България е домакин на тренировката ESE 2021

172 прочитания

Международната летателна тренировка ЕSE 2021 ще се проведе на летище Пловдив в периода от 23 септември до 8 октомври 2021 г. Летателната дейност ще започне от 28 септември 2021 г. В тренировката ще вземат участие летателен и инженерно-технически състав на самолети C-27J Spartan от България, Италия, Литва и Словакия. Това съобщиха от българските ВВС.

Те са домакин на европейската летателна тренировка на оператор на военнотранспортни самолети C-27J „European Spartan Exercise 2021“ (ESE 2021). Тренировката се провежда ежегодно, като част от програмно споразумение между операторите на самолети C-27J, членки на ЕС. Инициативата за създаването на проект C-27J е на Европейската агенция по отбрана и е насочен към синхронизиране и уеднаквяване на методите за поддръжка  на авиационната техника и уеднаквяване на подготовката на летателен и инженерно-технически състав. Водеща страна в проекта е Италия.

Основен район за тактическа подготовка – изпълнение на тактически заходи за кацане, десантиране на парашутисти и операции при работещи двигатели – ще бъде летище Чешнегирово. Планирани са заходи за симулирано десантиране на товари в района на авиационен полигон на ВВС – Елена, а летище Безмер ще бъде използвано за изпълнение на тактически заходи за кацане. По време на учението ще бъдат изпълнени съвместни полети със самолети Су-25 за създаването на тактическа въздушна обстановка. Военнотранспортните самолети C-27J ще отработват тактически елементи на полета и ще изпълняват полети на малка височина и преодоляване на ПВО отбрана на страната.

В структурата за командване и управление има включени представители на страните участници, както и представител на Европейската агенция по отбрана. Създаването на тактическа обстановка и планирането на летателните задачи ще бъдат под ръководството на италиански тактически инструктор от международния център за подготовка на симулатор за C-27J Spartan в Италия. В тактическото управление на полетите на летище Чешнегирово основна роля за съдействие и споделяне на опит ще имат представители на италианските специални сили.

Ще бъдат планирани задачи за десантиране по парашутен способ на военнослужещи от СКСО. В сценария на учението ще бъдат отработени процедури за авиационна медицинска евакуация, съвместно с екипи от Военномедицинска академия – София и екипи за авиомедицинска евакуация от Литва. В летателната тренировка за първи път ще вземат участие със самолет представители от Словакия.

Ръководител на летателната тренировка „European Spartan Exercise 2021“ е полковник Пейо Дончев от Командването на ВВС.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Панайотов ще стартира проекта за придобиване на нови наземни радари
Следваща публикация
Вертолет Cougar гаси пожар над Карлово
172 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Млади пилоти с класна специалност „Военен пилот – първи клас”

На младите пилоти старши лейтенантите Светослав Пентиев, Александър Иванов, Аспарух Пашов и Йордан Тонев от авиобаза Граф Игнатиево и ВВУБ „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия бе присвоена степен за класна специалност „Военен пилот – първи клас”. Това бе съобщено от ВВС.

Командирът на ВВС участва в симпозиум на НАТО

На 2 и 3 юли 2018 г. в Щаба на Съюзното въздушно командване на НАТО (СВК) в Рамщайн се проведе Симпозиум на командващите на Военновъздушните сили на страните-членки на НАТО. Това съобщават от ВВС.

Меню