ВМС на САЩ получиха първите два F/A-18 Super Hornet Block III

349 прочитания

ВМС на САЩ получиха първите два многоцелеви изтребителя F/A-18E/F Block III Super Hornet. За това съобщи производителят Boeing на 27 септември 2021 г.

Boeing има договори да построи и достави на американската флотска авиация общо 78 броя от Super Hornet в новата конфигурация наречена Block III. При нея в пилотската кабина има ново оборудване изградено около тъчскрийн дисплеи, нови системи за обмен на данни TTNT и DTP-N, а самите самолети са с общ технически ресурс от 10 000 часа. За сравнение, ресурса на първите серийни F/A-18E/F е 6000 часа, който се удължава след технически мероприятия. Приложено е и ново покритие за намаляване на ефективната отразяваща повърхност.

Машините имат и провизии за поставяне на комформни горивни резервоари, както и за интегриране на прицелно-обзорна инфрачервена система, оптимизирана за въздушни цели. ВМС на САЩ нямат официален интерес за комформните резервоари, но инфрачервената система ще бъде поставена.

Първите серийни Super Hornet Block III ще отидат в изпитателната ескадрила VX-23, базирана в Патъксен ривър, следващите няколко пък ще идат в друга изпитателна ескадрила – VX-9, базирана в Чайна лейк. В тези ескадрили ще се извършват войсковите изпитания на новата модификация. Паралелно с това, до края на годините първите Block III ще постъпят в строевите ескадрили.

Boeing планира да доставя по около 24 броя Super Hornet Block III годишно.

Официално Пентагонът не поиска средства за Super Hornet в бюджета за финансовата 2022 г., но се очаква Конгресът на САЩ да добави 12 – 24 броя във финалния бюджет.

Така или иначе, производството на Super Hornet върви към своя край, освен ако скоро не бъде намерен експортен клиент. Канада разглежда типа за заместник на своите остарели CF-18. Изтребителят участва и в конкурс във Финландия, а през миналата година Германия обяви намерение да купи известен брой Super Hornet, които да се използват за ударни задачи, но договор там все още няма.

Свързани теми

Предишна публикация
Туркменистан се оказа оператор на Bayraktar TB2
Следваща публикация
Rolls-Royce ще достави нови двигатели за B-52
349 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов ще търси и оферти за новопроизведени изтребители от САЩ и Италия

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов смята, че трябва да се поискат оферти за новопроизведени изтребители от САЩ и Италия. Това каза той днес, 18 октомври 2017 г., в ефира на сутрешния блок на БНТ1.

ОАЕ влага пари и в модернизация на Mirage 2000

Обединените арабски емирства (ОАЕ) са поръчали модернизация на своя флот от многоцелеви изтребители Mirage 2000-9. Това са съобщили от френския производител Dassault, цитирани от Defense News.

Меню