„Черната кутия” на катастрофиралия МиГ-29 заминава за Русия

82 прочитания

В близките дни т.нар. „черна кутия” от катастрофиралия български изтребител МиГ-29 ще бъде изпратена в Русия за разшифроване. Това стана ясно след срещата на служебния премиер Стефан Янев и руският посланик у нас Елеонора Митрофанова, която се проведе днес, 18 август 2021 г.

„В хода на разговора бе обсъдена възможността данните от „черната кутия“ на катастрофиралия самолет МиГ-29 да бъдат снети в лаборатория на руската корпорация РСК „МиГ“ на територията на Руската федерация. Формалностите по пътуването вече са уредени и български военни ще могат да транспортират „черната кутия“ в близките дни”, се казва в официалното съобщение на правителствената информационна служба.

В края на юни, след като кутията бе извадена от дъното на Черно море, стана ясно, че тя е повредена и не може да бъде разчетена у нас. От ВВС препоръчаха тя да бъде изпратена на производителя. По-късно, служебният министър на отбраната Георги Панайотов заяви, че кутията ще бъде изпратена в Русия и ще бъде съпровождана от трима български офицера – по един представител от ВВС, Военна полиция и Военна прокуратура.

Изпращането на кутията, обаче се забави, тъй като от руската страна не идваше покана. Полуофициалните обяснения бяха, че е нужно време за съгласуване на влизането на български офицери в руски военни заводи.

Междувременно, пак днес, от прокуратурата съобщиха, че Военно-окръжна прокуратура – София ще продължи разследването по досъдебното производство, образувано от Военно-окръжна прокуратура – Сливен по катастрофата на майор Терзиев. На 1 юли 2021 г. стана ясно, че пряко ръководената от главния прокурор Иван Гешев Върховна касационна прокуратура взима на специален надзор образуваното досъдебно производство във връзка с инцидента с изтребителя МиГ-29.

Свързани теми

Предишна публикация
„Демократична България” пита дали ВВС може да спре с мисията „ер полисинг“
Следваща публикация
МО отрече да преговаря за още F-16
82 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВАС отхвърли жалбата на УКРИНМАШ

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалбата на украинската държавна компания УКРИНМАШ срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да не се спира процедурата за възлагане на обществена поръчка за поддръжка на МиГ-29.

Призовават Плевнелиев по делото срещу Ненчев за поддръжката на МиГ-29

Бившият президент Росен Плевнелиев също ще бъде свидетел по делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев за МиГ-29. Той бе призован за дневшното заседание, но се оказа в чужбина и разпитът му бе отложен за следващия път.

Новият изтребител потъна в нови неясноти, докато експлоатацията на МиГ-29 продължава да е проблематична

Проектът за придобиване на нов изтребител за ВВС се сблъска с неочакван нов проблем – промени в Закона за ДДС фактически орязаха сумата по него с 300 млн. лева. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти днес, 7 декември 2017 г.

Отново ще има въздушен парад за 6 май

И тази година ще има въздушен парад по случай честването на Деня на храбростта и празника на Българската армия 6 май. Над София ще преминат практически всички изправни типове с които разполага българската военна авиация.

Меню