МО иска пари за ремонт на вертолет Cougar във връзка с бежанската криза

473 прочитания

Министерство на отбраната е поискало допълнително финансиране за капитално-възстановителен ремонт на един вертолет AS 532AL Cougar и пари за ремонт на безпилотни системи, във връзката с очакваната бежанска криза. Това съобщи днес, 1 септември 2021 г., служебният военен министър Георги Панайотов.

Той казал в Народното събрание, че МО е поискало 12 млн. лева за капитално-възстановителен ремонт на един вертолет Cougar, както и още 5 млн. лева за възстановяване на годността за използване на безпилотната система Aerosonde.

Средствата са поискани в контекста на широка финансова рамка, която ще се търси от българския Парламент за охрана на държавната граница с Турция от въоръжените сили. Панайотов посочи, че част от мисиите, които армията може да поеме при бежанска криза включват наблюдение от въздуха и извършване на операции по търсене и спасяване.

Т.нар. от военния министър „капитално-възстановителен ремонт” на вертолет Cougar е всъщност G-Check – форма на тежко техническо обслужване, което се провежда на всеки 15 години.

Интересно е, че явно безпилотните системи Textron Aerosonde Mk 4.7, които се използват от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) от началото на 2019 г., не са в оперативна готовност.

Преди две седмици, в интервю за вестник „Българска армия” командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев казва, че за системата има само един екипаж, който бил доста редуциран, нямало как да се работи интензивно. Затова трябвало да се сключи договор за обучение на още екипажи със САЩ, защото у нас нямало възможност за такава подготовка.

Не е ясно, обаче дали това са всички проблеми с въпросната система, които да изискват влагането на 5 млн. лева.

Свързани теми

Предишна публикация
Сръбски МиГ-29 отново ще стрелят на Шабла
Следваща публикация
ВВУБ отбеляза 20-ата си годишнина
473 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МО очаквано избра РСК „МиГ” за изпълнител на поръчката за поддръжка на МиГ-29

Министерство на отбраната очаквано избра РСК „МиГ” за изпълнител на поръчката за интегрирана логистична поддръжка за българските изтребители. Това се вижда от решение на военния министър Красимир Каракачанов от 6 март 2018 г.

Норвегия получи първия си AW101

Норвегия получи своя първи тежък вертолет за търсене и спасяване Leonardo AW101. Машината бе официално предадена на норвежкото вътрешно министерство в завода на компанията в Йовил на 17 ноември.

Lockheed Martin ще развива дрон технологии у нас

Ако България избере F-16, то неговият производител Lockheed Martin ще започне да развива дрон технологии у нас. Това се казва в прессъобщение, което разпространиха днес, 17 декември 2018 г., от компанията.

Президентът Радев: Ще купим малко на брой, скъпи и орязани F-16

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че правителството се готви да подпише сделка за малко на брой F-16, които са скъпи и с орязани способности. Тези негови критики прозвучаха в предаването „Панорама” по БНТ1 днес, 28 юни 2019 г.

Меню