MO пусна обществена поръчка за ремонт на L-39

626 прочитания

Повече от година след провала на предишния опит, Министерство на отбраната стартира процедура за възлагане на обществена поръчка за ремонт на учебно-тренировъчните самолети L-39ZA. Процедурата е публикувана на 1 октомври 2021 г.

Военното ведомство търси да сключи рамково споразумение с изпълнител за основния ремонт на четири броя самолети L-39ZA (бордни номера 139, 207, 211 и 213), четири реактивни двигателя АИ-25ТЛ и един пусков двигател „Сапфир-5”. Прогнозната стойност на цялата поръчка е 28 235 413,37 лева без ДДС.

В рамките на основния ремонт, всеки L-39 трябва да се извършат няколко дейности: Ремонт на агрегати, възли, блокове и детайли по самолета; Увеличаване на общия технически ресурс, така че се осигури използването на новия междуремонтен ресурс, който трябва да е минимум 7,5 години или 1500 часа; Подмяна на системи, които не подлежат на поддръжка, като например навигационната система РБСН-5С, радиостанцията Р-832М, полетното записващо устройство САРПП-12, монтиране на транспондер с Mod S и други; Изпълнение на бюлетини издадени от оригиналния производител/конструктор, както и обучение на личен състав.

Всички дейности трябва да се извършват по актуална заводска документация от конструктора/производителя или от организация, която е оторизирана или сертифицирана от него.

При ремонта на двигателите АИ-25ТЛ се изисква междуремонтен ресурс от минимум 750 часа.

Крайният срок за подаване на заявления за участие е 5 ноември 2021 г. Срокът на рамковото споразумение ще е 48 месеца.

Припомняме, че през август 2020 г. тогавашният министър на отбраната Красимир Каракачанов прекрати сходна обществена поръчка, която търсеше изпълнител на ремонта на два български L-39ZA. Тогава оригиналният производител Aero Vodochody отказа да дава оферта, оправдавайки се с пандемията от COVID-19, а другата допусната компания, българската „Йотов и син”, също не подаде оферта, без да дава обяснение. През февруари 2019 г. МО пак пусна обществена поръчка със същия предмет, но през април същата година трябваше да я спре, защото в нея бяха допуснати редица неточности.

Наличните български L-39ZA са пред изчерпване на своя междуремонтен ресурс, което ще спре експлоатацията им в периода 2022 – 2023 г.

Предвид, че са нужни поне шест месеца за приключване на стартиралата сега обществена поръчка, а ремонта на всеки L-39 ще отнеме около 12 месеца (така е по задание), не е изключено да се стигне до ситуация да няма изправни машини от този тип.

При изминалите процедури на МО, българската компания „Йотов и син” се опитваше да ги атакува през Комисия за защита на конкуренцията (КЗК), заради изискването работата да се извършва от оригиналния конструктор/производител или от оторизирани от него компании. „Йотов и син” работят с украински подизпълнители, които не са оторизирани от Aero Vodochody. При настоящата процедура има същото изискване и при нова жалба в КЗК процедурата ще се забави още.

Свързани теми

Предишна публикация
МО отново ще се опита да купи малки БЛА
Следваща публикация
Проведе се българо-румънска летателна тренировка
626 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Авиокаст: Епизод 16

Продължение на темата за HEMS – Helicopter Emergency Medical Services в България. Какви бяха и…

Само един кандидат за поддръжката на Bell 206

Само един кандидат е подал документи за участие в процедурата за възлагане на обществена поръчка с предмет поддръжката на леките еднодвигателни вертолети Bell 206, които са на въоръжение във ВВС. Това се чете от протокола за работа на комисията, публикуван на сайта на МО.

МО призна, че има грешки в документацията за ремонта на Ми-17 и Ми-24

Министерство на отбраната обяви, че в спецификацията за ремонта на вертолетите Ми-17 и Ми-24 са допуснати технически грешки, които подлежат на изчистване. Това съобщиха днес, 1 август 2018 г., от военното ведомство.

Правителството прие решение за откриване на ВВВУ

На свое заседание днес, 10 април 2019 г., Министерският съвет прие решение за откриване на Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия като национален устойчив образователен център за подготовка на високо професионални кадри за Военновъздушните сили (ВВС) на Република България, Европейската система за въздушен транспорт и свързаните с въздухоплаването сектори на икономиката. Това съобщиха от МО.

Меню