MO пусна обществена поръчка за ремонт на L-39

675 прочитания

Повече от година след провала на предишния опит, Министерство на отбраната стартира процедура за възлагане на обществена поръчка за ремонт на учебно-тренировъчните самолети L-39ZA. Процедурата е публикувана на 1 октомври 2021 г.

Военното ведомство търси да сключи рамково споразумение с изпълнител за основния ремонт на четири броя самолети L-39ZA (бордни номера 139, 207, 211 и 213), четири реактивни двигателя АИ-25ТЛ и един пусков двигател „Сапфир-5”. Прогнозната стойност на цялата поръчка е 28 235 413,37 лева без ДДС.

В рамките на основния ремонт, всеки L-39 трябва да се извършат няколко дейности: Ремонт на агрегати, възли, блокове и детайли по самолета; Увеличаване на общия технически ресурс, така че се осигури използването на новия междуремонтен ресурс, който трябва да е минимум 7,5 години или 1500 часа; Подмяна на системи, които не подлежат на поддръжка, като например навигационната система РБСН-5С, радиостанцията Р-832М, полетното записващо устройство САРПП-12, монтиране на транспондер с Mod S и други; Изпълнение на бюлетини издадени от оригиналния производител/конструктор, както и обучение на личен състав.

Всички дейности трябва да се извършват по актуална заводска документация от конструктора/производителя или от организация, която е оторизирана или сертифицирана от него.

При ремонта на двигателите АИ-25ТЛ се изисква междуремонтен ресурс от минимум 750 часа.

Крайният срок за подаване на заявления за участие е 5 ноември 2021 г. Срокът на рамковото споразумение ще е 48 месеца.

Припомняме, че през август 2020 г. тогавашният министър на отбраната Красимир Каракачанов прекрати сходна обществена поръчка, която търсеше изпълнител на ремонта на два български L-39ZA. Тогава оригиналният производител Aero Vodochody отказа да дава оферта, оправдавайки се с пандемията от COVID-19, а другата допусната компания, българската „Йотов и син”, също не подаде оферта, без да дава обяснение. През февруари 2019 г. МО пак пусна обществена поръчка със същия предмет, но през април същата година трябваше да я спре, защото в нея бяха допуснати редица неточности.

Наличните български L-39ZA са пред изчерпване на своя междуремонтен ресурс, което ще спре експлоатацията им в периода 2022 – 2023 г.

Предвид, че са нужни поне шест месеца за приключване на стартиралата сега обществена поръчка, а ремонта на всеки L-39 ще отнеме около 12 месеца (така е по задание), не е изключено да се стигне до ситуация да няма изправни машини от този тип.

При изминалите процедури на МО, българската компания „Йотов и син” се опитваше да ги атакува през Комисия за защита на конкуренцията (КЗК), заради изискването работата да се извършва от оригиналния конструктор/производител или от оторизирани от него компании. „Йотов и син” работят с украински подизпълнители, които не са оторизирани от Aero Vodochody. При настоящата процедура има същото изискване и при нова жалба в КЗК процедурата ще се забави още.

Свързани теми

Предишна публикация
МО отново ще се опита да купи малки БЛА
Следваща публикация
Проведе се българо-румънска летателна тренировка
675 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Cougar гаси пожар в Рила

Военнослужещи от 24-а авиационна база – Крумово с вертолет AS 532AL Cougar се включиха днес,…
Меню