Черната кутия на катастрофиралия МиГ-29 е разчетена

256 прочитания

Т.нар. „черна кутия” на катастрофиралия през юни български изтребител МиГ-29 е била разчетена в Русия. Това съобщи днес, 16 септември 2021 г., служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

„Черната кутия е разчетена. Резултатите са налице и те показват, че данните потвърждават направените от Военна полиция заключения. Нямам окончателен доклад по въпроса, но данните потвърждават направените заключения”, заяви Панайотов по време на брифинг в Министерски съвет.

Служебният военен министър, който днес презаписа в новия служебен кабинет, не даде друга информация по въпроса.

В края на юни, след като кутията бе извадена от дъното на Черно море, стана ясно, че тя е повредена и не може да бъде разчетена у нас. От ВВС препоръчаха тя да бъде изпратена на производителя. По-късно, служебният министър на отбраната Панайотов заяви, че кутията ще бъде изпратена в Русия и ще бъде съпровождана от трима български офицера – по един представител от ВВС, Военна полиция и Военна прокуратура.

В средата на юли Военна полиция публикува доклад за обстоятелствата около катастрофата на майор Валентин Терзиев от 9 юни 2021 г. В него се разглеждаха няколко хипотези за причината за инцидента, като за най-вероятна бе посочена тази за загуба на пространствено ориентиране при полет нощем и над море. Докладът е в интерес на безопасността на полетите и третира само обстоятелствата около катастрофата и дава препоръки за повишаване на авиационната безопасност.

Разследването на Военна прокуратура, обаче продължава вече повече от три месеца.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Панайотов: Не се касае за човешка грешка
Следваща публикация
Трети ден военен вертолет гаси в Рила
256 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Чехия подписа за 24 броя F-35

Вчера, 29 януари 2024 г., Чехия подписа договор за придобиване на 24 броя многоцелеви изтребителя…

Показаха пълномащабен макет на KF-X

Пълномащабен макет на бъдещия южнокорейски изтребител KF-X бе демонстриран официално днес, 15 октомври 2019 г., в рамките на отбранителната изложба ADEX.

Меню