Турция поиска от САЩ още F-16

456 прочитания

Не е много вероятно сделката да бъде одобрена от американското правителство

Турция е отправила искане за покупка на новопроизведени F-16 Block 70 и модернизационни китове за част от наличните изтребители от същия тип. За това съобщи Reuters, позовавайки се на собствени източници.

Според агенцията, турската страна е отправила на 30 септември официално искане за даване на проектодоговор (LoR for LOA) за покупката на 40 новопроизведени F-16 Block 70 и 80 модернизационни кита, за обновяване на наличните F-16C/D до стандарта V.

Евентуалната сделка, чиято приблизителна цена стойност е около $6 млрд., трябва да премине през две нива на одобрение. Първото е от Държавния департамент на САЩ. Ако такова одобрение бъде получено, то ще бъде уведомен Конгреса на САЩ за потенциалната сделка. Конгресмените имат право да започнат процедура по блокиране на бъдещия договор.

Държавният департамент, както и турското посолство в САЩ са отказали официален коментар за Reuters.

Турският вестник Milliyet, който се смята за приближен до средите на турския президент Реджеп Таип Ердоган пише, че е малко вероятно САЩ да одобрят сделката. Изданието подчертава, че различията между Турция и САЩ са много и далеч не се изчерпват само с покупката на прословутия ЗРК С-400, формално заради който Турция бе изхвърлена от програмата F-35 през 2019 г.

Milliyet пише и за това, че по време на интервюто, което Ердоган даде за американския телевизионен канал CBS на 28 септември 2021 г., турският президент изрично е посочил, че в момента САЩ затрудняват поддръжката на изтребителите F-16, с които страната му разполага и това не е признак на добри съюзни отношения между двете страни.

Американското издание Bloomberg пък пише, че въпросът с покупката на нови F-16, както и модернизацията на част от старите машини, ще бъде сред основните, които Ердоган ще обсъжда с американския си колега Джо Байдън по време на двустранните им разговори в рамките на срещата на G20, която ще стане факт на 30 – 31 октомври 2021 г.

Bloomberg, обаче посочва, че среща между Байдън и Ердоган може да няма въобще, а ако има такава, въпросът за оръжейния експорт за Турция едва ли ще бъде основния, особено на фона на липсата на ясни ангажименти от страна на турската страна по въпроса за С-400.

Интересно е, че на 28 септември Ердоган се срещна с руския президент Владимир Путин в Сочи. Официално бе съобщено, че една от обсъжданите сфери е била сътрудничество във военно-техническата сфера, като турският президент изрично е споменал, че са обсъдени въпросите за покупка на реактивни двигатели и бойни самолети.

Така, посланието, което Ердоган се опитва да изпрати към САЩ е пределно ясно – продайте ни нови F-16, иначе ще получим бойни самолети от Русия.

Не е кристално ясно обаче, дали Русия наистина има намерение да продаде модерни модели, като Су-35 или Су-57 на Турция, която все пак е член на НАТО и може да направи нов рязък завой към САЩ, особено при падане на Ердоган от власт.

Турция имаше намерение да купи 100 броя F-35A, като те да заменят сега използваните F-4 и най-старите F-16. Изхвърлянето на югоизточната ни съседка от програмата, обаче я остави без реалистичен вариант за обновяване на бойната си авиация.

Страната работи по създаването на изтребител от следващо поколение от почти десетилетие, но напредъкът там е малък. Програмата известна, като TF-X цели създаването на двудвигателен многоцелев изтребител с максимална излетна маса от 27 тона. Основен изпълнител е местната компания TAI. Доскоро се твърдеше, че първият прототип ще полети през 2023 г., но това лято от TAI заявиха, че срокът се измества за 2025 г.

Макет на TF-X показан през тази година

Така или иначе, малко вероятно е TF-X да бъде приет на въоръжение преди средата на 2035 г.

Турция вече стартира процес за удължаване на ресурса на наличните F-16 Block 30 доставени в края на 80-те и началото на 90-те, като целта е да се осигури експлоатацията им поне до 2030 г. Паралелно с това се работеше и по модернизацонна програма за по-новите машини от този тип, която до голяма степен бе еквивалентна на F-16V предлаган от Lockheed Martin.

Турските ВВС в момента разполагат с около 13 ескадрили F-16 (около 230 – 240 броя), включително учебните и изпитателните части, както и една ескадрила с F-4. Има индикации, че боеготовността на наличните F-16 е паднала до под 50%, заради обтегнатите отношения със САЩ.

Свързани теми

Предишна публикация
Босна и Херцеговина инвестират в спасителна и противопожарна авиация
Следваща публикация
Northrop Grumman показа концепция за изтребител от шесто поколение
456 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Сърбия получи четири беларуски МиГ-29

Сръбското МО официално получи четири изтребителя МиГ-29 от Беларус. Церемонията за това се състоя вчера, 25 февруари 2019 г. в „558-ми авиоремонтен завод“ в Барановичи, Беларус.

Филипините ще получат T129

Филипините все пак ще получат турските щурмови вертолети T129, които поръчаха през миналия септември. Това…

Катар взима още 12 броя Dassault Rafale

Катар ще реализира опцията си за покупка на 12 многоцелеви изтребители Dassault Rafale, към вече сключената сделка за 24 машини от същия тип. Това съобщи производителя Dassault днес, 7 декември 2017 г.

Появиха се подробности за използването на МиГ-29СМТ в Сирия

На 13 септември стана ясно, че Русия е прехвърлила многоцелеви изтребители МиГ-29СМТ в сирийската си авиобаза Хмеймим. Руският вестник „КоммерсантЪ” изнася допълнителна информация за използването на машината там.

Меню