„Йотов и син” обжалват процедурата за ремонт на L-39

432 прочитания

Фирмата „Йотов и син България” ООД обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) процедурата за възлагане на обществена поръчка за ремонт на учебно-тренировъчните самолети L-39ZA. Фирмата иска и спиране на процедурата.

Жалбата на компанията е публикувана на 22 октомври 2021 г., а на 28 октомври КЗК е решила, че се образува производство с номер КЗК/849/2021. От публикуваното на сайта на комисията се вижда, че „Йотов и син” искат налагане на временна мярка спиране на процедурата.

Може да се предположи, че компанията обжалва изискването на МО всички дейности по ремонта на четири L-39 трябва да се извършват по актуална заводска документация от конструктора/производителя или от организация, която е оторизирана или сертифицирана от него.

„Йотов и син” работят с украински подизпълнители, които не са оторизирани от производителя Aero Vodochody.

Интересно е, че „Йотов и син” са опитали още на 12 октомври да обжали процедурата, но на 15 октомври КЗК е отказала производство.

МО стартира процедурата на 1 октомври. Цели се ремонт и удължаване на ресурса на четири L-39ZA,  четири двигателя АИ-25ТЛ и един пусков двигател „Сапфир-5”. Прогнозната стойност на цялата поръчка е 28 235 413,37 лева без ДДС.

Оттук насетне започват да действат няколко законови срокове, които до голяма степен ще определят събитията в следващите седмици и месеци.

Първо, КЗК трябва да се произнесе по искането на временна мярка за спиране на процедурата. Това трябва да стане в седем дневен срок след образуването на производство по жалбата. Тоест, до 4 ноември КЗК трябва да вземе решение по въпроса.

Ако КЗК реши да спре временно процедурата, то ще трябва да се изчака произнасянето на комисията по жалбата. По закон това трябва да стане в едномесечен срок, но той рядко се спазва поради натовареността на комисията и сложността на някои казуси. В повечето случаи КЗК се произнася в рамките на два месеца, а има случаи, където времето се разтяга до три и повече месеца.

Ако комисията отхвърли жалбата, то пред „Йотов и син” стои единствено опцията за обжалване на втора и последна инстанция – във Върховния административен съд (ВАС).

Свързани теми

Предишна публикация
Нов командир на зенитно-ракетната база
Следваща публикация
Анастас Герджиков: F-16 можеше да ни спести смъртен случай
432 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Новият американски УТС T-X получи името T-7A

Новият учебно-тренировъчен самолет за ВВС на САЩ, който до момента бе известен, като T-X вече получи официалното си наименование T-7A Red Hawk. Това стана днес, 16 септември 2019 г.

МО търси рамково споразумение за интегрирана логистична поддръжка за МиГ-29

Министерство на отбраната стартира вчера, 7 декември 2017 г., процедура за обществена поръчка за избор на изпълнител на рамково споразумение за интегрирана логистична поддръжка за българските изтребители МиГ-29. МО ще изпрати покана само до една компания – РСК „МиГ”, тъй като тя била единствената, която може да осигури такава дейност.

Меню