MO пусна обществена поръчка за ремонт на L-39

675 прочитания

Повече от година след провала на предишния опит, Министерство на отбраната стартира процедура за възлагане на обществена поръчка за ремонт на учебно-тренировъчните самолети L-39ZA. Процедурата е публикувана на 1 октомври 2021 г.

Военното ведомство търси да сключи рамково споразумение с изпълнител за основния ремонт на четири броя самолети L-39ZA (бордни номера 139, 207, 211 и 213), четири реактивни двигателя АИ-25ТЛ и един пусков двигател „Сапфир-5”. Прогнозната стойност на цялата поръчка е 28 235 413,37 лева без ДДС.

В рамките на основния ремонт, всеки L-39 трябва да се извършат няколко дейности: Ремонт на агрегати, възли, блокове и детайли по самолета; Увеличаване на общия технически ресурс, така че се осигури използването на новия междуремонтен ресурс, който трябва да е минимум 7,5 години или 1500 часа; Подмяна на системи, които не подлежат на поддръжка, като например навигационната система РБСН-5С, радиостанцията Р-832М, полетното записващо устройство САРПП-12, монтиране на транспондер с Mod S и други; Изпълнение на бюлетини издадени от оригиналния производител/конструктор, както и обучение на личен състав.

Всички дейности трябва да се извършват по актуална заводска документация от конструктора/производителя или от организация, която е оторизирана или сертифицирана от него.

При ремонта на двигателите АИ-25ТЛ се изисква междуремонтен ресурс от минимум 750 часа.

Крайният срок за подаване на заявления за участие е 5 ноември 2021 г. Срокът на рамковото споразумение ще е 48 месеца.

Припомняме, че през август 2020 г. тогавашният министър на отбраната Красимир Каракачанов прекрати сходна обществена поръчка, която търсеше изпълнител на ремонта на два български L-39ZA. Тогава оригиналният производител Aero Vodochody отказа да дава оферта, оправдавайки се с пандемията от COVID-19, а другата допусната компания, българската „Йотов и син”, също не подаде оферта, без да дава обяснение. През февруари 2019 г. МО пак пусна обществена поръчка със същия предмет, но през април същата година трябваше да я спре, защото в нея бяха допуснати редица неточности.

Наличните български L-39ZA са пред изчерпване на своя междуремонтен ресурс, което ще спре експлоатацията им в периода 2022 – 2023 г.

Предвид, че са нужни поне шест месеца за приключване на стартиралата сега обществена поръчка, а ремонта на всеки L-39 ще отнеме около 12 месеца (така е по задание), не е изключено да се стигне до ситуация да няма изправни машини от този тип.

При изминалите процедури на МО, българската компания „Йотов и син” се опитваше да ги атакува през Комисия за защита на конкуренцията (КЗК), заради изискването работата да се извършва от оригиналния конструктор/производител или от оторизирани от него компании. „Йотов и син” работят с украински подизпълнители, които не са оторизирани от Aero Vodochody. При настоящата процедура има същото изискване и при нова жалба в КЗК процедурата ще се забави още.

Свързани теми

Предишна публикация
МО отново ще се опита да купи малки БЛА
Следваща публикация
Проведе се българо-румънска летателна тренировка
675 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Започна учебната година за факултет „Авиационен”

На 28 август 2017 г. започнаха учебните занятия за курсантите и студентите, задочна форма на обучение, във факултет „Авиационен” на Националния военен университет „Васил Левски” за учебната 2017/2018 година. Това съобщиха от университета.

Каракачанов смята, че днес е имало недоразумение, командирът на Граф Игнатиево посочи сериозни проблеми с техниката

Военният министър Красимир Каракачанов определи случилото се днес, 24 октомври 2017 г., в авиобаза Граф Игнатиево, като недоразумение, докато командирът на базата посочи, че има сериозни проблеми с изправността на авиационната техника.

ВВС с демонстрация пред Военния комитет на ЕС

Българските ВВС проведоха демонстрация на военни способности пред Военния комитет на Европейския съюз. Това стана факт днес, 26 април 2018 г., на територията на авиобаза Граф Игнатиево.

Стабилност на дъното

Приетият през април от Министерски съвет „Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2019 г.” традиционно дава твърде оптимистичен поглед към процесите в армията, но както винаги, при по-внимателното му прочитане и сравняване с докладите от минали години, показва, че реалността е далеч по-мрачна.

Меню