Министър Панайотов ще стартира проекта за придобиване на нови наземни радари

413 прочитания

Служебният министър Георги Панайотов заяви, че ще придвижи в Министерски съвет проекта за придобиване на нови наземни обзорни 3D радари за нуждите на българските ВВС. Това каза той днес, 1 октомври 2021 г.

„Проекта за нови 3D радари ще бъде внесен, може би, следващата седмица. Това ще бъде проект за решение на Министерски съвет за одобрение на проект за инвестиционен разход”, каза Панайотов пред репортери.

Той каза още, че се касае за покупка на седем радара с очаквана стойност на проекта от 390 млн. лева.

През краткия живот на 46-ото Народно събрание, министър Панайотов успя да отговори на парламентарен въпрос по темата, от където става ясно, че се касае за пет радара за далечно откриване и два радара за близко откриване.

Още през 2019 г. е било изпратено запитване за информация до компаниите Lockheed Martin, Leonardo, Thales, Raytheon, Saab, Indra и Elta Systems, а през април 2020 г. запитване е било отправено към още две компании – Bae Systems и Hensoldt. На база тази информация е бил изготвен проект за инвестиционен разход, който сега се готви за вкарване в Министерски съвет.

Тъй, като стойността на проекта ще надхвърли 100 млн. лева, финалното одобрение трябва да дойде от Народното събрание, които трябва да гласува „за” или „против” проекта, който трябва да се внесе от Министерски съвет.

В интервюто си за АЕРО през май 2021 г., командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров каза, че въпросните седем радара са първия етап от проекта за подмяна на обзорните радари в българските ВВС. В рамките на втория етап трябва да се купят още радари, които изцяло да заменят използваните сега радиолокатори съветско производство.

Фактът, че България има сериозни проблеми с радиолокационното покритие на територията си се споменава ежегодно в докладите за състоянието на отбраната и въоръжените сили. Този проблем изникна и около катастрофата на майор Терзиев над Черно море през този юни.

Ако действително проектът за инвестиционен разход бъде одобрен от Министерски съвет, това ще е вторият сериозен започнат отбранителен проект, който служебното правителство на Стефан Янев оставя за наследниците си. През август стана ясно, че МО е изпратило писмо-искане за получаване на проектодоговор (LoR for LOA) за придобиването на още осем многоцелеви изтребители F-16 Block 70. Разходите там ще надхвърлят 2 млрд. лева.

Свързани теми

Предишна публикация
Проведе се българо-румънска летателна тренировка
Следваща публикация
България е домакин на тренировката ESE 2021
413 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Провежда се тренировката „Ramstein Guard BGR 2019”

В периода от 29 септември до 4 октомври 2019 г. българските Военновъздушни сили ще вземат участие в тренировка на сили и средства за ПВО за работа в условия на радиоелектронни смущения „Ramstein Guard BGR 2019”. Това съобщиха от ВВС.

ВВС извършиха нова донорска задача

Вчера, 14 декември 2018 г., сутрин самолет C-27J Spartan от състава на транспортна авиогрупа Враждебна излетя за летище Варна в изпълнение на специална задача. Това съобщиха от МО.

Започна учебната година за факултет „Авиационен”

На 28 август 2017 г. започнаха учебните занятия за курсантите и студентите, задочна форма на обучение, във факултет „Авиационен” на Националния военен университет „Васил Левски” за учебната 2017/2018 година. Това съобщиха от университета.

Меню