България започна да поддържа вертолетите Cougar през NSPA

849 прочитания

Първият български вертолет AS 532AL Cougar, който се поддържа през натовската агенция NSPA (NATO Support and Procurement Agency) e вече предаден на ремонтно предприятие в Испания. За това съобщават от агенцията.

България се присъедини към партньорската програмата за поддръжка на вертолети (Helicopter Support Partnership) в рамките на NSPA през януари 2021 г. По програмата ще се осъществява техническа поддръжка на флота от вертолети Cougar.

От NSPA съобщават, че заради спешната нужда от ремонт на първия български Cougar, той е бил вместен в съществуващ договор между агенцията и ремонтно предприятие. За поддръжката на следващите машини щяла да се проведе международна конкурсна процедура.

Вертолетът с борден номер 710 е предаден в сервизен център на Airbus в Албасете, Испания през юли тази година. Машината ще премине през тежкия технически преглед G-Check. Машината е била прекарана на автоплатформа от България до Испания.

Програмата Helicopter Support Partnership на NSPА включва общо 11 страни от НАТО, които си сътрудничат по въпроса за поддръжката на вертолетната техника. Според агенцията, така се постигат по-ниски цени за поддръжка. Също така, България е успяла да се възползва от бързото вкарване на вертолет за поддръжка.

Правителството реши България да поддръжка своите вертолети Cougar по линия на NSPA на 6 януари 2021 г. Техническата поддръжка трябва да покрива пет вертолета. Не са известни финансовите условия по това решение.

Свързани теми

Предишна публикация
Институциите стартираха спешна оптимизация на процедурите за борба с градушките
Следваща публикация
Кацащ военен самолет е попречил на работата на противоградните ракети в пловдивско
849 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Премиерът Борисов: Аз настоях да платим веднага F-16

Премиерът Бойко Борисов заяви, че той лично е настоял сделката за покупката на осемте изтребителя F-16 да бъде платена веднага и на куп. Това каза той днес, 18 юли 2019 г., пред българските посланици, които бяха събрани в София на традиционна среща.

Стартира съвместната подготовка „Green Bridge 2018”

Екипажи на изтребители МиГ-29 от състава на авиобаза Граф Игнатиево и F-16 от състава на гръцката авиобаза Неа Анхиалос, започват от днес, 11 септември 2018 г., участието си в съвместни полети „Green Bridge 2018”.

ВВС получи втори ремонтиран Ми-24

Авиобаза Крумово получи днес, 21 декември 2017 г., още един ремонтиран щурмови вертолет Ми-24. Така броя на изправните машини от този тип в базата достига до две.

Меню