Ми-17 се включи в гасенето на пожара край Югово

507 прочитания

Вертолет Ми-17 от състава на ВВС успя да се включи в гасенето на големия горски пожар край родопското село Югово. Това съобщиха днес, 23 август 2021 г., от МО.

Екипажът съсредоточава усилията си в района между селата Югово и Нареченски бани и извършва обливане на терена с вода от въздуха посредством системата за пожарогасене „Bambi Bucket”.

По-късно днес, към борбата с пожара в Югово се включи и вертолет AS 532 Cougar.

Днес е първият ден през това лято, в който ВВС успяват да се включват в пожарогасенето с повече от един вертолет. Както съобщи служебният премиер Стефан Янев на 5 август 2021 г., към онзи момент на разположение е имало само един изправен вертолет Cougar с екипажи, подготвени за пожарогасене.

Тогава Янев каза, че до края на август ще има възможност за пожарогасене от въздуха с още два вертолета – чакало се възстановяване на подготовката на екипажите на Ми-17 и ремонт на друг Cougar.

И действително, през миналата седмица в акция се забеляза още един Cougar – борд 701, който се присъедини към борд 704, който гасеше самостоятелно от края на юни. А от днес и един Ми-17.

Тази година горските пожари са доста интензивни. Към края на миналата седмица ВВС бяха налетели 48 часа и бяха извършили 385 хвърляния на вода.

Свързани теми

Предишна публикация
Предислоцира се техниката за „Тракийско лято 2021”
Следваща публикация
За пореден ден Cougar гаси край Югово
507 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС отбелязват празника си на 16 октомври

С тържествени ритуали, концерт, ден на отворените врати във Враждебна и вход свободен в Музея на авиацията в Крумово, ще бъде отбелязан Празника на авиацията и ВВС. Всички събития ще станат факт на 16 октомври 2017 г. Това съобщават от МО.

МО отхвърли съобщенията, че ремонтът на Су-25 ще струва 310 млн. лева

Министерство на отбраната излезе с нарочно съобщение, в което отхвърли съобщенията, че ремонтът на щурмовите самолети Су-25 ще струва 310 млн. лева. Съобщението се появи днес, 25 октомври 2018 г., малко преди 20 часа.

Президентът връчи новите генералските пагони

Днес, 5 май 2018 г., в навечерието на Деня на храбростта и празника на Българската армия – 6 май, държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев връчи пагоните на военнослужещи, удостоени с висше офицерско звание.

Премиерът обеща в Долна Митрополия 2 млрд. за нова техника, самолетостроене, магистрала до Плевен и нови общежития

Премиерът Бойко Борисов раздаде многобройни обещания в Долна Митрополия, като обеща пред курсантите във факултет „Авиационен” на НВУ 2 млрд. за нова техника, самолетостоене в България, нови общежития и магистрала до Плевен догодина. Това стана днес, 3 май 2019 г.

Меню