ГЕРБ атакуваха Радев за следващите F-16

242 прочитания

ГЕРБ атакуваха президента Румен Радев за действията на служебния кабинет около придобиването на следващите осем изтребителя F-16. Това стана с нарочна декларация, изчетена от парламентарната трибуна днес, 19 август 2021 г.

„Служебното правителство на Радев развива потайно процедурата по придобиването на още една партида бойни самолети F-16. Ние знаем, че правителствата на Румен Радев имат афинитет към процедурите за придобиване на самолети и това винаги става на тъмно”, заяви от трибуната на Народното събрания депутата от ГЕРБ Христо Гаджев.

В декларацията, която Гаджев (на снимката) изчете се казва, че служебното правителство е започнало преговори за следващите осем самолета, като е изпратило искане за изпращане на проектодоговор, чрез който ще се напише инвестиционен проект. Той ще бъде изпратен на Народното събрание за одобрение, след което ще се подпише договор. Гаджев подчерта, че това е пътната карта, която кабинета „Борисов 3” е бил начертал.

„Все пак със задоволство констатираме, че правителството на Радев е осъзнало, че продължаването на тази политика е правилен подход. И все пак приветстваме, че са решили да не бавят или ревизират покупката на нови осем самолета, защото това е отговорното решение – да се продължи политиката на ГЕРБ в областта на отбраната.

Само не разбираме защо това се прави в пълен мрак. Дори се стигна до безумието пресцентърът на Министерство на отбраната да опровергава собствения си министър. Защо е цялата тази потайност, след като този процес трябва да е публичен?”, се казва още в декларацията.

Според ГЕРБ, потайността е заради тежките думи, които са били изречени по темата, включително че бившия премиер Бойко Борисов е търсил политически чадър с покупката на F-16. В декларацията обаче се пита, дали е нямало други поети ангажименти.

„Темата за придобиването на следващите F-16 трябва да е публична. Така, както беше при закупуването на предните осем и мястото на този дебат е тук, в парламента. Правителството на ГЕРБ винаги е информирало в пълен обем народните представители. Още при самото планиране на процедурата ние знаехме от къде идват парите и как ще бъдат осигурени. А служебното правителство на Радев има ли план?

Да бъдат така добри и да дойдат поне в комисия по отбрана да ни запознаят“, се казва в декларацията на ГЕРБ-СДС”, се казва в заключение в декларацията.

Като цяло, лайтмотива на декларацията на ГЕРБ е, че решението за покупката на F-16 е било единственото правилно и сегашните действия на служебния кабинет на Румен Радев го потвърждават.

Тезата накратко бе изказана вчера от лидера на партията Бойко Борисов, който говори за тайно купуване на американски изтребители, заради влошените дипломатически отношения със САЩ. Разбира се, Борисов не се аргументира.

Депутатът Гаджев бе задал парламентарен въпрос до служебния министър на отбраната Георги Панайотов, от който се разбра, че МО имат намерение да поискат от САЩ писмо-заявка за проектодоговор (LoR for LOA – Letter of Request for Letter of Offer and Acceptance) за придобиването на още изтребители F-16 Block 70, както и въоръжение и съпътстващо оборудване към тях. Интересно е, че според декларацията на ГЕРБ това искане е вече изпратено. Информация, която за сега, не се потвърждава от друг източник.

В критиките към служебното правителство и действията им се включиха и от БСП, но с други аргументи. Депутатът Румен Гечев е заявил за партийната си телевизия БСТВ, че сделката за първите осем изтребителя е била крайно проблематична и не разбира ходовете на служебното правителство.

„В този момент да обсъждаме дали да купуваме още осем изтребителя е тема, която въобще не трябва да бъде обсъждана или да е намеквано за нея, тъй като сега България има да решава много по-сериозни проблеми”, смята Гечев.

В същото време, от МО се наложи на два пъти да отричат, че водят преговори за още F-16. Веднъж в прессъобщение, публикувано късно снощи и втори път днес, когато отбелязаха, че придобиването на още F-16 е в правомощията на Народното събрание. От военното ведомство държат да се отбележи и че от действията им не произлизат никакви правни или финансови задължения за България и те са само продължение на политиките наложени от 43-ото и 44-ото НС.

Свързани теми

Предишна публикация
МО вече е изпратило искане за получаване на проектодоговор за още F-16
Следваща публикация
„Демократична България” пита дали ВВС може да спре с мисията „ер полисинг“
242 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Президентът Радев: Правителството да гарантира, че пакетът за изтребителя не се орязва, иначе имаме пари на вятъра

Президентът Румен Радев поиска от Правителството гаранции, че пакета за изтребителя F-16 няма да бъде орязван, което според него водело до ниска ефективност на купения изтребител и хвърляне на пари на вятъра. Това той каза днес, 19 юни 2019 г. на полигона Ново село.

Пентагонът продължава да има сериозни забележки към изправността на F-35

Пентагонът продължава да има сериозни забележки към изправността на изтребителите F-35 от трите основни варианта. Това е заявил днес, 13 ноември 2019 г., директорът на отдела за оперативни изпитания пред американския Конгрес, цитиран от Bloomberg.

Словакия вероятно отлага покупката на нов изтребител

Словакия ще отложи вероятно придобиването на нов изтребител, на фона на желанието за повече внимание за модернизацията на сухопътните войски на страната. Това е заявил министърът на отбраната на страната, цитиран от Reuters.

Министър Каракачанов се оплака, че има опит за саботаж на поддръжката на МиГ-29

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов се оплака, че външни фактори се опитват да саботират сключването на договор за поддръжката на българските изтребители МиГ-29. Това той заяви в предаването „Годината” по Дарик радио днес, 16 декември 2017 г.

Авиокаст: Епизод 23

От дипломатическите и Фейсбук премеждия с европейски летища и авиокомпании, през състоянието на международните ни…

Въздушно сражение между Индия и Пакистан

Рязка ескалация на напрежението между Индия и Пакистан доведе до въздушно сражение между ВВС на двете страни, като резултатите от тях все още не са напълно ясни. Това стана днес, 27 февруари 2019 г.

Меню