Индийски МиГ-21 се разби

347 прочитания

С пореден загубен МиГ-21 могат да се „похвалят” индийските ВВС. Инцидентът е станал днес, 25 август 2021 г. Пилотът се е катапултирал успешно.

Машината се е разбила около 17,30 часа местно време в окръг Бермер, щата Раджастан. Самолетът е трябвало да изпълни учебен полет, но малко след излитане е възникнал технически отказ, което е накрало пилота да се катапултира, съобщават от индийските ВВС.

Пилотът е получил леки наранявания и е изпратен в болница, без опасност за живота. Няма жертви и сериозни разрушения на земята.

По инцидента се води разследване.

Това е четвъртият загубен МиГ-21 Bison от началото на 2021 г. Двама пилоти загинаха при другите три инцидента.

През юни тази година, генерал Р К С Бхадауриа, командващ индийските ВВС, заяви, че МиГ-21 трябва да служи поне още две – три години, до изтичането на техническия им ресурс.

Индийските ВВС в момента разполагат с пет ескадрили с модернизирани МиГ-21 Bison, които са към края на жизнения си цикъл. През октомври 2019 г., когато генерал Бхадауриа пое командването на индийските ВВС, той заяви, че всички МиГ-21 ще бъдат свалени от въоръжение до края на 2021 г. Замяната на МиГ-21 трябва да стане с Rafale и новия лек индийски изтребител Tejas.

За момента, обаче има едва 36 поръчки за Rafale, а програмата Tejas върви бавно. Вариантът Tejas Mk.1A, който трябва масово да замени МиГ-21, все още е в разработка. Едва миналата седмица Индия поръча двигатели F404-IN20 за договорените през 2019 г. 83 броя от лекия еднодвигателен изтребител.

Свързани теми

Предишна публикация
Катар получи първия F-15QA
Следваща публикация
Русия поръча Ка-52М
347 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Заместник-министър Запрянов смени версията за случилото се в Граф Игнатиево

Летателният състав в авиобаза Граф Игнатиево не знаел какво се случва с 10-те двигателя, които били доставени от Русия и това породило напрежението в базата. Такава версия изказа днес, 26 октомври 2017 г., заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

КСНС и военната авиация

Провелият се днес, 15 февруари 2022 г., Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) при президента…

Малък самолет аварира край Русе

Лек самолет е аварирал при опит за кацане на площадка до русенското село Бъзън. При инцидента са пострадали двамата намиращи се на борда му, но те са без опасност за живота.

Меню