МО вече е изпратило искане за получаване на проектодоговор за още F-16

450 прочитания

В Народното събрание се разрази очакван цирк по темата

Министерство на отбраната вече е изпратило писмо-искане за получаване на проектодоговор (LoR for LOA) за придобиването на още осем многоцелеви изтребители F-16 Block 70. Това призна днес, 20 август 2021 г., от трибуната на Народното събрание служебният министър Георги Панайотов.

„Това, което е направило МО и аз, като министър, е да изпратим едно писмо, за получаване на допълнителна информация. Без тази информация, Народното събрание не може да вземе решение, дали да купи или да не купи още осем самолета F-16 Block 70”, заяви министър Панайотов.

В началото на днешното заседание на Парламента, Панайотов поиска думата, за да обясни ситуацията около придобиването на още осем изтребителя F-16. Той повтори тезата, която МО поддържа в последните дни, че не се водят преговори за още изтребители. Министърът обясни, че 43-ото и 44-ото са приели проекти за инвестиционен разход, който залага придобиването на 8 + 8 многоцелеви изтребителя от един модел и конфигурация. Това е наложило МО да е активно и да работи по втората фаза на проекта.

Панайотов определи придобиването на само осем изтребителя, като това да си купиш „половин кон”, а според него, нуждата на България от една ескадрила се покривала от 14 – 16 самолета. Служебният военен министър на няколко пъти подчерта, че финалното решение е на Народното събрание, а сега служебният кабинет, нито преговаря, нито отделя пари за проекта. Запитването, което България е изпратила, не носи никакви ангажименти за нашата страна, твърди още Панайотов.

Въпреки обясненията на Панайотов, факт е че служебното правителство прави много сериозна крачка към придобиването на още осем F-16 с изпращането на LoR for LOA. Така някъде между февруари и април 2022 г. България ще получи проектодоговор на стойност между 2 и 3 млрд. лева за още осем F-16, въоръжение и оборудване, който ще трябва да бъде подписан или отхвърлен в рамките на няколко месеца, което със сигурност ще стане на фона на натиск от страна на САЩ за бързи решения.

Очаквано, изявлението на Панайотов предизвика реакции в Народното събрание.

„Вие точно следвате пътната карта заложена от ГЕРБ, съобразно нашите решения”, със задоволство отбеляза Христо Гаджев, който по-рано днес бе предложен за военен министър в неосъществения кабинет на ГЕРБ.

Гаджев повдигна въпроса за отделянето на пари за покупката на въпросните изтребители. Според него, в момента такива нямало, но трябвало да се предвидят в бъдеще. Ако това не се било направило, щяло да бъде проблем. Депутатът от ГЕРБ държеше да се разбере, че стъпката на служебното правителство е достатъчно сериозна, макар и да не носела правни задължения от наша страна.

По темата, но не от трибуната на Народното събрание се включи и неосъщественият министър-председател от ГЕРБ Даниел Митов, който откровено взе на подбив президента Радев:

„Рядко сме имали възможността да поздравим както и президента Радев, така и служебния кабинет, за някакво правилно решение. Сега, когато се отдава такава възможност, искам да стане ясно, че ние ги поздравяваме за решението да продължат процедурата по закупуване на F-16. Радваме се, че са осъзнали, че политиката на ГЕРБ за модернизация на българската бойна авиация е била правилна и я продължават. Ние ще ги подкрепим в парламента за това решение. Ще направим всичко възможно, така че да се реализира този проект по закупуването на още осем бойни самолета F-16“, допълни Даниел Митов.

Припомняме, че президентът Радев имаше редица забележки по начинът, по който бе реализирана сделката за първите осем F-16. Той дори наложи вето върху международния договор, в рамките на който бяха договорени изтребителите.

От „Има такъв народ” реагираха вяло на изявлението на служебния министър на отбраната.

„Считаме, че този проект и другите два проекта, за корабите и батальонната бойна група, са изключително важни за модернизацията на българската и развитието на нейните способности”, каза накратко Александър Александров, депутат от ИТН, но не взе конкретно отношение дали одобряват или не действията.

От БСП директно нападнаха ГЕРБ за покупката на първите осем F-16.

„Парадокс е, че най-бедната държава в ЕС купи скъпи самолети на хартия, които ще дойдат след три години. Процедурата трябва да бъде довършена, но нека видим и от къде тя започна и при какви икономически условия”, каза Борислав Гуцанов от БСП.

