Анастас Герджиков: F-16 можеше да ни спести смъртен случай

959 прочитания

Подкрепеният от ГЕРБ кандидат за президент Анастас Герджиков заяви, че ако България е имала F-16, това е щяло да спести смъртта на майор Валентин Терзиев. Това заяви той днес, 31 октомври 2021 г. в предаването „120 минути” по bTV.

„Аз смятам, че това е един много добър самолет, който например можеше да ни спести един смъртен случай в последните месеци, ако бяхме използвали него, а не някой друг”, заяви Герджиков.

Кандидатът подкрепен от ГЕРБ бе запитан, дали подкрепя покупката на още изтребители F-16. В отговор той спекулира, че майор Валентин Терзиев нямаше да загине ако е летял на F-16. Макар и Герджиков да не назова Терзиев по име, няма друга катастрофа във ВВС в последните месеци.

Герджиков заяви, че нито той, нито полковник Митева-Матеева, се кандидатира за министър на отбраната, но той смята, че сделката е била разумна стъпка и трябва да бъдат купени още самолети.

„Вторите F-16 ще бъдат по-евтини. Няма да струват толкова, колкото струваха първите”, заяви още Герджиков.

Полковник Невяна Митева-Матеева, която е кандидат за вицепрезидент, също заяви, че подкрепя покупката на още F-16.

Дали майор Терзиев щеше да е жив ако изпълняваше задачата си с F-16, а не с МиГ-29 е в сферата на спекулациите. Загубата на пространствено ориентиране нощем и над море е коварно състояние, при което се случват катастрофи дори с F-35.

Катастрофата на майор Терзиев не за първи път влиза в политическа употреба. През август лидера на ГЕРБ Бойко Борисов пита дали президентът Радев е виновен за катастрофата и направи препратка към изказванията на вдовицата на Терзиев.

Отвъд спекулациите си, Герджиков пропуска фактора с малката и неритмична подготовка, която е имал майор Терзиев, но явно това не се вписва в наратива на предизборната му кампания.

Трябва да се отбележи и че няма сериозни индикации вторите осем F-16 да са по-евтини от първите осем, за които бяха платени 2,1 млрд. лева. Особено предвид факта, че първите бяха договорени с много малък боекомплект „въздух – въздух”, без управляемо въоръжение „въздух – земя” и с орязано оборудване, като например самолетообслужваща техника за разполагане на второ летище.

Герджиков, който в момента е ректор на Софийския университет е формално независим кандидат, но е подкрепен от ГЕРБ, СДС и БЗНС на бившия военен министър Николай Ненчев.

Цялото участие на Герджиков и Митева-Матеева може да видите тук.

Свързани теми

Предишна публикация
„Йотов и син” обжалват процедурата за ремонт на L-39
Следваща публикация
Су-25 в България – Началото
959 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Стабилност на дъното

Приетият през април от Министерски съвет „Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2019 г.” традиционно дава твърде оптимистичен поглед към процесите в армията, но както винаги, при по-внимателното му прочитане и сравняване с докладите от минали години, показва, че реалността е далеч по-мрачна.

Константин Попов: Това не е конкурс, решението е политическо

Депутатът от ГЕРБ и председател на комисията по отбрана в парламента Константин Попов заяви, че решението за избор на нов изтребител е политическо и не може да се говори, че е плод на конкурсна процедура. Това каза той днес, 8 януари 2019 г., на пресконференция на партията му.

Димитър Стоянов: Запрянов е от хората, които искат сделка за F-16 на всяка цена

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на Президентството, бивш началник-щаб на ВВС направи остър коментар по повод интервюто, което заместник-министър Атанас Запрянов даде вчера, 5 май 2019 г. Според Стоянов, въпреки заявленията на заместник-министъра за сериозно пазарене и незадължителност на сделката, точно той е от хората, които се опитват да прекарат сделка за F-16 на всяка цена.

Меню