МО отрече да преговаря за още F-16

141 прочитания

От Министерство на отбраната отрекоха да се водят преговори за покупката на още изтребители F-16. Това се казва в позиция до медиите, разпратена малко преди 20,30 часа днес, 18 август 2021 г.

„Във връзка с некоректните публикации в някои медии относно проекта за „Придобиване на нов тип боен самолет” отговаряме следното:

Служебното правителство нито води, нито има правомощия да води преговори за закупуване на нови осем изтребителя F-16 Block 70. В проекта за актуализация на бюджет 2021 не се предвиждат никакви разходи за закупуване на нови изтребители”, пише в позицията на военното ведомство.

По-рано днес, служебният министър на отбраната Георги Панайотов депозира в Народното събрание отговор на парламентарен въпрос, в който се казва, че повереното му ведомство ще изпрати писмо-заявка за проектодоговор (LoR for LOA – Letter of Request for Letter of Offer and Acceptance) за придобиването на още изтребители F-16 Block 70, както и въоръжение и съпътстващо оборудване към тях.

Панайотов оправда действията си с невъзможност за добиване на конкретна информация за цените и условията за плащане, които са нужни за писането на проект за инвестиционен разход.

По-късно днес, бившият премиер и лидер на ГЕРБ се подигра с тези намерения, като заяви, че служебното правителство ще купува тайно самолети от САЩ за да оправя отношенията си с американското правителство. Не стана ясно, защо Борисов смята, че отношенията са влошени.

Изказването на МО, обаче не е напълно конкретно, защото искане на проектодоговор за покупката на още изтребители е много по-сериозна стъпка от всякакви мислими преговори, които могат се водят. С искането на проектодоговор фактически се фиксират условия за придобиване на определен брой изтребители, както и стоки и услуги към тях. Тези условия се завещават на едно следващо, редовно правителство, което ще трябва да решава какво да прави с тях.

Свързани теми

Предишна публикация
„Черната кутия” на катастрофиралия МиГ-29 заминава за Русия
Следваща публикация
Борисов: Виновен ли е Радев за катастрофата с МиГ-29?
141 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Депутати от ГЕРБ се запознаха с F-16 Block 70

Депутати от управляващата партия ГЕРБ, сред които и председателя на парламентарната група Цветан Цветанов, се запознаха с изтребителя F-16 Block 70. Това стана днес, 15 март 2019 г.

ГЕРБ, ДПС и ВМРО отхвърлиха ветото върху F-16

С гласовете на ГЕРБ, ДПС, ВМРО и двама независими бе отхвърлено ветото на президента Румен Радев върху ратификацията на договорите за покупка на осем F-16. Това стана днес, 26 юли 2019 г.

Президентът Радев: Политиците не трябва да се крият зад хората с пагон

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев обвини политиците, че се опитват да се скрият зад гърбовете на военните, по отношение на избора на нов изтребител за ВВС. Това каза той днес, 12 октомври 2017 г., в интервю излъчено по БНТ1.

Китай вероятно модернизира своите J-11B

Китай най-вероятно подлага на сериозна модернизация част от наличните си изтребители J-11B (безлицензен вариант на Су-27СК). Това съобщава Jane’s.

Министерски съвет одобри инвестиционния проект за нов изтребител

Министерски съвет одобри инвестиционния проект за закупуване на нов боен самолет за българските ВВС. Планираната сума е 1,8 млрд. лева с ДДС, за които трябва да се купят не по-малко от осем изтребителя. Това стана днес, 16 май 2018 г.

Меню