С очакван ентусиазъм реагира депутата от „Демократична България” Велизар Шаламанов.

„От името на парламентарната група на ДБ изразявам подкрепа за действията на министър Панайотов”, каза Шаламанов.

Той, обаче заяви, че без наличието на цифрови 3D радари, ефективността на F-16 е много ниска и това застрашава сигурността на България. Шаламанов каза, че България експлоатира ЗРК по-стари от него, но това е абсолютно смехотворно, защото депутатът е роден през 1961 г., когато България получава първите ЗРК С-75 „Двина”, които са свалени от въоръжение. Наличните ЗРК са доставяни между средата на 70-те и края на 80-те години на миналия век.

Странните изказвания на Шаламанов, обаче продължиха.

„По време на операцията в Косово, Народното събрание прие самолети F-16 да прелитат над България и се наложи всички български радари и ЗРК да бъдат изключени, тъй като създават риск за прелитането на самолетите F-16 и тяхната противорадарна защита. Което беше прецедент, НАТО пое ангажимент за сигурността на България, без да сме член на НАТО, за да може да изключим тези системи. Което значи, че ако до 2023 г. България няма нови ЗРК и нови радари, ние ще имаме голям проблем”, каза Шаламанов.

Предвид факта, че през 1999 г. Шаламанов се подвизаваше, като заместник-министър на отбраната, би трябвало добре да помни, че изнесените от него факти не са верни. На 28 април 1999 г. България даде разрешение самолети на НАТО да прелитат над територията ни само по посока запад – изток, тоест след изтегляне от югославска територия и не разреши територията ни да се използва за влитане за въздушни удари. В крайна сметка, над България практически не прелитаха самолети на НАТО. До сключването на споразумението, което бе ратифицирано от Народното събрание на 4 май, имаше и редица нарушение на въздушното ни пространство от самолети на НАТО.

Изключването на част от радиолокационните постове, които са в близост до границата с Югославия стана, след като се появи подозрение, че самолети на НАТО могат да ги обстрелят погрешка. Това изключване, обаче се правеше сравнително рядко. Припомняме, че противорадарни ракети HARM падаха на българска територия, включително една такава ракета се заби в къща в софийския квартал „Горна баня“, за щастие, без пострадали.

Българската армия, обаче остана тогава във високо ниво на бойна готовност, а гаранциите на НАТО бяха в опит да се издейства пълнокръвен въздушен коридор, по който да се нанасят въздушни удари.

Джейхан Ибрямов от ДПС иносказателно разкритикува действията на служебния министър, като припомни, че 44-ото Народно събрание е започнало със скандали, които са довели до създаването на комисия, което трябвало да разследва действията на служебния кабинет „Герджиков” по отношение на придобиването на нови изтребители.

„Нека сме умерени в изказванията си, за да недопуснем в началото на следващото Народно събрание, защото такова ще има, идват избори, да започва със скандали, дали трябва да бъдат придобити тези нови осем изтребители. Естествено, че трябва да се модернизира армията, но точно в тези условия ли? При най-голямата пандемия, не знам дали е необходимо да занимаваме българското общество, които не че са маловажни, не не знам дали сега им е момента. Има много по-важни теми!”, каза депутата от ДПС.

Данаил Георгиев от „Изправи се БГ! Ние идваме” каза, че е доволен от изложението на министър Панайотов, но го критикува, че българското общество не е било информирано своевременно, както и депутатите в Парламента.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Панайотов: МиГ-29 е единствената опция за поддържането на „ер полисинг”
Следваща публикация
ГЕРБ атакуваха Радев за следващите F-16
450 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Премиерът Борисов: Купуваме изтребители за 1,5 млрд. без радари

„Милиард и половина за изтребителите, но без въоръжението по тях. Без радари, без какво ли не!“, така премиерът Бойко Борисов коментира проекта за придобиване на нов тип боен самолет пред членове на младежката организация на ГЕРБ във Варна днес, 2 септември 2017 г.

Пакистан получи първите си J-10

Пакистан получи първите шест многоцелеви изтребителя J-10C. Това стана на официална церемония, която се проведе…

САЩ увеличават натиска срещу Турция за покупката на С-400

САЩ увеличават натиска срещу турското решение да се купи руския зенитно-ракетен комплекс С-400. Срещу покупката се изказа новия държавен секретар Майк Помпео се е изказал срещу покупката, а в Конгреса на САЩ ще се гласува законопроект, който блокира продажбата на F-35 за Турция.

Меню