Катар получи първия F-15QA

373 прочитания

На церемония провела се на 25 август 2021 г. Катар получи официално своя първи многоцелев изтребител Boeing F-15QA Advanced Eagle. Церемонията стана факт в завода на Boeing в Сейнт Луис.

Самолетът, който бе показан на церемонията имаше борден номер QA500. Бе обявено и че в катарските ВВС машината ще получи личното име Абабил (أبابيل‎).

Изтребителят бе показан с разнообразен арсенал и дава възможност да се види какво са поръчали от катарските ВВС – ракети за въздушен бой AIM-9X и AIM-120C, противокорабни ракети AGM-84A Harpoon и управляеми боеприпаси GBU-31 JDAM. На самолета бяха поставени целеоказващи контейнери AN/AAQ-28 Litening и AN/AAQ-33 Sniper, както и инфрачервена система за обзор и прехват AN/AAS-42 Tiger Eyes.

Освен официалните лица, на церемонията присъстваха и първите 15 обучени катарски пилота.

Първите машини ще бъдат доставени в Катар в края на годината, но към момента са произведени повече от половината от поръчаните F-15. Първоначалните планове бяха, доставките да стартират през март 2021 г. Производителят Boeing ще поддържа в страната център за обучение на кадри, както и център за логистична поддръжка.

През декември 2017 г. Катар сключи договор за 36 броя F-15QA, но има индикации, че без много шум, страната е поръчала още 12 броя от същия тип. Цената на сделката за 36-те изтребителя, въоръжението им, обучение, логистика и други е около $12 млрд. Първият полет на катарски F-15 стана факт през април 2020 г. Междувременно, през този май един от изтребителите аварира, но се очаква да бъде бързо възстановен.

Катарските F-15QA са подвариант на т.нар. Advanced Eagle – дълбоко подобрение на двуместните F-15E, което включва AESA радар AN/APG-63(v)3, нови и по-големи дисплеи в пилотската кабина, нова система за самозащита и други.

Покупката на F-15QA е част от грандиозните планове на Катар за ударно усилване на военновъздушните сили на страната. Освен американските изтребителя са поръчани и още 36 броя Rafale, както и 24 броя 24 Eurofighter Typhoon.

Свързани теми

Предишна публикация
България започна да поддържа вертолетите Cougar през NSPA
Следваща публикация
Индийски МиГ-21 се разби
373 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Австрия решава до края на годината как да развие изтребителната си авиация

Австрия ще реши до края на 2018 г. как да развие изтребителната си авиация и дали ще подмени изтребителите Eurofighter. Това е заявил австрийският министър на отбраната Марио Кунасек, цитиран от Reuters.

Катар подписа за 24 броя Eurofighter Typhoon

Катарското правителство подписа договор с BAE Systems за доставката на 24 броя многоцелеви изтребители Eurofighter Typhoon. Това стана днес, 10 декември 2017 г., а договорът е на стойност £6 млрд. (около €6,9 млрд.).

Saab призна, че да имаш добри цени и добър продукт не е достатъчно за продажби на изтребители

Добрите цени и добрите технически характеристики не са достатъчни за продажбата на бойни самолети. Това заяви Йонас Йелм, ръководител на бизнес направлението Аеронавтика на Saab, по време на традиционния семинар на Saab, който се проведе вчера, 27 март 2019 г. Йелм коментира и развитието на процесите в България.

Меню