„Демократична България” пита дали ВВС може да спре с мисията „ер полисинг“

690 прочитания

Депутати от „Демократична България”, сред които и емблематичния Велизар Шаламанов, са отправили парламентарен въпрос към министъра на отбраната, дали българските ВВС могат да спрат изпълнението на мисията „ер полисинг” от 1 януари 2022 г.

„До придобиването и готовност за носене на дежурство от новите български самолети (F-16 – бел. ред.), какви са вариантите за изпълнение на задачите по въздушен суверенитет и отбрана без зависимости от Руската федерация и нейните близки съюзници, считано от 1.1.2022 и при разумен риск за българските военнослужещи и всички други български граждани? Каква е цената и риска за всеки един от вариантите?”, се пита от депутатите Шаламанов, Мартин Димитров и Георги Ганев.

В изложението на парламентарното питане депутатите от ДБ твърдят, че охраната на въздушното пространство на България се прави със стари самолети, които са скъпи за поддръжка, като се правят директни плащания към Русия и Беларус. Депутатите не разбират, защо това е така, на фона на почти 18 години членство в НАТО. Подчертава се и че е било ратифицирано споразумение с Румъния, което позволява изпълнението на задачи по въздушен суверенитет от трети страни-членки на НАТО.

„Считате ли, че риска и цената по експлоатацията на МиГ-29, вкл. в контекста на катастрофата на 09.06.2001 г. (така е в текста, действителност инцидента е от 2021 г. – бел. ред.) край Шабла, където загубихме един от най-добрите си бойни пилоти за приемлив, в контекста на членството ни в НАТО?”, питат още депутатите на ДБ.

Депутатите от ДБ чакат отговор на въпросите си устно, в рамките на следващ парламентарен контрол. Пълният текст на питането може да намерите тук.

Макар и не го казват в прав текст, въпросите и изложението към тях намеква за желанието на ДБ за спиране на експлоатацията на изтребителите МиГ-29, а задачата по охрана на българското въздушно пространство да се поеме от друга страна от НАТО.

Това не е нова теза за Велизар Шаламанов (на снимката). На 13 август 2021 г., по време на парламентарния контрол, той директно заяви от трибуната на Народното събрание, че от бюджета за 2022 г. нататък не трябва да се влагат никакви пари за поддръжката на техниката съветско производство и трябва да се мисли за скоростната ѝ утилизация, като от думите му се разбра, че това е позицията на ДБ. Подобни тези са заложени и в предизборната програма на коалицията.

На фона на въпросите от страна на депутатите от ДБ си струва да се отбележат два факта. Разследването на Военна полиция за катастрофата с българския МиГ-29 сочи, като най-вероятна причина загуба на пространствена ориентация. И второ, относно цената за експлоатация на българските МиГ-29, между 2006 и 2020 г. са вложени приблизително на 275 млн. лева под форма на различни отделни договори или малко над 17 млн. лева годишно.

Свързани теми

Предишна публикация
ГЕРБ атакуваха Радев за следващите F-16
Следваща публикация
„Черната кутия” на катастрофиралия МиГ-29 заминава за Русия
690 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катар и Великобритания се споразумяха за сделката за Eurofighter

Преговорите между Катар и Великобритания за доставка на изтребители Eurofighter и учебно-тренировъчни самолети Hawk са вече приключили и двете страни търсят подходяща дата за подписването на договора. Това съобщава Defense News.

Правителството даде мандат на Каракачанов да подпише за F-16

Министерски съвет прие доклад за преговорите по покупката на осем F-16C/D Block 70 и даде мандат за подписването на четири договора свързани с придобиването на изтребителите, които ще са на обща стойност $1,256 млрд. (2,2 млрд. лева). Това стана на правителствено заседание проведено днес, 10 юли 2019 г.

Гърция ще купува Rafale?

Гърция води сериозни разговори за покупката на многоцелеви изтребители Dassault Rafale. Това съобщават редица гръцки…
Меню