Русия стартира филмовата си космическа мисия

136 прочитания

Космическият кораб Союз МС-19 стартира успешно днес, 5 октомври 2021 г., от космодрума Байконур и малко по-късно се скачи с Международната космическа станция (МКС). На борда се намира снимачен екип, който ще заснеме сцени за предстоящ руски игрален филм.

Корабът бе изстрелян с ракета-носител Союз-2.1а в 11,55 часа московско време (същото като българското) от космодрума в Байконур. 8 минути и 49 секунди по-късно, космическият кораб достигна до орбита.

На борда на Союз МС-19 се намират трима души. Официално, екипажът е едночленен и се състои от Антон Шкаплеров – ветерaн с три космически полета и 533 дни на орбита. „Роскосмос” класифицира останалите двама, като „участници в космически полет”. Това са актрисата Юлия Пересилд и режисьорът Клим Шапенко.

Сближаването с МКС стана по „свръхбързата” траектория и отне малко над три часа. При сближаването със станцията отказа автоматичната система за скачване „Курс” (в частта ѝ, която се намира на МКС). Това наложи скачването да се осъществи ръчно от командира Шкаплеров. Люковете отделящи космическия кораб и МКС бяха отворени в 18,00 часа московско време.

Екипажът на Союз МС-19 (на преден план), заедно с останалите космонавти и астронавти (в синьо), които до сега се намираха на борда на станцията

Пересилд и Шапенко ще останат на борда 12 дни и се планира да се върнат на Земята на 17 октомври на борда на космическия кораб Союз МС-18. Командир на този полет, обаче ще е Олег Новицкий, който в момента се намира на борда на станцията.

Тъй, като Союз МС-18 и МС-19 ще се пилотират фактически от един човек (а не двама, както е стандартното) в системата им за управление са направени някои промени.

Двамата ще заснемат сцени от игралния филм „Вызов” (буквалният превод е „предизвикателство”, но се използва в руския и като термин за домашно посещение на лекар). Известно е, че Пересилд ще играе ролята на хирург, който спешно е изпратен на МКС за да оперира болен космонавт. Шапенко е режисьор на лентата, а на борда на космическата станция ще изпълнява и всички останали задължения – оператор, осветител, гримьор и други. Намиращите се на борда космонавти от „Роскосмос” също ще имат роли.

„Вызов” е мега проект на „Роскосмос”, руската държавна телевизия и продуцентската компания Yellow, Black and White. Очаква се дебютът на филма да е догодина, като той е част от по-голяма програма за засилване на интереса към космическите изследвания.

Руският космически филмов проект бе обявен през май 2021 г., но не бе възприет еднозначно в „Роскосмос”. Сергей Крикальов (шест космически полета и 803 дни на орбита), който е шеф на пилотируемата програма в „Роскосмос” бе демонстративно уволнен през юни, след като не скри неудовлетворението си от начина, по който се използват ресурсите на корпорацията. След силни брожения в „Роскосмос” Крикальов бе върнат на работа.

Шефът на корпорацията Дмитрий Рогозин твърди, че изпращането на филмовия екип на орбита е и експеримент за това, дали в рамките на три – четири месеца могат да се подготвят обикновени хора за космически пътувания.

Следващият полет на Союз до МКС също няма да е регулярен. На борда на Союз МС-20 ще се намира ексцентричният японски милиардер  Юсаку Маезава. Той е известен с това, че се готви за полет до Луната на борда на космическия кораб Starship на SpaceX. Този полет се планира за 2023 г., но тази пролет реши, че иска да достигне до космоса преди това. Заедно с него ще лети оператор/фотограф, който да запечата пътуването му до МСК. Маезава също ще остане на орбита 12 дни, след което ще се върне отново със Союз МС-20.

Свързани теми

Предишна публикация
Blue Origin изпълни втори успешен полет с пасажери
Следваща публикация
Актьорът Уилям Шатнър ще лети до космоса с Blue Origin
136 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Stratolaunch Systems Corporation прекратява дейността си

Компанията Stratolaunch Systems Corporation, която създаде и се готвеше да оперира едноименния гигантски самолет Stratolaunch прекратява дейността си. Това съобщава Reuters, цитирайки няколко източника запознати с процесите в компанията.

NASA обяви първите астронавти за новите си космически кораби, но и обяви закъснения в графиците

NASA обяви вчера, 3 август 2018 г., имената на първите астронавти, които ще полетят с космическите кораби Boeing CST-100 Starliner и SpaceX Crew Dragon, но в същото време и без излишни фанфари, заяви че и двата апарата ще се забавят с няколко месеца.

Меню