Гърция ще купи още шест Rafale

312 прочитания

Гърция ще купи още шест многоцелеви изтребителя Dassault Rafale. Това съобщи гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

„От тази трибуна миналата година обявих, че ще купим 18 изтребителя Rafale. Те скоро ще станат 24”, заяви Мицотакис късно вечерта на 11 септември 2021 г., по време на откриването на традиционното международно търговско изложение в Солун.

Действително, на 12 септември 2020 г., Мицотакис обяви намеренията на Гърция да купи 18 броя Rafale точно на откриването на миналогодишното изложение в Солун.

Новината бързо бе потвърдена от Франция. Военният министър на страната Флоранс Парли заяви, че това е чудесна новина, която води към изграждането на истинска европейска отбранителна автономия.

До момента няма други детайли относно потенциалната сделка, като например, дали ще се касае за новопроизведени изтребители или за употребявани. Очаква се, обаче сделката да бъде подписана в близко бъдеще.

Още през април гръцки медии съобщиха, че се водят официални разговори за покупката на поне още шест изтребителя Rafale.

Гърция и Франция подписаха договор за 18 броя Rafale F3R на 25 януари 2021 г. Шест от тях са новопроизведени, а останалите 12 са употребявани, като до момента летят във френските ВВС.

Първият гръцки Rafale бе официално предаден на церемония провела се в края на юли. Самолетът, обаче е във Франция, където подпомага обучението на гръцките летателни и технически екипажи. Очаква се до края на годината в Гърция да бъдат пребазирани първите шест самолета, всички те употребявани. За 2022 г. се планира доставката на шест новопроизведени, а последните шест ще бъдат получени от гръцката страна през 2023 г.

За Франция и Dassault това е поредният успех. През май Хърватия официално съобщи, че купува 12 употребявани машини, а в началото на същият месец бе обявено, че Египет ще купи още 30 броя Rafale, отвъд вече поръчаните 24 броя.

Свързани теми

Предишна публикация
Rolls-Royce ще достави нови двигатели за B-52
Следваща публикация
Airbus успя да пласира нови A400M
312 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus и Dassault ще разработят заедно следващия европейски изтребител

Европейските компании Airbus Defence and Space и Dassault се споразумяха за съвместна работа по проекта за създаване на фамилия от системи, които да осигурят бъдещето европейско въздушно превъзходство. Името на проекта е FCAS (Future Air Combat System), а споразумението бе обявено днес, 25 април 2018 г., в рамките на изложението ILA, което се провежда в момента в Берлин.

Русия изпрати МиГ-29СМТ в Сирия

Русия е изпратила неизвестно количество многоцелеви изтребители МиГ-29СМТ в контингента си базиран в Сирия. Това стана ясно от съобщение на руското МО днес, 13 септември 2017 г.

Меню