Ми-17 се включи в гасенето на пожара край Югово

508 прочитания

Вертолет Ми-17 от състава на ВВС успя да се включи в гасенето на големия горски пожар край родопското село Югово. Това съобщиха днес, 23 август 2021 г., от МО.

Екипажът съсредоточава усилията си в района между селата Югово и Нареченски бани и извършва обливане на терена с вода от въздуха посредством системата за пожарогасене „Bambi Bucket”.

По-късно днес, към борбата с пожара в Югово се включи и вертолет AS 532 Cougar.

Днес е първият ден през това лято, в който ВВС успяват да се включват в пожарогасенето с повече от един вертолет. Както съобщи служебният премиер Стефан Янев на 5 август 2021 г., към онзи момент на разположение е имало само един изправен вертолет Cougar с екипажи, подготвени за пожарогасене.

Тогава Янев каза, че до края на август ще има възможност за пожарогасене от въздуха с още два вертолета – чакало се възстановяване на подготовката на екипажите на Ми-17 и ремонт на друг Cougar.

И действително, през миналата седмица в акция се забеляза още един Cougar – борд 701, който се присъедини към борд 704, който гасеше самостоятелно от края на юни. А от днес и един Ми-17.

Тази година горските пожари са доста интензивни. Към края на миналата седмица ВВС бяха налетели 48 часа и бяха извършили 385 хвърляния на вода.

Свързани теми

Предишна публикация
Предислоцира се техниката за „Тракийско лято 2021”
Следваща публикация
За пореден ден Cougar гаси край Югово
508 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС участват в „Тракийска звезда 2018”

Българските Военновъздушни сили ще вземат участие в съвместна летателна тренировка “Тракийска звезда 2018”, която започва от днес, 16 юли 2018 г. Това съобщават от ВВС.

Български C-27J прибра двама сънародници пребивавали в Китай (обновена със снимки)

Военно-транспортен самолет C-27J Spartan от състава на ВВС на България изпълни задача по транспорт на двама български граждани от Франция до София. Те бяха евакуирани от китайския град Ухан, където върлува новият коронавирус.

Тайланд поръчва допълнителни H225M

Тайланд поръчва четири допълнителни военно-транспортни вертолети Airbus Helicopters H225M. Това съобщи днес, 20 септември 2018 г., производителя.

Меню