Русия поръча Ка-52М

327 прочитания

Руското МО сключи договор с холдинга „Вертолеты России“ за доставка на 30 нови щурмови вертолета Ка-52М. Това бе обявено днес, 24 август 2021 г.

Изпълнителният директор на „Вертолеты России“ Андрей Богинский е съобщил, че машините ще бъдат доставени в периода 2022 – 2023 г. Той е казал, че при създаването на Ка-52М е отчетен опита от експлоатацията на машината до сега, включително и реалните бойни действия, в които е участвала.

Основното подобрение в Ка-52М (на снимката горе) в сравнение с базовия вариант Ка-52, пуснат в серийно производство през 2009-2010 г. за армейската авиация на Въздушно-космическите сили (ВКС) на Русия, е новата прицелно-обзорна система ГОЭС 541М с увеличена далечина на откриване и разпознаване на цели нощем и подобреното качество на изображението, а също и подобрена надеждност. Ще бъде подобрена системата за насочването на подвижната оръдейна установка с 30-mm оръдие 2А42, която получава цифрово управление за повишена точност на стрелбата. Също ще има нов AESA радар за търсене на наземни цели и целеуказване, взаимодействащ с прицелно-обзорната система. Добавен е подсилен колесник и ново осветление (на кабината и външно), базирано на LED-технологии. Системата за управление на оръжието също има значителни подобрения, с възможност за използване на новата ракета с голяма далечина на полета, известна като „Изделие 305“, вече интегрирана на Ми-28НМ (с радиокомандно и инерциално насочване в крейсерския етап на полета и насочване от оператор по телевизионно изображение в крайния участък). Вертолетът е интегриран в системата за командване, контрол и разузнаване „Стрелец“, използвана от сухопътните войски на Русия.

Ракета „Изделие 305”

Ракетата „Изделие 305” (или по-точно, експортната ѝ версия 305Э) бе демонстрирана в рамките на изложението „Армия 2021”, които се провежда в момента. Според заявените там характеристики, тя има далечина на полет от 14 500 m и скорост на полет от 230 m/s. Масата на бойната глава е 25 kg.

Поръчката за Ка-52М, който полетя през миналия август, се чакаше на миналогодишното издание на „Армия”. Тогава се очакваше поръчка директно за 114 броя, но явно плановете са били променени.

Свързани теми

Предишна публикация
Индийски МиГ-21 се разби
Следваща публикация
Прототипът на Ил-112 катастрофира край Москва
327 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ТЕРЕМ спечели поръчка за КВР на Ми-17

Държавната компания ТЕРЕМ ЕАД е избрана да извърши капитално-възстановителен ремонт (КВР) на един вертолет Ми-17 от състава на ВВС на България. Това става ясно от решение на министъра на отбраната от 14 ноември 2017 г.

Първият военен Ми-38 изпълни дебютния си полет

Първият Ми-38 предназначен за руските въоръжени сили изпълни своя дебютен полет на 23 ноември 2018 г. Полетът е преминал успешно и е бил проведен от заводското летище на Казанския вертолетен завод в Казан.

Меню