Босна и Херцеговина инвестират в спасителна и противопожарна авиация

236 прочитания

Правителството на Федерация Босна и Херцеговина е взело решение за покупка на противопожарни самолети и спасителни вертолети. Това съобщава сръбската авиационна медия Tango Six.

Изданието съобщава, че правителството на федерацията е решило да купи два противопожарни самолета Air Tractor и два вертолета за спасителна дейност. Според Tango Six иде реч за два противопожарни AT-802 Fire Boss (единият едноместен, а другият двуместен). Вертолетите ще са по един Bell 505 и Bell 412.

Не се съобщава какъв ще е бюджета на това начинание.

Машините ще бъдат експлоатирани от „Гражданска защита” на федерацията и ще се занимават с разнообразни задачи, включително борба с пожарите, търсене и спасяване, медицинска евакуация, превоз на спасителен персонал и други подобни.

Паралелно с това, стана ясно, че кантона Сараево смята със собствени средства да купи един вертолет, който също да се занимава със спасителна дейност.

Федерация Босна и Херцеговина е част от държавата Босна и Херцеговина. В нейния състав влиза и Република Сръбска. Там вече започна изграждане на система за HEMS (спешна медицинска помощ по въздуха).

Свързани теми

Предишна публикация
Турция поиска от САЩ още F-16
Следваща публикация
Гърция продължава с покупката на нови бойни самолети
236 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС тренира със Сухопътни войски

За повишаване подготовката и подобряване на взаимодействието между формирования от Сухопътните войски и Военновъздушните сили,…

Филипините се отказват от покупката на Bell 412

Филипинският президент Родриго Дутерте обяви, че страната му ще се откаже от сделката за покупката на 16 транспортни вертолета Bell 412EPI, след като канадското правителство повдигна въпроса за използването им в евентуални сражения с бунтовници в страната.

Меню