МО отрече да преговаря за още F-16

140 прочитания

От Министерство на отбраната отрекоха да се водят преговори за покупката на още изтребители F-16. Това се казва в позиция до медиите, разпратена малко преди 20,30 часа днес, 18 август 2021 г.

„Във връзка с некоректните публикации в някои медии относно проекта за „Придобиване на нов тип боен самолет” отговаряме следното:

Служебното правителство нито води, нито има правомощия да води преговори за закупуване на нови осем изтребителя F-16 Block 70. В проекта за актуализация на бюджет 2021 не се предвиждат никакви разходи за закупуване на нови изтребители”, пише в позицията на военното ведомство.

По-рано днес, служебният министър на отбраната Георги Панайотов депозира в Народното събрание отговор на парламентарен въпрос, в който се казва, че повереното му ведомство ще изпрати писмо-заявка за проектодоговор (LoR for LOA – Letter of Request for Letter of Offer and Acceptance) за придобиването на още изтребители F-16 Block 70, както и въоръжение и съпътстващо оборудване към тях.

Панайотов оправда действията си с невъзможност за добиване на конкретна информация за цените и условията за плащане, които са нужни за писането на проект за инвестиционен разход.

По-късно днес, бившият премиер и лидер на ГЕРБ се подигра с тези намерения, като заяви, че служебното правителство ще купува тайно самолети от САЩ за да оправя отношенията си с американското правителство. Не стана ясно, защо Борисов смята, че отношенията са влошени.

Изказването на МО, обаче не е напълно конкретно, защото искане на проектодоговор за покупката на още изтребители е много по-сериозна стъпка от всякакви мислими преговори, които могат се водят. С искането на проектодоговор фактически се фиксират условия за придобиване на определен брой изтребители, както и стоки и услуги към тях. Тези условия се завещават на едно следващо, редовно правителство, което ще трябва да решава какво да прави с тях.

Свързани теми

Предишна публикация
„Черната кутия” на катастрофиралия МиГ-29 заминава за Русия
Следваща публикация
Борисов: Виновен ли е Радев за катастрофата с МиГ-29?
140 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катар и Великобритания се споразумяха за сделката за Eurofighter

Преговорите между Катар и Великобритания за доставка на изтребители Eurofighter и учебно-тренировъчни самолети Hawk са вече приключили и двете страни търсят подходяща дата за подписването на договора. Това съобщава Defense News.

Министър Каракачанов: Чакаме решението на КЗК и продължаваме с РСК „МиГ”

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че повереното му министерство ще изчака решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и след това ще продължи директните преговори с РСК „МиГ”. Това каза той днес, 28 декември 2017 г. в сутрешния блок на БНТ1.

Меню