Стартира летателната тренировка Castle Forge 2021

409 прочитания

Авиобаза Граф Игнатиево е домакин на летателната тренировка „Castle Forge 2021“, която започва от днес, 18 октомври 2021 г., с участието на българските и американските ВВС. Това съобщиха от МО.

В тренировката ще участват Военновъздушните сили и Сухопътни войски на Република България и сили и средства от 336-та изтребителна ескадрила от състава на 4-то изтребително крило на Военновъздушни сили на САЩ.

По време на откриващата церемония в присъствието на участниците бяха вдигнати националните флагове на двете страни.

„За 16 години, от 2006 г. насам,  авиобаза Граф Игнатиево е домакин на повече от 20 българо-американски летателни тренировки с участието на сили и средства на Военновъздушните сили на САЩ в Европа и формирования от Националната гвардия на САЩ“, припомни в словото си бригаден генерал Николай Русев, командир на авиобаза Граф Игнатиево и допълни: „Тази летателна тренировка е поредната крачка напред в развитието на нашето ползотворно сътрудничество, което доведе до реални резултати, а именно повишаване на нивото на оперативна съвместимост, подобряване на летателната подготовка на българските екипажи, както и разработването на стандартни оперативни процедури, техники и тактики в съответствие със стандартите на НАТО.“

Генерал Русев пожела на всички участници успешно и безаварийно изпълнение на съвместните задачи. От своя страна, майор Бронко Мангано, заместник-командир на американските участници за периода на летателната тренировка, благодари за гостоприемството на българската страна и потвърди, че летейки заедно, крило до крило, българските и американски Военновъздушни сили задълбочават партньорството си и приносът към колективната отбрана на НАТО.

Това е първото пребазиране на територията на нашата страна на личен състав и техника от състава на 336-та ескадрила, която е въоръжена с F-15E. В рамките на настоящата седмица ще проведат съвместни тренировъчни действия  с изтребителите МиГ-29, учебно-бойните самолети L-39ZA и щурмовите самолети Су-25, както и зенитно-ракетни формирования от Военновъздушните сили и Сухопътните войски.

Изпълнението на съвместни тренировъчни задачи с формирования от САЩ е в интерес на задълбочаване на българо-американското сътрудничество и повишаване на оперативна съвместимост между армиите на двете страни, се казва още в съобщението на МО.

През миналата седмица бойните самолети F-15E от състава на 336-та ескадрила преминаха през гръцката авиобаза Лариса. Тогава американското посолство в Атина публикува туит, в който се казва, че основната задача на тренировката Castle Forge е засилване на ангажимента на САЩ в Черноморския регион.

Свързани теми

Предишна публикация
Млади пилоти със самостоятелен полет на МиГ-29
Следваща публикация
МО сключи рамково споразумение за поддръжка на самолетите Pilatus
409 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Договорът за F-16 влиза в Министерски съвет тази сряда

Договорът за покупката на осем изтребителя F-16 от САЩ ще влезе в Министерски съвет тази сряда (10 юли 2019 г.). За това намекна премиера Бойко Борисов, като думите му след това бяха потвърдени от бившата му дясна ръка Цветан Цветанов.

Появиха се подробности за използването на МиГ-29СМТ в Сирия

На 13 септември стана ясно, че Русия е прехвърлила многоцелеви изтребители МиГ-29СМТ в сирийската си авиобаза Хмеймим. Руският вестник „КоммерсантЪ” изнася допълнителна информация за използването на машината там.

Индия се отказа от конкурса за еднодвигателни многоцелеви изтребители

Индийското правителство се е отказало да провежда конкурс за покупката на еднодвигателни многоцелеви изтребители и вместо това ще стартира нова процедура, в която ще разглежда и опцията за по-тежки двудвигателни машини. Това съобщава The Times of India.

Стартира тренировката ETAP-C 19-2

От днес, 1 април до 12 април 2019 г. ще се проведе основният етап от „Европейски курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военнотранспортната авиация” 2019-2 (ETAP-C 19-2). Това съобщават от ВВС.

Меню