България започна да поддържа вертолетите Cougar през NSPA

840 прочитания

Първият български вертолет AS 532AL Cougar, който се поддържа през натовската агенция NSPA (NATO Support and Procurement Agency) e вече предаден на ремонтно предприятие в Испания. За това съобщават от агенцията.

България се присъедини към партньорската програмата за поддръжка на вертолети (Helicopter Support Partnership) в рамките на NSPA през януари 2021 г. По програмата ще се осъществява техническа поддръжка на флота от вертолети Cougar.

От NSPA съобщават, че заради спешната нужда от ремонт на първия български Cougar, той е бил вместен в съществуващ договор между агенцията и ремонтно предприятие. За поддръжката на следващите машини щяла да се проведе международна конкурсна процедура.

Вертолетът с борден номер 710 е предаден в сервизен център на Airbus в Албасете, Испания през юли тази година. Машината ще премине през тежкия технически преглед G-Check. Машината е била прекарана на автоплатформа от България до Испания.

Програмата Helicopter Support Partnership на NSPА включва общо 11 страни от НАТО, които си сътрудничат по въпроса за поддръжката на вертолетната техника. Според агенцията, така се постигат по-ниски цени за поддръжка. Също така, България е успяла да се възползва от бързото вкарване на вертолет за поддръжка.

Правителството реши България да поддръжка своите вертолети Cougar по линия на NSPA на 6 януари 2021 г. Техническата поддръжка трябва да покрива пет вертолета. Не са известни финансовите условия по това решение.

Свързани теми

Предишна публикация
Институциите стартираха спешна оптимизация на процедурите за борба с градушките
Следваща публикация
Кацащ военен самолет е попречил на работата на противоградните ракети в пловдивско
840 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Нов вариант на Ми-8/171 в изпитания в Улан Уде

Най-новият вариант на семейството Ми-8/171 преминава в момента летателни изпитания в завода в Улануденския авиационен завод (У-УАЗ) в Русия. Той е създаден за експорт, основно за държавни и военни клиенти, като в него са въплътени много от техническите новости на граждански сертифицирания в Русия вариант Ми-171А2, който е пуснат вече в серийно производство. Засега новата машина носи старото означение Ми-171Е, използвано за фамилията вертолети, предназначени за чужди държавни и военни клиенти, което е в производство в У-УАЗ от близо 15 години. При влизане в производство тя най-вероятно ще получи промененото означение Ми-171Е2, за да се отличава от предшествениците си.

Беларус ще ремонтира Су-25

Белоруският „558-ми авиоремонтен завод“ в Барановичи ще изпълни обществената поръчка за ремонта на щурмовите самолети Су-25 на нашите ВВС. Това се чете в решение на министъра на отбраната от 23 октомври 2018 г.

Меню