Турция поиска от САЩ още F-16

470 прочитания

Не е много вероятно сделката да бъде одобрена от американското правителство

Турция е отправила искане за покупка на новопроизведени F-16 Block 70 и модернизационни китове за част от наличните изтребители от същия тип. За това съобщи Reuters, позовавайки се на собствени източници.

Според агенцията, турската страна е отправила на 30 септември официално искане за даване на проектодоговор (LoR for LOA) за покупката на 40 новопроизведени F-16 Block 70 и 80 модернизационни кита, за обновяване на наличните F-16C/D до стандарта V.

Евентуалната сделка, чиято приблизителна цена стойност е около $6 млрд., трябва да премине през две нива на одобрение. Първото е от Държавния департамент на САЩ. Ако такова одобрение бъде получено, то ще бъде уведомен Конгреса на САЩ за потенциалната сделка. Конгресмените имат право да започнат процедура по блокиране на бъдещия договор.

Държавният департамент, както и турското посолство в САЩ са отказали официален коментар за Reuters.

Турският вестник Milliyet, който се смята за приближен до средите на турския президент Реджеп Таип Ердоган пише, че е малко вероятно САЩ да одобрят сделката. Изданието подчертава, че различията между Турция и САЩ са много и далеч не се изчерпват само с покупката на прословутия ЗРК С-400, формално заради който Турция бе изхвърлена от програмата F-35 през 2019 г.

Milliyet пише и за това, че по време на интервюто, което Ердоган даде за американския телевизионен канал CBS на 28 септември 2021 г., турският президент изрично е посочил, че в момента САЩ затрудняват поддръжката на изтребителите F-16, с които страната му разполага и това не е признак на добри съюзни отношения между двете страни.

Американското издание Bloomberg пък пише, че въпросът с покупката на нови F-16, както и модернизацията на част от старите машини, ще бъде сред основните, които Ердоган ще обсъжда с американския си колега Джо Байдън по време на двустранните им разговори в рамките на срещата на G20, която ще стане факт на 30 – 31 октомври 2021 г.

Bloomberg, обаче посочва, че среща между Байдън и Ердоган може да няма въобще, а ако има такава, въпросът за оръжейния експорт за Турция едва ли ще бъде основния, особено на фона на липсата на ясни ангажименти от страна на турската страна по въпроса за С-400.

Интересно е, че на 28 септември Ердоган се срещна с руския президент Владимир Путин в Сочи. Официално бе съобщено, че една от обсъжданите сфери е била сътрудничество във военно-техническата сфера, като турският президент изрично е споменал, че са обсъдени въпросите за покупка на реактивни двигатели и бойни самолети.

Така, посланието, което Ердоган се опитва да изпрати към САЩ е пределно ясно – продайте ни нови F-16, иначе ще получим бойни самолети от Русия.

Не е кристално ясно обаче, дали Русия наистина има намерение да продаде модерни модели, като Су-35 или Су-57 на Турция, която все пак е член на НАТО и може да направи нов рязък завой към САЩ, особено при падане на Ердоган от власт.

Турция имаше намерение да купи 100 броя F-35A, като те да заменят сега използваните F-4 и най-старите F-16. Изхвърлянето на югоизточната ни съседка от програмата, обаче я остави без реалистичен вариант за обновяване на бойната си авиация.

Страната работи по създаването на изтребител от следващо поколение от почти десетилетие, но напредъкът там е малък. Програмата известна, като TF-X цели създаването на двудвигателен многоцелев изтребител с максимална излетна маса от 27 тона. Основен изпълнител е местната компания TAI. Доскоро се твърдеше, че първият прототип ще полети през 2023 г., но това лято от TAI заявиха, че срокът се измества за 2025 г.

Макет на TF-X показан през тази година

Така или иначе, малко вероятно е TF-X да бъде приет на въоръжение преди средата на 2035 г.

Турция вече стартира процес за удължаване на ресурса на наличните F-16 Block 30 доставени в края на 80-те и началото на 90-те, като целта е да се осигури експлоатацията им поне до 2030 г. Паралелно с това се работеше и по модернизацонна програма за по-новите машини от този тип, която до голяма степен бе еквивалентна на F-16V предлаган от Lockheed Martin.

Турските ВВС в момента разполагат с около 13 ескадрили F-16 (около 230 – 240 броя), включително учебните и изпитателните части, както и една ескадрила с F-4. Има индикации, че боеготовността на наличните F-16 е паднала до под 50%, заради обтегнатите отношения със САЩ.

Свързани теми

Предишна публикация
Northrop Grumman показа концепция за изтребител от шесто поколение
Следваща публикация
Босна и Херцеговина инвестират в спасителна и противопожарна авиация
470 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Канада подписва за нов изтребител през 2021 г.

Кралските канадски ВВС ще пуснат запитване за даване на оферти (RFP) за доставка на нов изтребител през 2019 г., а подписването на договора се очаква през 2021 г. Това съобщава Flightglobal.

Rafale ще бъде развиван до 2070 г.

Франция има намерение да развива Dassault Rafale до около 2070 г., което значи и че той се планира да остане на въоръжение толкова време. Това съобщава Jane’s.

Италия намалява темпа на покупка на F-35

Италианското правителство е взело решение да намали темпа на покупка на изтребителите от следващо поколение F-35 с цел спестяване на разходи. Това съобщава Defense News.

Меню