„Черната кутия” на катастрофиралия МиГ-29 заминава за Русия

82 прочитания

В близките дни т.нар. „черна кутия” от катастрофиралия български изтребител МиГ-29 ще бъде изпратена в Русия за разшифроване. Това стана ясно след срещата на служебния премиер Стефан Янев и руският посланик у нас Елеонора Митрофанова, която се проведе днес, 18 август 2021 г.

„В хода на разговора бе обсъдена възможността данните от „черната кутия“ на катастрофиралия самолет МиГ-29 да бъдат снети в лаборатория на руската корпорация РСК „МиГ“ на територията на Руската федерация. Формалностите по пътуването вече са уредени и български военни ще могат да транспортират „черната кутия“ в близките дни”, се казва в официалното съобщение на правителствената информационна служба.

В края на юни, след като кутията бе извадена от дъното на Черно море, стана ясно, че тя е повредена и не може да бъде разчетена у нас. От ВВС препоръчаха тя да бъде изпратена на производителя. По-късно, служебният министър на отбраната Георги Панайотов заяви, че кутията ще бъде изпратена в Русия и ще бъде съпровождана от трима български офицера – по един представител от ВВС, Военна полиция и Военна прокуратура.

Изпращането на кутията, обаче се забави, тъй като от руската страна не идваше покана. Полуофициалните обяснения бяха, че е нужно време за съгласуване на влизането на български офицери в руски военни заводи.

Междувременно, пак днес, от прокуратурата съобщиха, че Военно-окръжна прокуратура – София ще продължи разследването по досъдебното производство, образувано от Военно-окръжна прокуратура – Сливен по катастрофата на майор Терзиев. На 1 юли 2021 г. стана ясно, че пряко ръководената от главния прокурор Иван Гешев Върховна касационна прокуратура взима на специален надзор образуваното досъдебно производство във връзка с инцидента с изтребителя МиГ-29.

Свързани теми

Предишна публикация
„Демократична България” пита дали ВВС може да спре с мисията „ер полисинг“
Следваща публикация
МО отрече да преговаря за още F-16
82 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Тече тренировката „Collector’s Item 17“

Съвместната българо-израелска летателна тренировка „Collector’s Item 17” тече в момента над територията на България. В тренировката взимат участие и италианските изтребителите Eurofighter, които са базирани в момента в Граф Игнатиево.

Меню