Актьорът Уилям Шатнър ще лети до космоса с Blue Origin

139 прочитания

Компанията Blue Origin обяви, че легендарният актьор Уилям Шатнър, известен с ролята си на капитан Джеймс Т. Кърк от поредицата “Star Trek”, ще изпълни суборбитален полет на 12 октомври 2021 г.

Преди месец, сайта TMZ, който се занимава с новини от Холивуд, съобщи, че актьорът ще лети на следващия полет на Blue Origin. Едва днес, 4 октомври 2021 г., новината бе потвърдена от компанията и от Шатнър.

Той ще бъде пасажер по време на втория старт с пътници на ракетата New Shepard. Това ще бъде 18-ото изстрелване въобще и първото, след като през юли на New Shepard летя основателя на компанията Джеф Безос, брат му Марк, авиаторката Уоли Фънк и холандския тийнеджър Оливер Дамен (чиито баща брои $28 млн. за мястото). Те достигнаха височина от 107 km.

Фънк се превърна в най-възрастният човек, който е достигал до космоса. По време на старта ѝ на 20 юли тя бе на навършени 82 години. Този рекорд, обаче ще бъде подобрен от Шатнър, който е роден на 22 март 1931 г., тоест е навършил 90.

Преди седмица от Blue Origin обявиха имената на двама от пасажерите за полета на 12 октомври. Това са двама заможни предприемачи, които са платили неназована сума за полета. Приходите от билетите им ще идат за благотворителност. Днес от компанията обявиха другите двама. Освен Шатнър, на борда ще е и Одри Пауърс – вицепрезидент на Blue Origin.

Шатнър, който освен, че изпълнява легендарната роля на капитана на космическия кораб Enterprise, е и космически ентусиаст, отдавна мечтае да полети в реалния космос.

Полетът с New Shepard трае около 10 минути. Ракетата изстрелва малка херметична капсула с шест места, като на голяма височина те се разделят. Капсулата описва балистична траектория, като максималната височина надминава 100 km над морското равнище. След това ракетата и капсулата се приземяват меко.

Пасажерите ще имат възможност да изпитат безтегловност в рамките на няколко минути, през което време могат да се откопчаят от седалките си, да полетят из капсулата и да се полюбуват на Земята от космоса.

Все още не е ясно, кога ще започнат регулярните туристически полети с New Shepard, нито каква ще е цената на редовния „билет” до космоса.

Свързани теми

Предишна публикация
Русия стартира филмовата си космическа мисия
Следваща публикация
Мисията Inspiration4 бе успешно изведена на орбита
139 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Успешно тестваха ракетата носител Falcon Heavy

Тежката ракета носител Falcon Heavy на компанията SpaceX бе успешно тествана в полет. Изстрелването, което бе осъществено от Космическия център Кенеди във Флорида, бе извършено вчера, 6 февруари 2018 г.

Союз МС-08 излетя за МКС с тричленен екипаж

Космическият кораб Союз МС-08 излетя днес, 21 март 2018 г., с тричленен руско-американски екипаж за Международната космическа станция (МКС). Това е 135-ият старт на космически кораб от семейството Союз.

Меню