Босна и Херцеговина инвестират в спасителна и противопожарна авиация

236 прочитания

Правителството на Федерация Босна и Херцеговина е взело решение за покупка на противопожарни самолети и спасителни вертолети. Това съобщава сръбската авиационна медия Tango Six.

Изданието съобщава, че правителството на федерацията е решило да купи два противопожарни самолета Air Tractor и два вертолета за спасителна дейност. Според Tango Six иде реч за два противопожарни AT-802 Fire Boss (единият едноместен, а другият двуместен). Вертолетите ще са по един Bell 505 и Bell 412.

Не се съобщава какъв ще е бюджета на това начинание.

Машините ще бъдат експлоатирани от „Гражданска защита” на федерацията и ще се занимават с разнообразни задачи, включително борба с пожарите, търсене и спасяване, медицинска евакуация, превоз на спасителен персонал и други подобни.

Паралелно с това, стана ясно, че кантона Сараево смята със собствени средства да купи един вертолет, който също да се занимава със спасителна дейност.

Федерация Босна и Херцеговина е част от държавата Босна и Херцеговина. В нейния състав влиза и Република Сръбска. Там вече започна изграждане на система за HEMS (спешна медицинска помощ по въздуха).

Свързани теми

Предишна публикация
Турция поиска от САЩ още F-16
Следваща публикация
Гърция продължава с покупката на нови бойни самолети
236 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Чехия избира нов въоръжен вертолет

Министерство на отбраната на Чехия е започнало процедура по оценка на офертите за нов многоцелев въоръжен вертолет. Това се казва в официално съобщение на чешкото военно ведомство.

Украйна подписа за 55 вертолета от Airbus Helicopters

Украинското правителство подписа договор за доставката на 55 вертолета от европейската вертолетостроителна компания Airbus Helicopters. Това е станало на 29 май 2018 г., а стойността на договора е малко над €550 млн.

Меню