Борисов: Решението за още F-16 е правилно, браво на Радев

280 прочитания

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че решението за покупката на още F-16 е правилно и снизходително поздрави президента Радев за него. Това направи той днес, 20 август 2021 г.

„За първи път днеска, похвалихме Радев за пет години. Защото са изпратили искане, за неангажираща оферта за втората част на ескадрилата F-16, която ние закупихме изцяло! Платихме я, за да може да имаме най-хубавият самолет за нашите пилоти, за нашето въздушно пространство, да не се избиват със стара техника. Те и за това се… Пратихме, ама не сме пратили! Вие сте направили правилно нещо! Ние трябва да събереме цялата ескадрила. Отново имате 63 депутати „за” от ГЕРБ-СДС. Това е правилно! А те, ама ние само сме го пратили, ама не го искаме. Ми, като не го искате, що пратихте писмо? Това им казахме днеска. Аплодираме това ваше решение, ама го кажете, да ви ръкопляскаме. А те, пратили са писмо, ама ни обясняват, че то незначело нищо. Ами не го пращай. А ако значи нещо, аз само мога да съм доволен, защото горе-долу, като гледам как се въртят, след някой и друг месец от ГЕРБ пак ще зависят много неща и ние трябва да ги платиме. 1,2 млрд. щатски долара платихме за осем самолета. И ги платихме до стотинка. Не ги оставихме, като дълг на някой. Да, ся може да разрочиме плащането за следващите. Но това е едно добро и правилно решение и го подкрепяме”, каза Борисов по време на лайфстрийм, който излъчваше от Разград.

Борисов за втори път тази седмица повдига въпроса за покупката на още F-16. В сряда той каза, че служебното правителство правело нещо тайно около покупката на американски изтребители, за да се оправят отношенията със САЩ.

Когато днес стана ясно, че служебното правителство действително е пуснало запитване за предоставяне на проектодоговор за още F-16, представители на ГЕРБ се надпреварваха да поздравяват президента Радев за решението с иронично усмивки. Припомняме, че през 2018 – 2019 г. президентът имаше редица забележки към процедурата за избор на американския изтребител и дори наложи вето на договора за покупката му.

Сега Борисов в типичния си стил коментира случая и се представя за незаобиколим фактор за евентуалното одобряване на сделката, като не пропуска да отбележи многократно, колко правилно е решението въобще да се избере F-16.

Свързани теми

Предишна публикация
За пореден ден Cougar гаси край Югово
Следваща публикация
Министър Панайотов: МиГ-29 е единствената опция за поддържането на „ер полисинг”
280 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Военно-политическата група няма да решава за новия изтребител

Военно-политическата група, която бе назначена от премиера Борисов в края на октомври, няма да взима решение за новия боен самолет, а само ще води преговори с потенциалните доставчици. Точният механизъм на решението, обаче продължава да е неясен. Това се чете от интервюто на заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, публикувано в броя от днес, 16 ноември 2018 г., на ведомствения вестник „Българска армия”.

Министър Каракачанов: Част от цените за F-16 са неоправдано високи

Военният министър Красимир Каракачанов отново заяви, че има проблем с цените за покупка на изтребителите F-16, като този път ги определи, като неоправдано високи и даде примери с ненужно обучение, за което американската страна настоявала. Това заяви той днес, 20 май 2019 г., в сутрешния блок на Нова телевизия.

МиГ-29М се разби в Египет

Изтребител МиГ-29М от състава на египетските ВВС се е разбил вчера, 3 ноември 2018 г., при регулярен тренировъчен полет. Това съобщава руският вестник „КоммерсантЪ”.

Меню