Министър Панайотов ще стартира проекта за придобиване на нови наземни радари

424 прочитания

Служебният министър Георги Панайотов заяви, че ще придвижи в Министерски съвет проекта за придобиване на нови наземни обзорни 3D радари за нуждите на българските ВВС. Това каза той днес, 1 октомври 2021 г.

„Проекта за нови 3D радари ще бъде внесен, може би, следващата седмица. Това ще бъде проект за решение на Министерски съвет за одобрение на проект за инвестиционен разход”, каза Панайотов пред репортери.

Той каза още, че се касае за покупка на седем радара с очаквана стойност на проекта от 390 млн. лева.

През краткия живот на 46-ото Народно събрание, министър Панайотов успя да отговори на парламентарен въпрос по темата, от където става ясно, че се касае за пет радара за далечно откриване и два радара за близко откриване.

Още през 2019 г. е било изпратено запитване за информация до компаниите Lockheed Martin, Leonardo, Thales, Raytheon, Saab, Indra и Elta Systems, а през април 2020 г. запитване е било отправено към още две компании – Bae Systems и Hensoldt. На база тази информация е бил изготвен проект за инвестиционен разход, който сега се готви за вкарване в Министерски съвет.

Тъй, като стойността на проекта ще надхвърли 100 млн. лева, финалното одобрение трябва да дойде от Народното събрание, които трябва да гласува „за” или „против” проекта, който трябва да се внесе от Министерски съвет.

В интервюто си за АЕРО през май 2021 г., командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров каза, че въпросните седем радара са първия етап от проекта за подмяна на обзорните радари в българските ВВС. В рамките на втория етап трябва да се купят още радари, които изцяло да заменят използваните сега радиолокатори съветско производство.

Фактът, че България има сериозни проблеми с радиолокационното покритие на територията си се споменава ежегодно в докладите за състоянието на отбраната и въоръжените сили. Този проблем изникна и около катастрофата на майор Терзиев над Черно море през този юни.

Ако действително проектът за инвестиционен разход бъде одобрен от Министерски съвет, това ще е вторият сериозен започнат отбранителен проект, който служебното правителство на Стефан Янев оставя за наследниците си. През август стана ясно, че МО е изпратило писмо-искане за получаване на проектодоговор (LoR for LOA) за придобиването на още осем многоцелеви изтребители F-16 Block 70. Разходите там ще надхвърлят 2 млрд. лева.

Свързани теми

Предишна публикация
Проведе се българо-румънска летателна тренировка
Следваща публикация
България е домакин на тренировката ESE 2021
424 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

C-27J превози ранената курсантка до София

Днес, 5 април 2019 г., военно-транспортен самолет C-27J Spartan от състава на 16-а транспортна авиационна група изпълни специална санитарна задача по маршрут София – Горна Оряховица – София, за превоз на тежко ранена курсантка от Националния военен университет. Това съобщават от ВВС.

C-27J превози хуманитарна помощ за Албания

Български военно-транспортен самолет C-27J Spartan доставя хуманитарна помощ за пострадалите от катастрофалните наводнения в Албания. Самолетът ще извърши общо два полета, като първия стана факт днес, 6 декември 2017 г.

Екипажът на катастрофиралия Ми-17 е имал 17 – 18 часа във въздуха от началото на годината

Командирът на катастрофиралия вертолет Ми-17 капитан Пламен Панталеев е имал 18 часа нальот от началото на годината, а вторият пилот капитан Стоян Неделчев е имал 17 часа. Това бе съобщено на брифинг на командването на ВВС, който се проведе днес, 12 юни 2018 г. Въпреки мизерният им нальот, за сега водеща е версията за технически отказ.

Предстоят стрелби на полигон Шабла

Екипажи на МиГ-29 от състава на авиобаза Граф Игнатиево ще проведат полети за изпълнение на отстрели, експериментални и бойни стрелби на зенитен полигон на Военновъздушните сили „Шабла“ в периода от 27 август до 31 август 2018 г. Това съобщават от ВВС.

Меню