Blue Origin изпълни втори успешен полет с пасажери

46 прочитания

Компанията Blue Origin отново успешно изстреля суборбиталната система New Shepard, като на борда ѝ се намираше легендарният актьор Уилям Шатнър. Това стана днес, 13 октомври 2021 г.

Полетът от днес бе вторият, при който на борда на  New Shepard се намират пасажери. Апаратът стартира от стартовата площадка на компанията във Ван Хорн, Западен Тексас в 9,49 часа местно време (17,49 часа българско време). В капсулата на New Shepard се намираха четирима души – Шатнър, Одри Пауърс – вицепрезидент на Blue Origin и двама бизнесмени, платили за полета си – Крис Босхаусен и Глен де Врис.

Полетът премина по познатата схема – около 2 минути и 40 секунди след старта капсулата RSS First Step се отдели от ракетата носител, пасажерите изпитаха безтегловност в рамките на около четири минути, след което ракетата и капсулата се приземиха меко. Полетът за пасажерите траеше точно 10 минути и 15 секунди. Максималната височина над земната повърхност, която капсулата достигна е 107 km.

На земята, Шатнър направи емоционално обръщение към основателя на компанията Джеф Безос:

„Всеки на света трябва да изпита това. Всеки на света трябва да види това. Невероятно е! Безтегловността е дреболия. Но да видиш как синьото покривало на планетата ни изчезва и изведнъж гледаш в мрака. Това е нещото! Гледаш нагоре в мрака, а долу е синевата на Майката Земя”, каза почти през сълзи Шатнър.

Канадският актьор, известен с ролята на капитан Джеймс Т. Кърк от поредицата “Star Trek”, стана най-възрастният човек, който е достигал космическото пространство. Шатнър, който е роден на 22 март 1931 г., в момента е на 90.

Стартът оригинално се планираше за 12 октомври, но бе отложен заради силни ветрове.

Това е петият старт на New Shepard за годината. Три от стартовете бяха без хора на борда. През юли на New Shepard летя основателя на компанията Джеф Безос, брат му Марк, авиаторката Уоли Фънк и холандския тийнеджър Оливер Дамен (чиито баща брои $28 млн. за мястото).

Очаква се през декември да стане факт още един старт с пасажери. Предполага се, че тогава на борда на капсулата на New Shepard ще се намират шест човека, колкото е и максималният ѝ капацитет. За 2022 г. Blue Origin планира между шест и 12 старта.

Свързани теми

Предишна публикация
Русия стартира филмовата си космическа мисия
46 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Товарният космически кораб Dragon замина за МКС

Компанията SpaceX успешно изведе днес, 29 юни 2018 г., на орбита товарния космически кораб Dragon, който ще достави научно оборудване и припаси за Международната космическа станция (МКС).

NASA се готви за първото изстрелване на астронавти от девет години насам

NASA се готви да изстреля първите астронавти на орбита от спирането на полетите с космическата Совалка през юли 2011 г. Това трябва да стане по-късно днес, 27 май 2020 г., с космическия кораб Crew Dragon, който ще бъде изстрелян с ракетата-носител Falcon 9.

SpaceX подписа с първия турист за полет около Луната

Компанията SpaceX е подписала договор с неназован космически турист, който ще полети около Луната на борда на новата ракета на компанията BFR (Big Falcon Rocket). Това съобщиха от компанията късно вчера, 13 септември 2018 г.

Союз МС-08 се приземи успешно

Космическият кораб Союз МС-08 успешно се приземи в Казахстан с тричленен екипаж на борда си. Това стана днес, 4 октомври 2018 г.

Меню