Министър Панайотов ще стартира проекта за придобиване на нови наземни радари

378 прочитания

Служебният министър Георги Панайотов заяви, че ще придвижи в Министерски съвет проекта за придобиване на нови наземни обзорни 3D радари за нуждите на българските ВВС. Това каза той днес, 1 октомври 2021 г.

„Проекта за нови 3D радари ще бъде внесен, може би, следващата седмица. Това ще бъде проект за решение на Министерски съвет за одобрение на проект за инвестиционен разход”, каза Панайотов пред репортери.

Той каза още, че се касае за покупка на седем радара с очаквана стойност на проекта от 390 млн. лева.

През краткия живот на 46-ото Народно събрание, министър Панайотов успя да отговори на парламентарен въпрос по темата, от където става ясно, че се касае за пет радара за далечно откриване и два радара за близко откриване.

Още през 2019 г. е било изпратено запитване за информация до компаниите Lockheed Martin, Leonardo, Thales, Raytheon, Saab, Indra и Elta Systems, а през април 2020 г. запитване е било отправено към още две компании – Bae Systems и Hensoldt. На база тази информация е бил изготвен проект за инвестиционен разход, който сега се готви за вкарване в Министерски съвет.

Тъй, като стойността на проекта ще надхвърли 100 млн. лева, финалното одобрение трябва да дойде от Народното събрание, които трябва да гласува „за” или „против” проекта, който трябва да се внесе от Министерски съвет.

В интервюто си за АЕРО през май 2021 г., командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров каза, че въпросните седем радара са първия етап от проекта за подмяна на обзорните радари в българските ВВС. В рамките на втория етап трябва да се купят още радари, които изцяло да заменят използваните сега радиолокатори съветско производство.

Фактът, че България има сериозни проблеми с радиолокационното покритие на територията си се споменава ежегодно в докладите за състоянието на отбраната и въоръжените сили. Този проблем изникна и около катастрофата на майор Терзиев над Черно море през този юни.

Ако действително проектът за инвестиционен разход бъде одобрен от Министерски съвет, това ще е вторият сериозен започнат отбранителен проект, който служебното правителство на Стефан Янев оставя за наследниците си. През август стана ясно, че МО е изпратило писмо-искане за получаване на проектодоговор (LoR for LOA) за придобиването на още осем многоцелеви изтребители F-16 Block 70. Разходите там ще надхвърлят 2 млрд. лева.

Свързани теми

Предишна публикация
България е домакин на тренировката ESE 2021
Следваща публикация
Проведе се българо-румънска летателна тренировка
378 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Изгубен и намерен

Вече повече от седмица Въоръжените сили на България провеждат една уникална операция – изваждането на останките на изтребител Messerschmitt Bf 109 (популярно известен и като Me 109) от състава на Въздушните на Негово Величество войски (ВНВВ). Какво беше намерено под ливадите на самоковското село Марица, чий е бил самолетът и какво ще се случи с намерените останки?
На тези и други въпроси търсим отговор в настоящия материал.

Донорска задача за C-27J

Военно-транспортен самолет C-27J Spartan с екипаж от транспортна авиогрупа Враждебна на 20 май 2021 г.…

Със семестриален изпит приключи летателния стаж на четвъртокурсниците в Долна Митрополия

Семестриален изпит по летателна подготовка се проведе във Военновъздушната учебна база „Георги Бенковски” с курсантите-летци 4-ти курс от Факултет „Авиационен” на НВУ „Васил Левски”. Това съобщиха от базата.

Пускат обществена поръчка за поддръжка на Bell 206

Министерство на отбраната пусна на 22 февруари 2018 г. процедура за възлагане на обществена поръчка за ремонт и инспекции на агрегати, блокове и възли на вертолети Bell 206B-3, които са на въоръжение в българските ВВС.

МО иска да ремонтира два L-39

Министерство на отбраната стартира вчера, 18 февруари 2019 г., обществена поръчка за ремонт на два реактивни учебно-тренировъчни самолета L-39ZA. Очакваната стойност на поръчката е малко над 8,33 млн. лева без ДДС.

Меню