Туркменистан се оказа оператор на Bayraktar TB2

290 прочитания

Туркменистан показа безпилотни апарати Bayraktar TB2 с което призна, че е оператор на типа. Това стана по време на военен парад посветен на 30-годишнината от обявяването на независимостта на страната, който се проведе вчера, 27 септември 2021 г.

На парада, който стана факт в туркменистанската столица Ашхабат, бе показана голям брой нова за страната военна техника, включително и три безпилотни апарата Bayraktar TB2 качени на автоплатформи. Подобни паради са сред малкото възможности да се надникне във военните способности на доста затворената средноазиатска страна.

Показаните апарати имат обзорна система Hensoldt  ARGOS-II HDT, а не стандартната за типа WESCAM MX-15D. По крилото е поставен управляемият боеприпас MAM-L.

Няма надеждна информация за това колко апарата са поръчани от Туркменистан. Стандартно, в една система влиза команден пункт и логистика, заедно с шест безпилотни летателни апарата.

Туркменистан не е чужд на оперирането на безпилотни апарати. Известно е, че на въоръжение се намират поне два китайски въоръжени типа – реактивният WJ-600A/D и витловия CH-3A. Отделно се оперира и италианския Falco, както и израелските Orbiter-2.

Туркменистан става поредният експортен клиент на Bayraktar TB2. Апаратът се е експлоатира или е поръчан от Азербайджан, Мароко, Катар, Полша, Катар, Мароко и Украйна. Използван е и в Либия, но не е ясно дали е предоставен на правителството в Триполи или е експлоатиран от турските сили. Има апарати базирани в непризнатата Севернокипърска турска република.

Свързани теми

Предишна публикация
МО отново ще се опита да купи малки БЛА
Следваща публикация
ВМС на САЩ получиха първите два F/A-18 Super Hornet Block III
290 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Премиерът отново заговори за съвместно производство с Израел на „дронове”

Премиерът Бойко Борисов отново заговори за възможността да се развие производство на безпилотни апарати заедно с Израел. Това изказване той направи днес, 1 ноември 2018 г., след срещата си с израелския си колега Бенямин Нетаняху.

Сърбия иска китайски въоръжени БЛА

Сърбия планира да купи въоръжени китайски безпилотни апарати. Това е заявил заместник-министъра на отбраната на страната Ненад Милорадович, след визита в Китай, цитиран от местния сайт B92.

Меню