Борисов: Виновен ли е Радев за катастрофата с МиГ-29?

877 прочитания

Бившият премиер и настоящ лидер на ГЕРБ Бойко Борисов атакува президента Радев за катастрофата с МиГ-29, при която загина майор Валентин Терзиев. Това направи той днес, 18 август 2021 г.

„Айде да зададеме такъв въпрос – върховният главнокомандващ на въоръжените сили и държавен глава Румен Радев, виновен ли е, че падна самолета в Черно море? За МиГ-а, виновен ли е? Носи ли политическа отговорност? Той е бил командир на базата и на ВВС. Носи ли?”, попита Борисов, докато правеше живо включване в профила си в социалната мрежа Facebook.

Борисов отговори така на репортерски въпроса, дали бившия негов вътрешен министър Младен Маринов носи отговорност за издевателствата върху протестиращи миналото лято.

„Като четете постовете на съпругата на загиналия пилот, не ви ли става нещо, така, мъчно, нещо? Да почнете да си задавате въпроси… Прочетете ги, ако не сте ги чели! Той носи ли отговорност, за офицера, който се самоуби на полигона? Нали той е върховен главнокомандващ? Значи, в единият случай, Младен Маринов е виновен, а Румен Радев е невинен. Айде да мериме с един аршин, бе! Загинаха хора там. И то прекрасни хора, пилоти, военни. И то, не са първите тея инциденти! Кът падна пантерата, дето се удари във фрегатата? И все от ВВС. Ма той винаги е невинен!”, продължи да развива тезата си Борисов, уточнявайки, че само задава риторични въпроси.

Повече от два месеца след инцидента с майор Терзиев, това е първото включване на Борисов по темата. Интересно е, че бившият премиер препраща към четене на постовете във Facebook на Димитрина Попова – вдовицата на майор Терзиев.

В края на юни, Попова се обърна към президента Радев с въпрос, дали ще има честно разследване, защото всички „свързани лица” били с негови протекции. Малко по-късно, Попова поиска отстраняване на командира и заместник-командира на ВВС, както и на командира на авиобаза Граф Игнатиево.

По-късно днес, вдовицата на майор Терзиев се включи с отговор не премиерските отправки към нейните публични статуси във Facebook. Попова пише, че постовете ѝ са неправилно разбрани от „любимия“ ѝ (в кавички) екс-премиер.

„И за да няма неразбиране и „прехвърляне на топки“, въпросът ми е към Президента, ГЕРБ-СДС, БСП, ДПС, ВМРО, ИТН, ДБ, ИБГНИ и всички останали „кариеристи“ и жадни за власт-имане (или по-скоро за пари) – ние някога ще имаме ли работеща съдебна система (без корупция, с целесъобразно определени срокове и функционираща еднакво за всички), в която хората ще вярват, ще ползват и нещата ще се случват такива, каквито трябва да бъдат. Когато тази съдебна система е налице – всички останали системи ще си дойдат на мястото“, пише още Попова.

Макар и досега Борисов да запази мълчание по темата, приближени до ГЕРБ медии лансират  различни (полу)конспиративни теории по въпроса и се опитват да свържат случилото се с президента. С приближаването на президентските избори, може да се очаква само, че тази тенденция ще продължи и е вероятно да се усилва.

През август 2018 г. Борисов, който бе на власт, пък пак поиска от Румен Радев да поеме вината за инцидентите във военната ни авиация, тъй като преди това Радев е бил командир на ВВС. Интересно, че по същото време, депутат от ГЕРБ бе един друг командир на военновъздушните сили – Константин Попов. От листите на ДПС пък бе избран друг бивш командир на военната авиация – Симеон Симеонов. Към тях обаче, Борисов тогава нямаше претенции.

Струва си да се отбележи, че катастрофиралия през юни 2017 г. вертолет AS 565MB Panther не е от състава на ВВС, както Борисов твърди, а от състава на ВМС.

Борисов успя да засегне и темата за покупката на още F-16.

„Тежък провал във външната политика! Сега разбирам, че са се опитали нещо тайно да замажат в отношенията със зад океана, като поръчват самолети, в условията на тая тежка икономическа криза. Финансова криза!”, възмущава се Борисов.

Случайно или не, изказването му идва в същия ден, в който служебният министър на отбраната съобщи, че възнамерява да поиска от САЩ проектодоговор за покупката на още осем F-16. Според министър Панайотов, това се прави за да може да се изготви инвестиционен проект, който да бъде представен пред Народното събрание за решение. Това се разбра след парламентарен въпрос от страна на ГЕРБ.

Струва си да се отбележи, че в последните две години и малко, Борисов практически непрекъснато парадираше със сделката за първите осем F-16. В началото на юни, на фона на санкциите на САЩ, заради корупция, срещу редица лица, сочени за близки до Борисов и свързани с тях фирми, бившият премиер не пропусна отново да натърти, че е купил F-16. Сега, обаче атакува ходовете за реализация на плана за покупка на следващите осем машини от този тип.

И за да бъде хаосът в мисълта на Борисов пълен, трябва да припомним, че в началото на този май, лидерът на ГЕРБ заяви, че президентът Радев искал актуализация на бюджета, за да бъдат купени изтребители Gripen

Допълнено в 19,45 часа с изказването на вдовицата на майор Терзиев.

Свързани теми

Предишна публикация
МО отрече да преговаря за още F-16
Следваща публикация
МО планира да поиска проектодоговор за още осем F-16
877 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ан-148 катастрофира край Москва

Пътнически самолет Ан-148 на руската авиокомпания „Саратовские aвиалинии” катастрофира след излитане от московското летище Домодедово днес, 11 февруари 2018 г. Няма данни за оцелели от намиращите се на борда 71 души.

МиГ-29К аварира в Индия

Палубен изтребител МиГ-29К е аварирал при излитане от авиобазата Ганза, край индийския град Гоа. Машината е от състава на индийските ВВС, а пилотът се е катапултирал успешно.

За „Комисията Gripen” и нейния доклад

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на Президентството, бивш началник-щабна ВВС и бивш ръководител на проекта за нови изтребител публикува в профила си в социалната мрежа Facebook Анализ на Доклада на Временната комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет за фактите и обстоятелствата относно проведената процедура (т.нар. „Комисия Gripen”) и направените изводи от нея.

Меню