Northrop Grumman показа концепция за изтребител от шесто поколение

465 прочитания

Northrop Grumman показа концептуален боен самолет от следващо поколение. Това стана в рамките на рекламен клип, който компанията публикува в YouTube на 1 октомври 2021 г.

Клипът предлага поглед към хангара, където Northrop Grumman тества „границите на възможното“, поне според рекламното послание на компанията. В хангара се виждат седем летателни апарата, но един от тях заслужава почти цялото внимание.

Става дума за сравнително голям едноместен самолет, без вертикални стабилизатори и с въздухозаборници поставени над фюзелажа. Много вероятно това е предварителен проект на изтребител от следващо поколение предназначен за въоръжените сили на САЩ.

Трудно е да се видят видят повече детайли от бойния самолет, защото видеото е качено (вероятно нарочно) с резолюция от едва 360p.

В момента се разработват два такива проекта – NGAD предназначен за ВВС на САЩ и F/A-XX за ВМС на САЩ. До колкото е известно, Пентагонът не е избрал изпълнител, нито по единия, нито по другия проект, но и двата получават стабилно финансиране.

През миналата есен стана ясно, че вече е тестван летящ демонстратор по програмата NGAD, но не е известно коя компания го е построила.

Може да се предположи, че с рекламата Northrop Grumman се опитват да изградят имидж на компания, която строи и изтребители. Всички бойни самолети, които са на въоръжение в САЩ в момента са производство, или на Lockheed Martin, или на Boeing.

Интересно е, че до неизвестния боен самолет, се вижда и безпилотен апарат, който също не е познат. Освен това в хангара на иновациите са показани демонстратора X-47B, стратегическият бомбардировач B-2, самолетът за РЕБ EA-18G, летящият радар E-2D и морския патрулен БЛА MQ-4C.

За части от секундата в полет се мярка и летателен апарат по схемата „летящо крило”, вероятно референция към новия стратегически бомбардировач B-21, който ще полети в следващите месеци.

Northrop Grumman не са чужди на подобни „тийзър-трейлъри” на способностите си. През 2015 г. публикуваха кратка телевизионна реклама, която намекваше за проекта, който стана основа на B-21. Тогава видът на самолета остана скрит под покривало.

Свързани теми

Предишна публикация
Сделката за F-35 с ОАЕ далеч не е сигурна
Следваща публикация
Турция поиска от САЩ още F-16
465 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Румъния получи последните три F-16

Румънските ВВС официално получиха последните си три изтребителя F-16. Машините бяха предадени на церемония днес, 27 септември 2017 г., в португалската авиобаза Монте Реал.

Бахрейн купува F-16V и модернизира наличните си F-16C/D до същия стандарт

Държавният департамент на САЩ даде разрешение за експорт на 19 изтребители F-16V и модернизация на 20 от сега наличните F-16C/D до същия стандарт. Това става ясно от съобщение до Конгреса на САЩ от Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността (DSCA).

Меню