се намирали 585 представители на афганистанските въоръжени сили.

От прокуратурата дават и информация за инцидент, при който се сблъскват афганистански Super Tucano и узбекистански МиГ-29. Инцидентът е станал на 15 август. Тройка A-29 са поискали разрешение да кацнат на узбекистанската военна авиобаза Карши-Ханабад, но са били пренасочени към международното летище на Термез, като през това време са били ескортирани от двойка МиГ-29.

При неясни обстоятелства се е състоял сблъсък между афганистански и узбекистански самолет. Тримата пилоти, които са се намирали на борда на машините, са се спасили успешно и са се приземили с травми, които не застрашават живота им.

По-рано днес, 16 август, узбекистанското МО съобщи, че един афганистански самолет, който е пресякъл незаконно границата, е бил свален. Тази информация, обаче не се потвърждава и явно става въпрос за сблъсъка между МиГ-29 и Super Tucano.

Към края на юли 2021 г. афганистанските ВВС разполагаха с около 170 военни самолета и вертолета, което значи, че повече от ¼ от тях са се спасили с бягство в Узбекистан.

Свързани теми

Предишна публикация
Прототипът на Ил-112 катастрофира край Москва
Следваща публикация
Амфибия Бе-200 катастрофира при пожарогасене в Турция
743 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МиГ-29К аварира в Индия

Палубен изтребител МиГ-29К е аварирал при излитане от авиобазата Ганза, край индийския град Гоа. Машината е от състава на индийските ВВС, а пилотът се е катапултирал успешно.

Индонезия няма пари за Rafale

Индонезия няма яснота как ще финансира покупката на многоцелевите изтребители Rafale, което води до замразяването…

Гърция гледа сериозно към F-35

Гърция гледа много сериозно към евентуалната покупка на F-35 и е възможно това да стане факт доста по-скоро, отколкото се очакваше до скоро. Това пише Forecast International.

Белият дом: F-16 предлага най-добрите възможности

Ден преди Министерски съвет да гласува решението за стартиране на преговори за покупка на F-16, от Белия дом излязоха с нарочно съобщение по темата за новия изтребител. Съобщението бе разпространено от посолството на САЩ в България.

Меню