Гърция продължава с покупката на нови бойни самолети

273 прочитания

Гърция ще продължи да изпълнява програмата си за превъоръжаване в периода 2020 – 2025 г. и планира да купи още нови многоцелеви изтребители. Това заяви днес, 7 октомври 2021 г. гръцкият министър на отбраната Николаос Панайотопулос в изказване пред местния парламент.

Панайотопулос е посочил, че в този период трябва да се купят 48 нови многоцелеви изтребителя, като в бройката влизат и изтребителите Rafale, които вече са договорени.

През януари 2021 г. страната подписа споразумение за 18 броя Rafale, като шест от тези машини са новопроизведени, а останалите 12 са втора ръка, от наличностите на френските ВВС. През този септември гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис обяви, че скоро ще бъде подписан договор за още шест машини от същия тип. Още не е ясно, дали става ясно за нови или употребявани Rafale.

Междувременно, през лятото бе получен първия гръцки Rafale, като първите шест изтребителя ще бъдат доставени накуп до края на годината.

Остава открит въпроса, какви ще са останалите 24 нови изтребителя, които Гърция иска да придобие до средата на десетилетието. В началото на годината Панайотопулос каза, че рано или късно страната му ще започне сериозно да разговаря за придобиването на F-35. Известно е, че през есента на 2020 г. Гърция е изпратила питане към САЩ за цените и наличностите (LOR for Price and Availability) на типа, включително е искан и вариант за придобиването на употребявани изтребители. Засега, няма публична информация какъв е бил американският отговор.

Интересно е, че в началото на годината Панайотопулос говореше за покупка на общо 40 нови изтребителя, но сега е количеството е нараснало до общо 48.

Гърция активно се опитва да обнови военната си авиация, на фона на изострените отношения с Турция. Вече е започнала програмата за модернизация на 84 от най-новите гръцки F-16C/D (54 броя D Block 52+ и още 30 от Block 52+ Advanced) до стандарта F-16V. Първите самолети ще бъдат доставени през 2022 г., а работата трябва да приключи до средата на 2027 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Босна и Херцеговина инвестират в спасителна и противопожарна авиация
Следваща публикация
Туркменистан се оказа оператор на Bayraktar TB2
273 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus и Dassault ще разработят заедно следващия европейски изтребител

Европейските компании Airbus Defence and Space и Dassault се споразумяха за съвместна работа по проекта за създаване на фамилия от системи, които да осигурят бъдещето европейско въздушно превъзходство. Името на проекта е FCAS (Future Air Combat System), а споразумението бе обявено днес, 25 април 2018 г., в рамките на изложението ILA, което се провежда в момента в Берлин.

F-16 за България – между пиленето и рязането

До края на юли 2019 г. България ще е подписала и ратифицирала договора за покупката на осем изтребителя F-16C/D Block 70. И ако политическата воля това да се случи бе предостатъчна, то остават въпросите какво се купува, за колко пари, ще има ли още разходи в близко бъдеще и каква работа ще ни свърши въпросният изтребител.

ОАЕ иска да купи повече от една ескадрила Су-35

Обединените арабски емирства (ОАЕ) имат намерение да купят повече от една ескадрила многоцелеви изтребители Су-35, а договорът може да бъде подписан до края на годината. Това съобщава ТАСС, позовавайки се на собствен източник в руските служби за военно-техническо сътрудничество.

Министър Каракачанов заподозря, че някой изкуствено създава недоволство в Граф Игнатиево

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заподозря, че някой изкуствено създава напрежението в авиобаза Граф Игнатиево. Това каза той днес, 24 октомври 2017 г., след като по-рано бяха отменени всички полети в базата, поради неподготвеност за изпълнение на летателните задачи.

Меню